etusivu
uutisettapahtumakalenterihallitus, yhteystiedotnäin me toimimmeprojektitNamibia-tietouttalinkkejä
  Memorial Service of the Late Dr. Nickey Iyambo

Kindly receive attached Invitation to the memorial services of the Late H.E. Dr. Nickey Iyambo.

Kindly note the RSVP to YANA at political.secretary@namembassy.fi

Tilaisuus Järjestetään yhdessä: Embassy of Namibia in Finland ja Suomi-Namibia-Seura ry
Lähetyskirkossa, joka oli Nickey Iyambolle tuttu paikka Suomessa opiskellessaan ja vieraillessaan.

8.6.2019 klo 14.00, Tähtitorninkatu 18, Helsinki

  Puheenjohtajan palsta 1/2019

150 vuotta sitten 14.helmikuuta 1869 alkoi suomalaisten jatkuva läsnäolo Namibiassa, Se on ilman keskeytystä jatkunut tähän päivään asti. Silloin ensimmäiset suomalaiset rantautuivat Walvis Bayhin. Meille Namibian ystäville on selvää, että tuon takia ystävänpäivää vietetään, muut voivat olla muuta mieltä.

Ainakin tänä vuonna me kaikki voimme viettää ystävänpäivää 150 vuosijuhlana. Suomalaisia on asunut Namibiassa aluksi lähinnä lähetystyöntekijöitä ja joitakin siirtolaisia. Suomalaisten osuus oli kasvanut 1960 loppupuolella lasten kanssa ja siirtolaisten kanssa noin 150. Sitten vähentynyt alle kolmeenkymmeneen ja 1989 nousi YK:n suomalaispataljoonan ja muun YK:n henkilöstön ja kehitysyhteistyöhenkilöstön ansiosta yli tuhanteen. Kun YK lähti, niin tipahti, noin seitsemäänkymmeneen, ja nykyään, on enää taas noin 20–30. Mutta voidaan sanoa, että vaikutuksemme on ollut määriä suurempi. Iloitaan siitä. Eli Martti Rautasesta joka vaikutti 56 vuotta, Martti Ahtisaareen 1989–90 oli tuo nousu.

Sain olla niin Joensuussa, että Raumalla opetusalan namibialaisten lähtöjuhlissa. Olemme Suomi-Namibia-Seurassa todella iloisia opiskelijoiden menestyksestä ja erikoisen iloisia erinomaisesta yhteydestä paikallisiin, joka kävi ilmi juhlissa. Suurkiitos professoreille ja opettajille, kaikesta näkyi, että työtä oli tehty sydämellä. Uskomme Namibialaisten jättäneen pysyvän jäljen niin Joensuuhun kuin Raumalle. Nyt odotamme Matkamessuilla kiinnostusta Namibiaan, olemme siellä kuten Koonono ja suurlähetystön ihmiset ja Swakopmundin edustajat.

Namibian Suurlähetystössä on Suurlähettiläs Bonny Haufikua lukuun ottamatta väki vaihtunut vuoden aikana. Namibiasta lähetetty henkilöstö: Ms. Saara Ndinelago Vranckx lähetystöneuvos, Ms. Martha Simaneka Nakawa ensimmäinen sihteeri poliittiset asiat, Ms. Jacobine Ndalikokule ensimmäinen sihteeri hallinto ja Ms. Audrey Ursulla Owoses kolmas sihteeri lähettilään sihteeri. Toivotamme heidät tervetulleiksi.

Vuosien aikana on monta entistä suomalaista lähetysasemaa muuttunut kaupungeiksi, esimerkiksi Nkurenkuru ja Oniipa. Nyt odotamme Oniipan pormestarin Ndalimela Kambonden ja kaupunginjohtaja Junias Shawapalan vierailua tammi-helmikuun vaihteessa. 21.3 on jälleen itsenäisyyspäivä 29 v. Suurlähettiläs yrittää saada varapresidentti Nangolo Mbumbaa tänne käymään silloin. Huhtikuussa Hyvinkäällä kirjastossa 1.4–12.4 välillä. Erityisesti niillä seuduilla olevat seuratkaa kirjaston sivuilta. Kevään lopulla olemme Jyväskylässä Lähetysjuhlilla 14–19.5 ja Maailma kylässä 25–26.5. Helsingin Kaisaniemessä.

Olemme valmistelemassa ensi vuonna 30 vuotta itsenäistä Namibiaa kääntämällä kirjamme Välähdyksiä Namibian itsenäistymisestä ja mahdollisesti muutakin Namibialaisten tarpeisiin, suomalaisten Namibia yhteyksistä. Tähän Namibian ystävien joukkoon haastan kaikki mukaan ja mahdollisuuksien mukaan matkustamaan ystävämaahamme.

Seppo Kalliokoski

  Puheenjohtajan palsta 1/2017

Namibia ostaa koulutusta Suomesta; historian havinaa ja uusia ystäviä.

Ennen Namibian itsenäisyyttä Suomessa opiskeli runsaasti namibialaisia. He palasivat kotiin rakentamaan omaa maataan. Sen jälkeen yksittäisiä opiskelijoita on ollut ja useita on väitellyt tohtoreiksi. Kyseessä on ollut opiskelijavaihtoa ym. Mutta nyt on uusi avaus alkamassa ja tammikuussa alkaa tulla tänne opetusalan opiskelijoita 25 Raumalle ja ilmeisesti vähän myöhemmin saman verran Joensuuhun. Noin 50 opiskelijaa, joiden opiskelun Namibia maksaa, ei mitään kehitysapua vaan kahden maan välistä kauppaa. Raumalla opetusalan perustutkintoa ja Joensuussa maisteri- ja tohtoritutkintoja. Tämä on haaste Suomi-Namibia-Seurana luoda kontaktit heihin samoin kuin aikanaan ennen itsenäisyyttä 1990 olleiden kanssa. Mielenkiintoiseksi Turun Yliopiston Rauman yksikön opiskelijoista tekee se, että silloisesta Rauman seminaarista valmistui 21.5.1924 Erkki Lehto (myöhemmin Laurmaa), joka toimi Pohjois-Namibian koulutyön kehittäjänä ja seminaarin rehtorina 1924–1946. Nyt Raumalta haetaan työn edelleen kehittämiseen eväitä. Myös Itä-Suomen yliopistolla on jo pitkät perinteet Namibia yhteistyössä.

Seuramme oma hanke käsityöopetuksen saralla alkaa olla loppusuoralla ja helmikuussa Windhoekissa on alan kongressi, siitä seuraavassa numerossa.

Kuten lähetystön artikkelissa kerrotaan, monia avauksia ja ponnisteluja kauppasuhteiden avaamiseksi eri aloilla on paljon tehty. Tärkeää on muistaa, että ei ole kyse avusta vaan rehellisestä kaupasta. Odotamme tänä vuonna hyviä uutisia lisääntyvästä kaupasta ja turistien määrän kasvusta. Kuten toisaalta voit lukea tässä lehdessä, useita uusia lentoyhteyksiä, joista osa tosi edullisia on aloittanut. Nyt jos koskaan kannattaa suunnitella matkaa ystäviemme maahan. Toivomme jäsentemme kirjoittavan matkoistaan Namibiaan, Namibia tarjoaa monenlaisia kokemuksia aivan valtavasti, ne kertomukset tässä numerossa ovat yhdeltä onnistuneelta matkalta, mutta ne eivät ole koko kertomus Namibiasta. Näin Lahden kisojen alla on hyvä kertoa, että mäkeä suksilla voi laskea Namibian dyyneillä. Tyrskykalastus on yksi suosittu muoto. Dyyneillä mönkijällä tai kuumailmapallolla, monet eläinsuojelualueet, joista Etosha tunnetuin. Vain joku vinkki.

Jäsenet nyt on jäsenmaksun aika. Meitä oli vuoden vaihteessa 717. Tervetuloa uudet jäsenet.

Seppo Kalliokoski

  Puheenjohtajan palsta 3/2016

Lämpimästi tervetuloa mukaan uudet jäsenet. Me olemme tasa-arvoinen yhteisö, meillä ei ole kunniajäseniä, vaan kaikki olemme samanarvoisia maksavia jäseniä. Vuoden vaihteessa meitä oli ennätys määrä 723. Mutta maksamattomien jäsenmaksujen takia 49 putosi pois, eli jäi 674 jäsentä. Tätä kirjoittaessani olemme saaneet uusia, jotka ovat maksaneet jäsenmaksun, joka on kriteeri jäsenluetteloon pääsylle. meitä on nyt 707. Olen varma, että uuden ennätyksen tulemme saavuttamaan. Ilman jäseniä emme voisi toimia ja pitää ystävämaan asiaa esillä maassamme. Me kaikki toimimme vapaaehtoisesti, siksi tarvitsemme lisää vastuunkannosta kiinnostuneita. Ota yhteyttä.

Hankkeemme on loppusuoralla Namibiassa, Kädentaitojen opetus on lähtenyt liikkeelle kouluissa, opettajia on perehdytetty opettajan oppaan käyttöön ja marraskuussa on tarkoitus pitää iso lopetus seminaari, minne tulee kaikkien läänien opetustoimen johtajia ja valikoima vastuu virkamiehiä ministerin ja muiden korkea-arvoisten kanssa. Tämä siksi, että päättävä taso ottaa omakseen kädentaitojen opetuksen jatkon kaikissa Namibian kouluissa. Namibian presidentti Geingobin lanseeraama Harambee Prosperity Plan, mistä nyt koko Namibia puhuu sisältää yhtenä tärkeimmistä ammattikoulutuksen. Kun tänä keväänä olen tavannut Namibian korkeamman koulutuksen ministeri Iita Murangi-Kandjii:n ja hänen virkamiehiään samoin kuin useita eri liike-elämän vaikuttajia, kaikki kuultuaan hankkeestamme alkavat puhua ammattiopetuksesta ja Harambeesta. Siihen on ollut hyvä todeta, olemme seurana juuri oikean asian kanssa tekemisissä. Käden taitojen opetus lapsille on se pohja, mihin on hyvä ammattiopetus rakentaa. On kyse sitten kirurgista, hammaslääkäristä, insinööristä, mekaanikosta, puusepästä jne. Kaikki ovat olleet samaa mieltä.

Takavuosina namibialaiset vieraat olivat eri järjestöjen ja kirkon vieraita. Nyt enemmistö on, liike-elämän ja opetussektorin ihmisiä, mutta on järjestöjenkin vieraita käynyt, kuten kirkon delegaatio, jota tapasin. Mutta siinä yhteydessä oli hieno tapaaminen Namibian kirkon pääsihteerin Alpo Enkonon ja piispa Veikko Munyikan kanssa Namibian kirkon ensimmäisen vaaleilla valitun johtajan Alpo Hukan (syyskuussa 100v) luona. Alpo Enkono on syntynyt Alpo Hukan auton lavalla ja on hänen täysi kaimansa Alpo Sakari, eli ihan sama henkilö paikallisen kulttuurin mukaan. Tämä on esimerkki kestävästä ystävyydestä ihmiseltä ihmiselle. Tällaisten ystävyyssuhteiden takia seuramme jäsenmäärä on kasvanut. Viimeisempiä uusia jäseniä on piispa Aualan polvella istunut, heitäkin on monta.

Maailma Kylässä Helsingissä ja Lähetysjuhlat Vihdissä ovat takana, kuten rinnakkaistilaisuus Suomen Pipliaseuran kanssa, he ovat alkamassa noin 10 vuotista hanketta Ndongan ja Kwanyaman kielisten raamattujen uudelleen kääntämistä. Puhuin siellä myös, että ottaisivat dhimban kielityön myös ohjelmaansa, Väkeä oli lähes 120, monia jäseniämme. Suurlähettiläs Haufiku ja Jakaranda muun ohjelman lisäksi ilahduttivat meitä.

Levätään välillä ja syyskausi alkaa Hämeenlinnassa taidenäyttelyllä ja matkailuillalla. Sankarien päivän tilaisuus on 28.8 sunnuntaina Lähetyskirkossa klo 13, missä sytytetään kynttilä sankarien muistolle ja lauletaan kansallislaulut, Suurlähettiläs Haufiku on läsnä. Sitten kalenteriin voi merkitä syyskokous 1.12. klo 17.00 ja Maailman Aids-päivän konsertti, Jakaranda Sakari Löytty ja Olivia Amupala Lähetyskirkossa 18.30 Tähtitorninkatu 18 00140 Helsinki.

Hyvää kesää

Seppo Kalliokoski

  Puheenjohtajan palsta 4/2015

Kiitos kaikille Jäsenillemme. Olemme nyt suurempi kuin koskaan seuramme historian aikana, eikä koskaan ennen jäsenmaksuja ole tullut niin paljon kuin kuluneena vuotena. Kiitos teille, jotka olette osuutenne tehneet. Toivottavasti sait piston sydämeen, jos kuulut heihin, jotka eivät ole osuuttaan tehneet. Katso toisaalla lehdessä asiasta vielä. Vuosi on ollut Namibian juhlavuosi. 25 vuotta oman Suomemme itsenäisyyden alussa eivät olleet aivan erinomaiset kaikille, vaikka maamme kehittyi niiden vuosien aikana. Se on hyvä muistaa, kun arvostelemme Namibian alkuvuosien taivalta. Namibia ei ole vielä valmis, mutta isoja askelia on otettu ja tärkein on rauha. Suomen osalta emme selvinneet samaa aikaa rauhassa. On vaikea arvostaa rauhaa, jos ei ole kokenut sotaa. Itse elin Namibian sotavuodet heidän keskellään ja koin sen ahdistavan ilmapiirin, kun ei voinut vapaasti kertoa edes hyviä asioita.

14. päivä joulukuuta istuin Lähetyskirkossa Jakarandan konsertissa, missä kuoro lauloi solistinaan Olivia Amupala, lopuksi Maa on niin kaunis… Se toi mieleen kesäkuun 1974 ja Onandjokwen saunassa nuoret miehet, jotka kaikki ovat nykyään hyvinvoivia namibialaisia. Yksi oli Jimmy Amupala. Koskaan aiemmin eivät saunassa sanoneet ainoatakaan suomen sanaa, kahdesti viikossa kun tapasimme, mutta nyt lauloivat suomeksi. En silloin tiennyt miksi. Mutta parin päivän sisällä selvisi: Olivat lähteneet rajan yli itsenäisyyttä hakemaan Swapon joukoissa. Ja nyt hänen kasvattityttönsä laulaa saman laulun suomeksi. Ei ole Jimmynkään tie ollut ongelmia vaille. Mutta ympyrä on sulkeutunut. Tärkeä asia siinä on rauha. Aikanaan kerroin tapahtumasta ns. kiertokirjeessä, mutta työnantaja pelkäsi sen vaikeuttavan oloani silloisessa Lounais-Afrikassa ja sensuroi sen pois kirjeestä.

Helena Kekkosen muistoksi on julkaistu kirja Rauhan Silta kantaa. Siinä on monia lyhyitä eri kirjoittajien kirjoituksia. Rauhankasvatusinstituutti on julkaisija. Suosittelen! Kirjassa osui silmään Jyrki Ijäksen juttu: Doctor Hamata, I presume. Hänen koulussaan (SYK) oli kerätty rahaa Naftalin pääsemiseksi opiskelemaan lääkäriksi. Hän oli ajatellut, että tuo Naftali on nyt vaan joku nimi, mutta käydessään Namibiassa 1996, saa kuulla että, Naftali Hamata on alueen terveysjohtaja ja Oshakatin ylilääkäri. Kuulee hänen hoitavan kaikkia tarvitsijoita ja on hyvä lääkäri. Tapaa hänet ja toteaa itse saman. Todella näin on, Naftali Hamata ja prof. Filemon Amaambo ovat niitä poikkeuksia jotka ovat koko ajan olleet hoitamassa niin köyhiä kuin kaikkia. Katso lehtemme toinen artikkeli. Kummatkin olivat vaimoni kollegoja ja esimiehiä, huippulääkäreitä korkealla moraalilla, entisiä Oshigambon lukion oppilaita. Koulutus kannattaa ja oppilaiden tukeminen tuo tulosta. Sain läheltä seurata some-ilmiötä namibialaisen liikeihmisten vastaanotolla suurlähettilään luona 9.11. Siellä joku otti pätkän videota pojastani, joka sanoi ndongaksi: "Jos et ole ennen nähnyt valkoista ondongalaista, niin tässä se on". Seuraavana päivänä se levisi Namibiassa kymmenentuhatta kertaa ja 20.11. New Era-lehti julkaisi koko sivun jutun kuvien kanssa tästä ihmeestä, joka puhuu puhdasta kieltä kuin kaikki muutkin. Näistä ja muista saa heti tietää meidän Facebook sivuilla ja nettisivujen kautta sinne pääsee.

Nyt näyttää, että seuraava numeromme ilmestyy Matkamessuille 21.–24. tammikuuta ja sitä ei postiteta jäsenille vaan sen voi lukea www.suominamibiaseura.fi-sivuilta. Numero keskittyy houkuttelemaan Namibiaan ja jäseneksi seuraamme. Mutta maaliskuun alussa posti tuo taas lehden kotiin ja kerromme kevätkokouksesta ja muusta kevään ohjelmasta. Olemme Matkamessuilla paikassa 7ay35 ja lisää Namibiaa löytyy paikasta 7k59. Mondo-lavalla pe 22.1. julkistetaan Ystävyysseurateko-kilpailun voittaja. Hankkeemme on mukana finaalissa. Namibia as a tourist destination (Ambassador Bonny Haufiku) kuullaan Royal Caribbean -lavalla pe klo 15:00 ja la 23.1 klo 14.00.

Erittäin Hyvää ja Onnellista Uutta Vuotta 2016

Seppo Kalliokoski
Suomi-Namibia-seuran puheenjohtaja
+358-40-7743504
seppo.kalliokoski at icenet.fi

 

  Puheenjohtajan palsta 1/2015

Suomi-Namibia-Seura on vapaaehtoisten jäsentemme varassa. Jos meitä on paljon, on toimintaakin paljon. Siksi rohkaisen sinua tulemaan tähän joukkoon. Tämä kevät on kiireinen ja monenlaista on menossa. Jos emme ole kertoneet jostain merkittävästä Namibiaan liittyvästä, johtuu se siitä, että et ole kertonut siitä meille. Tarvitsemme jatkuvasti myös lyhyitä, hyvin kirjoitettuja juttuja tähän lehteemme.

Hankkeemme Namibiassa elää jännittävää vaihetta, opettajan opaskirja käsitöistä on aivan kalkkiviivoilla ja toukokuussa se otetaan käyttöön uusien opinto-ohjelmien kanssa. Tässä hankkeessa on vapaaehtoistyötä tehty aivan valtavasti, mutta siitä enemmän kesäkuun lehdessä.

Hage Geingob astuu 21.3.2015 presidentin virkaansa ja saamme tietää uuden Namibian hallituksen. Jännityksellä sitä odotamme. Namibian uusi suurlähetystö Helsingissä, Unioninkatu 18:ssa, on tilava, mutta tätä kirjoittaessa ei ole vielä kalustoa eikä puhelin- eikä nettiyhteyksiä. Toimitusaikojen hitaus Suomessa on lähetystöväen huoli. Toive on kuitenkin saada lipputanko seinään 21.3 mennessä.

Jaakko Löytyn konsertteihin suosittelen teitä menemään, jos et ennen, niin Rovaniemen Lähetysjuhlilla.

Oulun osastomme aktiivisuus ilahduttaa. Kerro jos haluat järjestää omalla paikkakunnallasi jotain, ehkä voimme siinä auttaa.

Eräänä aamuna meinasi kahvi läiskyä, kun luin Hesarin hyvin kirjoitettua artikkelia jäätilanteesta. Siinä oli haastateltu kahta maamme johtavaa jääasiantuntijaa, kummatkin seuramme jäseniä. Eli aika laaja on jäsenistömme asiantuntemus.

Olen pohtinut seuramme tulevaisuutta. Tähän asti seuramme on ollut se taho, joka on pitänyt Namibian asiaa esillä Suomessa aika yksin. Suomen Lähetysseuran panostus Namibiaan on kutistunut ymmärrettävistä syistä ja hankkeita on ollut ja loppunut monella muullakin taholla. Olemme olleet se taho, joka on mistään ulkopuolisesta tahosta riippumatta pitänyt Namibian asiaa tärkeänä. Jos katson tahoja joilla on menossa hankkeita, niin ne ovat täysin riippuvaisia ulkopuolisista rahoittajista, usein Ulkoasiainministeriöstä. Niin kauan kun rahaa tulee, toimitaan Namibiassa. Sitten kun se loppuu, toimintakin lopetetaan.

Nyt on uusi lehti kääntynyt, kun Namibian suurlähetystö on avattu. Emme ole enää ainoita. Mutta se olkoon innostamassa meitä yhä kiinteämpään ja hedelmällisempään yhteistyöhön ystävämaamme kanssa.

Seuralla ei ole omia tiloja, hyllyn pätkää ja postiosoitetta lukuun ottamatta. Näistä maksamme vuokraa Rauhanasemalle. Sääntömme sallivat vastaanottaa lahjoja, jätän tämän mietintään.

Oikaisu. Viime numeroon oli pujahtanut vanhaa tietoa. Suomen suurlähetystöä ei johda asiainhoitaja, vaan tietysti suurlähettiläs Anne Saloranta. Pahoittelumme.

Kiitos teille, jotka olette hoitaneet jäsenmaksunne. Oikein hyvää Namibian juhlavuotta, nähdään tapahtumissa.

Seppo Kalliokoski
Suomi-Namibia-seuran puheenjohtaja
+358-40-7743504
seppo.kalliokoski at icenet.fi

 

  Puheenjohtajan palsta 4/2014

146. vuoden ystävyydenympyrä sulkeutuu Namibian itsenäisyyden 25. juhlavuonna

Kun Namibia itsenäistyi 25 vuotta sitten, historia ei ollut suosittu aine koulussa, koska se oli kirjoissa vain valkoisen miehen historiaa. Itse olen ollut kiinnostunut historiasta ja etenkin Namibian tuosta unohdetusta puolesta. Olen ollut pieneltä osin avittamassa useissa väitöskirja -ja tutkimushankkeissa. Mutta lyhyt kertaus kuinka ystävyys maidemme välillä alkoi. Ondongan kuningas Shikongo Shakalulu lähetti heinäkuussa 1866 sanan saksalaiselle lähetyssaarnaaja Hahnille, että haluaa opettajia Ondongaan. Hahn kirjoitti omaan järjestöönsä siitä. Suomessa oli 1859 perustettu Suomen Lähetysseura, jonka suunnitelma mennä Venäjälle suomen sukuisten kansojen pariin tyssäsi Venäjän keisarin kieltoon. Niin tuo Ondongan kuninkaan kutsu kulki Saksan kautta Suomeen ja jo 1867 tuohon kutsuun vastattiin myöntävästi. Kun ensimmäiset suomalaiset, tunnetuin heistä Martti Rautanen lähtivät kesällä 1868 Helsingistä, monen mutkan kautta kohti maata jolla ei ollut silloin nimeä eikä se ollut vielä kenenkään siirtomaa. Vihdoin he saapuivat 9. helmikuuta 1869, viimeisen etapin kalastuslaivalla Kapkaupungista Walvis Bayhin, jonka valaan pyytäjät tiesivät luonnon muovaamasta särkästä joka toimii edelleen aallonmurtajana. Ei silloin eikä sen jälkeenkään ole tullut mieleen, miten merkittäväksi tuo nykyinen satamakaupunki meille suomalaisillekin on tullut. Ensimmäinen Namibian lähetystön järjestämä itsenäisyyspäiväjuhla Suomessa oli 1994 kun Walvis Bay liitettiin Namibiaan. Sehän oli jäänyt Etelä-Afrikan alueeksi vielä itsenäistymisen jälkeen. Namibian neuvottelija oli seuramme yhteistyökumppani nykyinen puolueen pääsihteeri Nangolo Mbumba. Sittemmin Tukholmassa suurlähettiläänä oli Theresia Samaria, joka oli entinen Walvis Bayn pormestari. Mutta sokerina pohjalla on, neljäs joulukuuta 2014 suurlähettiläs Bonny Haufiku kotoisin Walvis Bay:sta jätti valtuuskirjeen Tasavallan presidentti Sauli Niinistölle. Hänen sukunsa tulee läheltä Engelaa. Veljensä Libolly Haufiku innostui opiskelemaan antropologiaa käytyään Lähetysmuseossa ja näki siellä heidän sukulaisensa perinteisen parantajan koko välineistön, jonka oli lahjoittanut pois tultuaan kristityksi ja evankelistaksi. Nyt ne kuten koko Museon tavarat ovat Kansallismuseon omaisuutta. Näin ympyrä sulkeutuu, 146 vuotta ystävyyttä on takana ja aivan uusi lehti avattu ystävyyden kirjassa, Namibian suurlähetystö Helsingissä. Syyskokoukseemme jo ehtivät Councellor Ingrid Tjizo, First Secretary Elizabeth Theron ja Third Secretary Liina Hangula. Seuraavassa tiedotteessamme voimme kertoa kaikki yhteystiedot.

Samalla kun iloitsemme Helsingin suurlähetystön synnystä, niin kiitämme erinomaisesta yhteistyöstä Tukholman suurlähetystön ja lähettiläiden kanssa kaikki reilut 24 vuotta. Suurlähettiläs Morina Muuondjo ehti olla virallisesti lähettiläämme vain 15.5.2014–4.12.2014. Olimme siinä uskossa, että Presidentti Pohamba ei nimitä uutta lähettilästä, vaan jättää sen uudelle nyt valitulle Presidentille Hage Geingobille. Mutta olimme väärässä siinä. Namibian vaalit marraskuussa, menivät odotetusti. Presidentin vaaleissa Swapo sai 86.73 % äänistä ja parlamenttivaaleissa 80.01 % äänistä ja 77 paikkaa 96 paikasta. loput 19 paikkaa jakaantui 9 eri puolueen kesken. Joten oppositio on heikko ja hajanainen, joka demokratian kannalta ei ole hyvä. Swapon parlamentaarikoista puolet on naisia, Eli listavaaleissa joka toinen oli nainen ja lista alkoi Nangolo Mbumballa ja päättyi parittomaan, eli yksi mies enemmän. Opposition kohdalla ei tuo joka toinen toiminut. Uusi hallitus astuu virkaan 21.3 joten sitten tiedetään ministerinimitykset. muutoksia on luvassa. Erityisesti seuratkaa seuran facebookia, sinne pyrimme pistämään mielenkiintoista Namibia tietoa ja tapahtumia. Selvää on, että juhlistamme lähetystön kanssa 25 vuotiasta Namibiaa. Mutta informoimme siitä kun tiedämme. Nyt jäsenmaksut kuntoon ja iloitaan uudesta aktiivisesta Namibian vuodesta ja suunnitellaan matkoja ystävämaahan.

Seppo Kalliokoski

  Puheenjohtajan palsta 3/2014

Namibian suurlähetystö Helsinkiin ja Namibiassa vaalit nyt marraskuun 28. päivä, elämme mielenkiintoista aikaa. Ensimmäiset lähetystön työntekijät ovat saapuneet Suomeen, suurlähettilään nimeäminen on nyt vaaleissa valittavan uuden Namibian presidentin ensi tehtäviä. 25 vuotta tätä olemme odottaneet, vaikka seurallamme on kaiken aikaa ollut hyvät suhteet Tukholman lähetystöön.

Ainakaan ehdokkaiden puutteesta ei voi Namibiaa syyttää, vaikka etukäteen on varmaa, näin uskaltaa sanoa ainakin tulevan Presidentin nimi, Hage Geingob, nykyinen pääministeri ja Swapon vahvoja miehiä ollut jo ennen itsenäisyyttä. Mutta vaaleissa on kaikkiaan 9 ehdokasta, se on mielenkiintoista.

Parlamenttivaaleissa, National Assembly Elections on peräti 16 puoluetta, ainakin on yritystä ja se on hyvä.

Toistaiseksi Swapo on vain kasvanut ja oppositio varsinaisen hajanaisena kutistunut. Nyt mielenkiinto kohdistuu viime vaaleissa ensi kertaa olleeseen Rally for Democracy and Progress -puolueeseen. Kuinka menestyy, vai kutistuuko. Internetistä voi seurata aikanaan vaalien edistymistä.

Seuramme hanke etenee ja ollaan loppusuoralla My School -hankkeessa. Useita työpajoja on vuoden aikana Namibiassa pidetty ja se suuri ponnistus osaltamme on opettajille tehtävä työkirja. Uskomme saavamme sen joulukuussa painoon, 8000 kpl. Ilman kirjaa on vaikea saada uutta oppiainetta kaikkiin Namibian kouluihin. Kirjasta tulee hyvä, Leena 95v ja Alpo Hukka 98 v tarjosivat pienelle tekijäporukalle jo täytekakkukahvit heillä kotonaan. Kirjan julkaisu siirtyy ensi vuoden puolelle. Olemme anoneet Ulkoasianministeriöstä tukea vielä vuodeksi, kirjan jakelun ja käyttöönoton ohjaamiseksi. Hanna Peräkylä ja Maija Malmström yhdessä Hennie Coetzer:in kanssa ovat toteutuksesta vastanneet. Mutta tästä kuulette lisää ihan varmasti vielä. Yhteistyökumppania on Namibiassa opetushallitusta vastaan NIED.

Hankkeet vaativat aina omarahoitusosuuden ja se kerätään jäsenmaksutuloista. 534 on maksanut jäsenmaksunsa. Kiitos, mutta vielä odotamme 205 jäsenen heräävän hoitamaan maksunsa tänä vuonna. Tervetuloa syyskokoukseen, ota yhteyttä jos sinulla on aikaa ja innostusta hallitustyöskentelyyn. Yli 700 jäsenen seurassa, joka toimii vapaaehtoisvoimin, on aina tarvetta uusista ihmisistä. Mainosta ystävillesi seuraamme.

Tapaamisiin!

Seppo Kalliokoski
Suomi-Namibia-seuran puheenjohtaja
+358-40-7743504
seppo.kalliokoski at icenet.fi

 

  Paths to Freedom -dokumenttielokuva

Nelivuotisen projektin tuloksena syntynyt dokumenttielokuva Paths to Freedom kertoo Namibian vapaustaistelusta. Ohjaaja Richard Pakleppan tavoitteena oli taltioida maansa historian käännekohtia myös tuleville sukupolville.

Haastateltavien joukossa on useita merkkihenkilöitä, kuten Sam Nujoma, Hifikepunye Pohamba sekä Andimba Toivo ya Toivo. Mukana on myös arkistojen kätköistä löytynyttä ennennäkemätöntä kuvamateriaalia. Suomen suurlähetystö on ollut osaltaan rahoittamassa projektia, jonka osana laadittiin myös opetusvihkosia elokuvan oheismateriaaliksi.

Dokumentti sai ensi-iltansa Namibiassa 27.7.2014. Suomen ensi-ilta tapahtuu Sankarien päivän tilaisuudessa 28.8.2014 Helsingin Lähetystalolla. Elokuvan traileri on katsottavissa YouTubessa.

  Puheenjohtajan palsta 2/2014

Vastavuoroisuus on sana mielessäni, se tuottaa kestävää kehitystä ja on kehitysyhteistyössä enemmän kuin tärkeää. Kahdensuuntaisesta liikkeestä ei vain Suomesta Namibiaan vaan nimenomaan myös Namibiasta Suomeen. Erittäin kauniin osoituksen edellä mainitusta saimme lukea uutisesta, Namibian presidentti Pohamban vastaanottaessa suurlähettiläs Salorannan valtuuskirjeen. Hän iloitsi presidentti Niinistön lupauksen toteutumisesta Suomen lähetystön nostamisesta suurlähettilästasolle ja Vastaavasti kertoi Namibian avaavan suurlähetystön Helsinkiin. Kun asia Namibian parlamentissa oli esillä, kansanedustajat taputtivat. Nyt vain odotamme uuden lehden kääntyvän maidemme välisissä suhteissa.

Olen silloisen opetusministeri Nangolo Mbumban pyynnöstä etsinyt ystävyyskoulua Oshigambon lukiolle yli 5 vuotta. Syyskuussa 2010 sain apua pääjohtaja Erkki Liikaselta. Kun presidentti Tarja Halonen kävi Oshigambossa, hän lähestyi OAJ:ta ja Opettajalehti välitti haasteen asiasta 2011. Mutta 11.6.2014 sain sähköpostin välitettäväksi Mikkelin Lukioon vararehtori Urpo Liikaselle, joka kertoo, ystävyyskouluside on varmistunut puheista ihan oikeaan toimintaan. Vaatii sinnikkyyttä, mutta se palkitaan. Koko Namibian ja Suomen ystävyys ei saa loppua siihen, että Namibia ei tarvitse enää apua kuten ennen. Piispa Leonard Auala sanoi minulle 1982; Seppo, ensin oli pioneerilähetystyön aika, suomalaiset tekijät itse paljon, sitten tuli koulutusvaihe, suomalaiset opettivat meitä opettamaan omia ihmisiämme, nyt on yhteistyön aika, joka ei saa loppua koskaan. Suomi ja suomalaiset tarvitsevat ystäviä, samoin Namibia ja sen asukkaat. Tuon ystävyyden siteen takia seuramme on olemassa.

Sain tavata toukokuussa Martti Ahtisaari koulun rehtorin Böckin ja Namibian opettajajärjestön pääsihteeri Hainguran, joille kerroin hankkeestamme käsityöopetuksen saamisesta kaikkiin kouluihin.

21.3 vietimme juhlaa, minne saimme yllättäen myös Namibian johtavan luterilaisen piispan Shekutaamba V.V. Nambalan puhumaan yhdessä suulähettiläs morina Muuondjon kanssa. paikalla oli n 150 henkeä. Suurlähettiläs oli kutsunut seuramme hallituksen iltapalalle sen jälkeen. Yhteys näin lähetystön henkilökunnan ja hallituksen välillä vahvistui. 15..5 Suurlähettiläs jätti valtuuskirjeen tasavallan presidentti Niinistölle ja jälleen saimme tavata pienellä vastaanotolla. Muuondjo on aktiivinen henkilö ja hänellä samoin kuin Tukholman suurlähetystöllä on facebook sivunsa, kuten Suomen suurlähetystöllä Namibiassa ja tietenkin seurallamme, käykäähän katsomassa.

Seura oli Maailma kylässä tapahtumassa toukokuun lopussa ja Valtakunnaliisilla Lähetysjuhlilla Vaasassa pöydällä. Vaasassa oli myös oma tilaisuus, minkä seuran jäsen Sture Udd oli kutsunut firmaansa UPC Consulting Ltd / UpCode Ltd ja toivotti tervetulleeksi yhdessä Vaasan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Strandin kanssa. Paikka oli meille muualta tulleille vaikea löytää, mutta nyt tiedämme tien.

Namibian kauppa- ja teollisuusministeri Schlettwein johti 44 jäsenistä kauppavaltuuskuntaa kesäkuun alussa Suomessa. Seminaareja ja tapaamisia oli Helsingissä,. Lempäälässä, Seinäjoella ja Rovaniemellä. Vain neljä heistä pääsi katsomaan seuramme vuosien takaisen sihteerin Susanna Vehkaojan karjaa Nurmossa. Susanna myös emännöi Atrialle tehdyn vierailun delegaatiolle.

Namibialaiset osaavat yllättää säännöllisesti, niin että kyynel tulee silmään. Alku vuonna Air Namibian johtajistoon kuuluva Paulus Nakauwa kävi kotonani ja kesken kaiken nousi seisomaan ja lauloi Maamme laulun suomeksi. Nyt tätä kirjoittaessani VM6 lauluyhtye kiertää Suomessa ja muualla lähiseudulla. Maanantaina 9.6 he olivat Ulkoasiainministeriössä laulamassa ja kesken ohjelmistoa lauloivat Finlandian suomeksi, voi kuinka mahtavaa. Näitä tällaisia yllätyksiä ihminen tarvitsee. Ne myös antavat uutta virtaa kulttuurivaihtoon.

Miksi jatkuvasti kyselen jäsenmaksujen perään? Siksi, että muuta tulonlähdettä toimintamme pyörittämiseen ei ole. Jäsenmaksutuloista myös maksamme hankkeen omavastuuosuuden 15 % kokonaismenoista. Riihikuivan 7,5 % + vapaaehtoistyö 7,5 %. Hallitus pitää kokouksensa ilman suuhunpantavaa. Hallitus toimii vapaaehtoisesti. Meillä on hankkeemme mielenkiintoisessa vaiheessa. Opettajille suunnattu käsityöopetuksen manuaali menee painoon syksyllä. Kirja on laadittu nyt alkavaan opetussuunnitelmaan Namibiassa. Meidän tavoite oli saada käsityöopetus osaksi kaikkien koulujen opetusta Namibiassa. Ystävät uskomattomasta on tulossa totta. Anoimme vielä Ulkoasianministeriöstä ensi vuodeksi tukea kirjan käytön opastamiseksi seminaareilla ympäri Namibiaa. Hyvä ystävä jos lehden takakannessa on muistutus asiasta niin toimi nopeasti. Kaikille jotka olette asian hoitaneet kaunis kiitos.

Sääntöjemme mukaan saamme vastaanottaa lahjoituksia, tämä tiedoksenne.

Elokuun 28 päivänä kokoonnumme klo 18.00 Suomen Lähetysseuran tiloihin kuulemaan mm. suurlähettiläs Anne Salorannan tuoreet kuulumiset. Muusta ohjelmasta facebookissa ja netti sivuilla lähempänä.

Keväällä saimme kuulla, että monta vuotta hakkeenamme ollut Opuwon naisten ompeluprojektin koneet ovat hajoamassa. Ostimme heille uuden koneen, rahoilla jotka tulivat Vantaan Namibiayhdistyksen lopettaessa toimintansa. Nyt jälleen homma etenee. Varmaan kuulemme siitäkin jälleen kun Ulla Nenonen 80 v on ostanut yhdensuuntaisen lipun Opuwoon.

Kertokaa ystävillenne seurastamme, tarvitsemme uusia jäseniä ja ennen kaikkea uusia aktiiveja toimintaan.

Me olemme ylivoimaisesti suurin ystävyysseura Suomen ja Afrikan välillä. Meitä on kaiken ikäisiä naisia ja miehiä, elämän kaikilta mahdollisilta aloilta. Tervetuloa mukaan uudet jäsenet.

Seppo Kalliokoski

  Namibialainen lyhytelokuva "Try" Tampereen elokuvajuhlilla

Tampereen elokuvajuhlien 15 sävyä: etelä -näytökset laajentavat omalta osaltaan sangen suppeana näyttäytyvää Afrikka-aiheista mediakuvastoa.

Try - Yritä (24 min. Ohjaaja Joel Haikali.)
8 tuntia, 8 ihmistä, 1 kaupunki. Joukko tapahtumia yhdistää erilaiset ihmiset eri puolilla kaupunkia, kunnes he kaikki päätyvät julkiseen sairaalaan, jossa rikkaan täytyy jonottaa ja gangsteri kohtaa Jeesuksen.

Elokuva on osa Kaupunkikuvia-näytöstä, joka esitetään elokuvateatteri Niagarassa perjantaina 7.3. klo 14 sekä sunnuntaina 9.3. klo 16. Ohjaaja Joel Haikali on mukana perjantain näytöksessä. Hän lähtee kotimatkalle lauantaina eikä siis valitettavasti ole paikalla enää sunnuntaina. Hänelle voi lähettää sähköpostia osoitteeseen joel(ät)joe-vision.com.

  Puheenjohtajan palsta 1/2014

Vuosi alkoi vauhdikkaasti varmaan meillä kaikilla. Seuramme osallistui Matkamessuille ja esitti ohjelmaa lavalla. Ari Koivulahti esitteli Namibiaa laajalti ja viimeisenä päivänä minä kerroin miten yhden asian ympärille voi saada kattavan kokonaisuuden turismiakin. Kerroin esimerkkinä Onandjokwen 100 v juhlamatkasta. Nyt katse on itsenäisyyspäivä 21.3. minne kutsu tässä lehdessä. Namibia täyttää 24 vuotta ja tänä vuonna seuramme 40 vuotta. Itse olin 20 vuotta sitten varapuheenjohtajan ominaisuudessa järjestämässä juhlaa Arena teatterissa. Meillä oli Andimba Toivo yaToivo juhlavieraana ja juhlapuheen piti seuramme entinen puheenjohtaja Mikko Juva, eläkkeellä oleva arkkipiispa. Jakaranda lauloi ja hiljaista hetkeä vietettiin silloin edesmenneelle puheenjohtajalle Mikko Ihamäelle. Nyt on edellä mainittujen lisäksi myös Arvo Karvinen poissa keskuudestamme. Tänä vuonna olemme ajatelleet viettää pitkin vuotta syntymäpäivää. Myös kesällä Lähetysjuhlilla Vaasassa 7.6 meillä on rinnakkaistilaisuus aiheen johdosta.

Hankkeemme etenee ja on tosi mielenkiintoisessa vaiheessa. Hanna Peräkylä on palannut Namibiasta ja kuulemme häneltä lisää vuoden varrella. Mielenkiintoinen havainto häneltä: Kuulemma käsityöopetuskirjaa on jaettu vuosia sitten kouluille, mutta epäilys on että ovat edelleen jossain rehtorien varastoissa. Tämä on ongelma Suomessakin. Kirjoja julkaistaan, mutta miten ne saadaan lukijoiden käsiin. Seuramme julkaisi kirjan Välähdyksiä Namibian itsenäistymisestä vuonna 2005. Painos oli 5500, vain viisikymmentä jäljellä. Onnistuimme. Namibialaisen keittokirjan kanssa meni niin, että ensimmäinen painos meni käsistä ja toista on vielä runsaasti saatavana. Nyt on hyvä aika lukea Raimo Holopaisen kirja Muutoksen tekijät ja mennä elokuviin katsomaan Mandelasta tehtyä elokuvaa. Elämme toivossa saada uusi Namibian suurlähettiläs 21.3 Suomeen, elämme toivossa. Tapasin hänet Lempäälässä 1.3 kunniakonsuli Palanderin syntymäpäivillä. Siellä oli ensimmäistä päivää suurlähettiläänä paikalla myös Anne Saloranta, joka on ollut erittäin aktiivinen asiainhoitajana ja nyt nimitetty suurlähettilääksi. Suomi on ainoa pohjoismaa jolla on lähetystö Namibiassa. Onnea Annelle, ystävällemme. Toivomme kaikkien tahojen jotka ovat erilaisissa hankkeissa Namibiassa kirjoittavan niistä tämän vuoden aikana lehdessämme. Tulemme jonkun numeron vähän paksumpana julkaisemaan, joten nyt kirjoittamaan. Me seurassa emme voi tietää mitä teette, jos ette sitä kerro.

Kesäkuun toisella viikolla on liikemiehiä ministerin kanssa tulossa Suomeen, kertokaa Windhoekin suurlähetystöön jos haluatte tavata. Olemme mukana Maailma Kylässä tapahtumassa 24–25.toukokuuta.

Namibiassa on loppuvuodesta vaalit ja on mielenkiintoista nähdä, pystyykö oppositio keräämään voimansa ja tuleeko muutoksia. Presidentti vaihtuu, mutta kun kaikki tietävät etukäteen jo tuloksen, niin mielenkiinto ei nouse. Vuonna 1941 syntynyt Hage Geingob on Swapon valinta.

Ystävät rakkaat vielä tosi moni on maksamatta kuluvan vuoden jäsenmaksua ja aika moni vielä edellisenkin. Emme saa muuta rahaa toimintaamme mistään kuin jäsenmaksuista. Ainoastaan kehitysyhteistyöhankkeeseemme saamme ulkoasianministeriön tukea 85 %. Mutta siihenkin tarvitsemme teidän rahoja jäsenmaksun MUODOSSA.

Hyvää kevättalvea, Iloitaan Namibian 24 vuodesta ja seuramme 40 vuodesta.

Tapaamisiin

Seppo Kalliokoski

  Puheenjohtajan palsta 4/2013

Namibian ja Suomen ystävyys lujittui Presidentti Hifikepunye Pohamban vierailun myötä 11-13.11.2013. Olin seuraamassa 12.11. Namibian lipun kanssa virallista vastaanottoa Smolnan edessä, oli juhlallista, kunniakomppania, soittokunta ja punainen matto. Kiinnitin huomiota soittokunnan hienoon soittoon Namibian kansallislaulun suhteen, soittivat tosi hyvin. Sateessa ja myrskyssä Pohamba laski sankarihaudoilla seppeleet sankariristille ja Mannerheimin haudalle. Siinä kohtaa mielessäni oli Mannerheimin kaunis kiitoskirje Onayenan seurakunnalle siitä ainutlaatuisesta lahjasta jonka se oli kerännyt Suomen Armeijalle Talvisodan aikana. Samana iltana Presidentti Niinistö tarjosi päivällisen Säätytalossa. Oli protokollan kaikkien sääntöjen mukainen meininki. Armeijan soittokunta torvineen ja kansallislauluineen ym. Presidentit puhuivat ja kumpainenkin viittasi maidemme pitkään suhteeseen lähetystyön kautta. Pohamba aloitti puheensa iloitsevansa, kun jotkut vieraat tervehtivät häntä hänen omalla kielellään ja erityisesti korosti sitä suurta eroa, mikä oli lähetystyöntekijöiden ja kolonialistien välillä suhtautumisessa paikalliseen väestöön. Sibelius Akatemian pieni yhtye, joka oli ollut vierailulla Namibiassa äskettäin, esiintyi. Katsoin Pohamban ilmettä kun Sakari Löytty lauloi ambokielellä, presidentti nautti, niin, että vaikutti olevansa ekstaasissa. Harmitti kun en ollut ottanut kameraa mukaan, olisin halunnut hänestä kuvan jossa ilo näkyi. Pohamban mukana oli iso seurue, jolla osittain oli omaa ohjelmaa. Presidentti vieraili mm. Eduskunnassa, Helsingin yliopiston kirjastossa ja Geologisessa tutkimuskeskuksessa ja tapasi myös pääministerin. Viimeinen virallisen ohjelman kohde oli 13.11 Suomen Lähetysseuran Lähetyskirkossa, josta toisaalla tässä lehdessä lisää. Ulkoasianministeriö tarjosi tuossa kansalaistapaamisessa leivoskahvit, joista seuramme kiittää.Virallisen ohjelman lisäksi hän tapasi Presidentti Ahtisaaren. Lähtiessään seuramme tilaisuudesta hän kysyi, onkohan tämä sama paikka, missä hän joskus 70-80 lukujen taitteessa on tavannut piispa Leonard Aualan, vakuutin, sama paikka. Vierailun yhteydessä oli pieni tilaisuus Veteraaniasiainministeri Nickey Iyambon kanssa 14.11. missä kartoitettiin Suomen ja suomalaisten osuutta Namibian historiaan. Kuulimme Namibian hallituksen aloittaneen oman maansa historian kirjoitusprosessin Namibian yliopiston kanssa ja hän on siinä yhdyshenkilö yliopistoon päin.

Nyt alkava vuosi 2014 on seuramme 40 v.- juhlavuosi. Mitä se tuo tullessaan, emme vielä kaikkea tiedä, mutta Matkamessuilla olemme 17.-19. tammikuuta paikalla, emme torstaina vielä, vaan pe-su. Osasto numero on 7g1-36y.14. Maailma kylässä Kaisaniemessä 24.-25. toukokuuta olemme isossa teltassa siellä. Lähetysjuhlilla Vaasassa 6.-8. kesäkuuta meillä on pöytä ja rinnakkaistilaisuus la.7.6. iltapäivällä. Tietenkin 21.3 meillä on kevätkokous ja mitä muuta, niin siitä tarkemmin seuraavassa tiedotteessa. Seuraa meidän netti sivuja ja Facebookkia. Siellä on ajankohtaisia tietoja.

Suurlähettiläs on vaihtunut Tukholmassa ja uusi tulee Namibian ulkoministeriön kahdenvälisten suhteiden osaston apulaispäällikön paikalta ja on Ms. Morina Muuondjo. Kestänee vielä ennekuin on jättänyt valtuuskirjeensä Suomessa.

Syyskokous 18.11 valitsi hallituksen ja puheenjohtajan. Hallitukseen tuli pieniä muutoksia, joka näkyy tässä tiedotteessakin, kun saimme Ari Koivulahden tiedotusryhmäämme vastaamaan tiedotteesta, muita uusia nimiä ovat Tiina Kaipiainen ja Eeva-Maria Muurman, tervetuloa mukaan. Meidän oma hanke etenee nyt niin, että Hanna Peräkylän ympärillä on referenssi ryhmä jossa yli 25 kädentaidoista innostunutta alojensa ammattilaisia. Vuoden alussa Hanna menee Namibiaan, mahdollisesti joku toinen selviää aikanaan yhdessä Namibialaisen tahon NIED, kanssa testaamaan opettajan manuaalia, työpaja ohjelma on Namibiassa tehty, Uskomme hankkeemme jäävän elämään, eli käsityöopetuksen Namibian kouluissa. Vähän vähemmän olemme kertoneet vaikuttamistoimistamme. Yksi merkittävä voitto saavutettiin Valtiovierailun yhteydessä: Suomi nostaa Windhoekin lähetystön tasoa nimeämällä sinne suurlähettilään. Moni sanoi että ei se onnistu, kun lähetystöjä suljetaan ym. Mutta seuramme on vedonnut asiassa monta vuotta Ulkoasiainministeriöön ja presidenttiin ja viimeksi lokakuun lopussa Ulkoministeri Erkki Tuomiojaan. Kiitos Sinulle jäsenemme siitä. Jos seuramme jäsenmäärä olisi mitätön, niin ei puheenjohtajan viesteillä olisi painoarvoa. Mutta yli 700 jäsenen seuralla on mahdollisuus vaikuttaa, jonka jäsenet maksavat jäsenmaksunsa ja jonka tilit ja hallinto on kunnossa. Meillä yhdessä on haastetta tästä eteenpäin, ensi vuonna juhliessamme neljäkymmenvuotista taivalta ja Namibian 24 vuotista. Jäsenmaksu on vielä osalla jäsenistä maksamatta päättyvältä vuodelta, hoidathan asian kuntoon. ja jäsenmaksu 16 euroa ja opiskelijat 8 euroa ovat samat myös vuodelle 2014 ja voit sen jo maksaa. Kiitos kaikille uskollisesta jäsenyydestä, iloitaan maidemme välisestä ystävyydestä, monilla sektoreilla, tällä kertaa erityisesti musiikin josta voit lukea tästä tiedotteesta. Hyvää ja Onnellista Uutta Vuotta 2014!

Seppo Kalliokoski
Suomi-Namibia-seuran puheenjohtaja
+358-40-7743504
seppo.kalliokoski at icenet.fi

 

  Puheenjohtajan palsta 3/2013

Namibian Tasavallan Presidentti ja Rouva Hifikepunje Pohamba tulee

20 vuotta on edellisestä Namibian presidentin vierailusta, mutta nyt odotus palkitaan. Presidentin seurueessa on mm. Veteraaniasianministeri Nickey Iyambo, ulkoministeri Netumbo Nandi-Ndaitwah , kalastusministeri Bernard Esau, kauppaministeri Calle Schlettwein ja opetusministeri David Namwandi.

Pohamba on Namibian toinen presidentti ja hänen piti tulla jo 2006 Suomeen, mutta silloin eivät aikataulut sopineet ja hän kävi vain Ruotsissa, missä hänet tapasin. Siellä oli hauska episodi, kun tervehdin häntä, niin ruotsalainen solidaarisuus aktivisti sanoi, kuinka puhut suomea presidentille, johon Pohamba, ei se ole suomea se on meidän kieltä. Ruotsalainen meni nolon näköiseksi. Nyt me, jotka osaamme ”ambokieltä” pääsemme puhumaan sitä presidentin kanssa. Presidentti on kotoisin seudulta millä oli anglikaanikoulu, joten hän ei ole luterilainen, mutta erittäin paljon arvostaa Suomen Lähetysseuran työtä Namibiassa ja kaikkien muidenkin suomalaisten kansalaisjärjestöjen ja valtion tukea Namibian itsenäisyystaistelun aikana ja sen jälkeen. Toivottavasti moni pääsee häntä tapaamaan, vaikka protokollan takia saimme vasta 1.11 illalla mahdollisuuden alkaa asiasta puhua ja tiedottaa. Katso erillinen ilmoitus.

Nyt Namibiasta kuuluu monelta taholta kädentaitojen ja ammattiopetuksen tarve. Iloitsemme siitä, sillä juuri siihen tarpeeseen on meidän hanke vastaamassa. Tällä hetkellä hankkeessamme on opettajan manuaalin teko hyvässä vauhdissa käsityöopetukseen. Ensi vuonna toivomme voivamme pitää päätösseminaarin Namibiassa ja julkaista manuaali Namibian opetushallitustamme vastaavan NIED:in kirjana.

Jälleen kerran joudun muistuttamaan jäsenmaksuista, löydät tiedotteen takasivulta muistutuksen jos maksusi ei ole meille tullut. Jos siellä ei le erikseen liimattua huomautusta, asiasi ovat kunnossa, siitä kiitos. Uusille jäsenille tervetuloa mukaan yhteiseen Namibian ystävien seuraan, me tarvitsemme uusia, kun saamme myös suru uutisia monen aktiivin kuolemasta. Seuran suuri haaste on ylläpitää jatkumoa maidemme välisissä suhteissa, siksi pyydän jäseniämme myös kehottamaan tuntemiaan tulemaan mukaan seuraamme.

Uusi romaani Namibian itsenäisyyteen johtaneista tapahtumista on juuri ilmestynyt, en ole ehtinyt vielä lukea, mutta uskon sen olevan mielenkiintoinen. Raimo Holopainen, Muutoksen tekijät ISBN 978-951-624-426-9 Suomen Lähetysseuran kustantama. Hyvä vinkki joululahjaksi. Muista Namibia kirjoista on listaa netti sivullamme www.suominamibiaseura.fi. Käy myös seuramme facebookissa, siellä ajankohtaisia asioita ja muuta mielenkiintoista..

Syyskokous on 18.11.2013 Rauhanasemalla klo 18. Tervetuloa kaikki sinne. Yhdessä pohdimme mitä ensi vuonna, kun seuramme täyttää 40 vuotta. Samalla valitsemme uuden hallituksen. Tarvitsemme aina uutta verta ja yhteisen taakan kantajia aktiiviseen seuraamme. Kiitos kun olet mukana. Syystalven terveisin.

Seppo Kalliokoski

  Raimo Holopainen: Muutoksen tekijät

Muutoksen tekijät (Suomen Lähetysseura 2013) on tositapahtumiin perustuva romaani Namibian yli 20 vuotta kestäneestä itsenäisyystaistelusta. Raimo Holopainen perustaa kirjansa tuntemiensa ihmisten kertomuksiin ja omiin kokemuksiinsa, niin käytännössä kuin tunnetasolla.

Romaanin päähenkilö on Aaron Mutuleni, joka aikuiseksi vartuttuaan lähtee rauhalliselta Ambomaan maaseudulta valkoihoisen työnantajan palvelukseen, ensin karjapaimeneksi ja myöhemmin kuparikaivokselle. Siellä hänen silmänsä avautuivat näkemään rotusorron ja työntekijöiden surkeat olot.

Poliittinen murros on juuri tapahtumassa. Ihmiset heräävät huomaamaan varsinaisen elämän sisällön. He ovat huomanneet, että on olemassa muunkinlaista elämää kuin valkoisen mielivallan alaisena. On juuri syntynyt OPO, Ovamboland People's Organization, johon myös Aaronin ystävät Bandu, Nakuanda ja Nangutwala kuuluvat. OPO:sta syntyy pian koko maata käsittävä poliittinen puolue SWAPO, South West People's Organization. Myös Aaron liittyy SWAPO:n sisseihin, kohtalokkain seurauksin.

Raimo Holopainen on ollut Suomen Lähetysseuran lähettämänä rakentamassa kouluja, kirkkoja ja klinikoita Namibiaan ja Botswanaan. Yli 30 vuoden mittaisesta työjaksosta suurimman osan hän vietti Namibiassa. Kun hän pyysi Swakopmundin rautatieasemalla lippua kolmanteen luokkaan, virkailija huomautti, siinä luokassa matkustavat vain mustat. Tästä alkoi Holopaisella rotusorron ja politiikan tarkastelu.

Holopaisen koti oli avoin kaikille. Ovi jouduttiin aukaisemaan myös Etelä-Afrikan sotilaille kuulustelu- ja tarkastuskäynneillä. Holopainen näki läheltä rotuerottelun ja sen aiheuttaman kärsimyksen, mutta lopulta myös maan itsenäistymisen ja sen tuoman ilon.

Kirjan hinta on 29 euroa ja sen voi ostaa Suomen Lähetysseuran verkkokaupasta sekä hyvin varustetuista kirjakaupoista.

  Puheenjohtajan palsta 2/2013

Suomi on Namibiassa ”suurvalta” lainatakseni maamme asiainhoitaja Anne Salorantaa. Jotakin tästä heijastui siinä kuinka nopeasti namibialaiset reagoivat, kun Marjatta Elonheimo kuoli 4.6. Kaikki jotka ovat olleet Namibiassa tekemässä hankkeita tietävät kuinka kauan vastaukset joskus viipyvät. Mutta kun 4.6. illalla myöhään sain suruviestit lähetettyä Namibiaan, niin jo aamulla oli johtavan piispan pitkä kaunis osanotto henkilökohtaisesti allekirjoitettuna täällä. Eikä siinä vielä kaikki, Namibian johtavaa puoluetta lähellä olevassa New Era -lehdessä oli apulaisulkoministerin erittäin kaunis, puolen sivun mittainen muistokirjoitus 6.6. Anne Saloranta kertoi, että kun hän oli muissa asioissa tapaamassa pääministeri Hage Geingobia 6.6., niin Geingob oli lukenut ministerinsä kirjoituksen ja kehunut Lähetysseuran työtä Namibiassa.

Marjatta Elonheimo oli biologian opettaja ja Namibiassa vuodesta 1961, pääasiassa Oshigambon lukion opettajana n. 30 vuotta. Tiesin kyllä, että Namibiassa aina muistetaan entisiä pitkäaikaisia työntekijöitä, mutta tämä viestien tulva mykisti minut; kolmekymmentä viestiä kauttani parissa päivässä. Olen jo noin kuuden vuoden ajan yrittänyt saada ystävyyskoulua Oshigambolle Suomesta ja nyt tämä minulle tärkeä hanke on toteutumassa. Mikkelin lyseo, joka on koulun ensimmäisen rehtorin Toivo Tirrosen opinahjon seuraaja, lähtee tähän mukaan. Hankkeen alkusanat lausui silloinen opetusministeri Mbumba, ja presidentti Halonen lähetti samasta asiasta toiveen vierailtuaan Oshigambossa. Tukena on ollut myös Mikkelin koulun oppilas Erkki Liikanen. Tästä asiasta kuulette vielä, kun Mikkeliläiset ensi syksynä vierailevat Oshigambossa.

Oulun alaosastomme kokouksessa sain vierailla 29.4. Alaosastolla on vireää toimintaa ja innokkaita jäseniä. He olivat myös Oulun Mahdollisuuksien torilla mukana, kuten me Helsingissä Maailma Kylässä -tapahtumassa ja heti perään Lähetysjuhlien lähetystorilla Messukeskuksessa. Lähetysjuhlilla meillä oli myös oma tilaisuus aiheesta Koulutus kaikille – avain kehitykseen Namibiassa. Paikalla oli 40 kuulijaa ja hyvät keskustelut päälle. Erityisesti tervetuloa uudet jäsenet mukaan tähän Namibiaa rakastavaan seuraan.

Seura yrittää parantaa tiedotusta nettisivujemme ja Facebookin kautta. Etenkin Facebookissa voidaan nopeasti lähettää tietoa tapahtumista ja sieltä voi lukea mm. mitä New Erassa sanottiin Elonheimosta. Suosittelen. Kun itse opin vasta nyt käymään Facebookissa, niin kyllä sinäkin opit, uskon näin.

Omaan kesääni kuuluu Elonheimon hautajaiset 29.6. klo 10 Nurmossa ja 29.8. Namibian Sankarien päivän tilaisuus, katso erillinen ilmoitus. Hyvää kesää ja Sinä, jolta jäsenmaksu on vielä maksamatta, hoitanet sen nopeasti, löydät siitä erillisen tarran osoitteesi vierestä. Jos takakannessa ei ole muistutustarraa, niin se on merkki, että maksusi on kiitoksella vastaanotettu.

Nautitaan Suomen suvesta ja suunnitellaan tulevia Namibian matkoja.

Seppo Kalliokoski

Suomi-Namibia-seuran puheenjohtaja
+358-40-7743504
seppo.kalliokoski at icenet.fi

 

  Puheenjohtajan palsta 1/2013

Hyviä uutisia hankkeestamme, jossa tarkoituksena on saada käden taitojen opetus kaikkiin Namibian kouluihin ja joka edistyy hienosti. Juuri sieltä palanneet Hanna Peräkylä ja Maija Malmström kertovat siitä kevätkokouksessamme 21.3. ja tästä tiedotteesta jo löydät lyhyen tuoreen jutun. Omistajuus hankkeissa on onnistumisen edellytys. Kun nyt tekeillä oleva opettajan kirja kädentaidoista julkaistaan NIED:in (vastaa opetushallitusta) tuotteena, niin hanke jää elämään senkin jälkeen kun emme ole siinä enää mukana. Sinä jäsenenä olet ollut tässä mukana. Jäsenmaksuillasi on katettu omarahoitusosuus, jota tarvitaan hankkeissa, joihin saadaan rahaa Ulkoasiainministeriöstä. Kiitos siitä. 2.2. kuoli virkamatkalla Lontoossa Namibian opetusministeri Abraham Iyambo ja hänen tilalleen nimitettiin Dr. David Richard Namwandi (s. 1954), joka oli toiminut apulaisministerinä siihen asti. Namwandi on ollut mukana perustamassa yksityistä yliopistoa, missä 2400 opiskelijaa opiskelee liiketaloutta ym. (He founded The Institute of Higher Education in 1993, the fore runner of IUM (The international University of Management), the only private (non for profit) University in Namibia fully accredited by NQA (Namibia Qualifications Authority)). Uudeksi apulaisministeriksi nimitettiin Silvia Gonaone Makgone (s. 1963), joka on opettaja ja toiminut useissa kouluissa rehtorina.

Oulun osastomme on aktiivinen ja samankaltaista voisi olla muuallakin Suomessa. Ottakaa yhteyttä, niin keskustellaan mahdollisuuksista.

Näin kirjastoseuran hankkeesta kertovan erinomaisen videon Portti maailmaan ja suosittelen sitä kaikille. Meille on niin selvää, että kirjasto löytyy kaikkien ulottuvilta. Video kertoo mikä vaikutus sillä on köyhällä alueella Windhoekissa.

Suomen Lähetysseuran väki piti kokoustaan Ghaubin farmilla (http://www.ghaub.com/index.html), mikä on nykyään hieno vierasfarmi turisteille. Minulle paikka on erityisen rakas ja se on ohjelmassani vielä joskus. Käykää netissä katsomassa siitä. Lyhyesti paikka oli Reiniläisen lähetyksen omistama ja sieltä on alkanut mm Augustineum-koulun erään haaran historia, nykyään tuo Namibian vanhin koulu sijaitsee Windhoekissa. Rotusorron vuosina, kun Ambomaan lähetit eivät saaneet lupaa mennä Kavangolle ja päinvastoin, niin ns. poliisialueelle, joksi kutsuttiin valkoisten aluetta, joka oli suurin koko maassa, saatiin tulla. Siksi siellä pidettiin joitakin kokouksia. Itse saavuin tammikuussa 1973 Namibiaan ja heti vastaavaan kokoukseen Ghaubiin. Silloin pelkästään Namibiassa meitä oli 85 aikuista. Myöhemmin tutustuin farmin tilanhoitajaan Albatiin ja ystävystyin hänen kanssaan ja kävin siellä usein namibialaisten ystävien kanssa ostamassa nautoja. Sieltä minun innostukseni lehmiin sai sytykkeitä. Myös kaksi hevostani ostin sieltä. Kun Albat ei puhunut englantia, niin puhuin ystävilleni ndongaa ja he käänsivät afrikaansiksi jota Albat osasi, näin sain paljon oppia sieltä. Siellä on tippukiviluola ja kuumia lähteitä. Pohjavesi on niin lähellä maanpintaa paikoin, että ruoho on vihreää läpi vuoden. Swapon sissit liikkuivat siellä usein itsenäisyystaistelun aikana. En koskaan kertonut Albatille, mitä kuulin hänen ambolaisilta työntekijöiltään. Nimittäin ympäristön valkoisia farmareita Swapo tappoi useita, mutta Albat sai olla rauhassa, kun hänen työntekijänsä kertoivat hänen olevan hyvä mies. Sitä hän ja hänen vaimonsa todella olivat. Mutta Sinulle joka haluat elämyksen ehkä maan parhaalla farmilla vajaa 12 tuhatta hehtaaria, Ghaub on pakko kokea.

Nähdään Namibian syntymäpäivänä 21.3. Rauhanasemalla

Seppo Kalliokoski

Suomi-Namibia-seuran puheenjohtaja
+358-40-7743504
seppo.kalliokoski at icenet.fi

 

  Puheenjohtajan palsta 4/2012

Kiitos kaikille menneestä vuodesta 2012. Onnea ja menestystä Uuteen vuoteen 2013!

Nyt alkanut vuosi on Namibian 23 itsenäinen vuosi. Vietämme sitä kevätkokouksen merkeissä kuten ennenkin, todennäköisesti torstaina 21. maaliskuuta itsenäisyyspäivänä.

Namibia on jälleen esillä Matkamessuilla Helsingissä, uusiakin matkanjärjestäjiä on mukana myymässä Namibiaan suuntautuvia matkoja. Kuten aina, myös seuramme on mukana messuilla.

Kauppasuhteet ovat pitkään olleet se vaikea laji, liikkeelle lähtö on ollut hidasta. Ministeri Stubb vieraili Namibiassa pikaisesti marraskuussa 2012. Matkan yhteydessä vihittiin käyttöön Molok - jätteiden syväkeräysjärjestelmää valmistava tuotantolaitos. Ensimmäinen sellainen tuli Onadjokwelle, sairaalan yhteyteen. Se, että aletaan heti valmistaa laitteita paikallisesti Namibiassa, on erinomainen asia.

Tässä tiedotteessa kerrotaan vastikään julki tulleesta suuresta kaupasta, missä Namibiaan ostetaan suomalaista teknologiaa miljoonien edestä. Itse olisin vielä iloisempi, jos olisi uutisia missä kerrottaisiin että Suomeen ostetaan Namibiasta miljoonilla. Toivon kuitenkin, että Outotecin tekemien kaltaiset kaupat herättäisivät myös kauppaa Namibiasta Suomeen. Namibia, kuten Suomikin, tarvitsee työtä.

Tärkeä työllistäjä voit olla myös Sinä lukijani. Ota Namibia seuraavan matkasi kohteeksi Namibia ja hyödytä näin matkailuelinkeinoa Namibiassa. Palvelu pelaa, tiet ovat hyvät, ja maisemat ikimuistoiset. Löytyy kaikkea mitä voit kuvitella Afrikasta löytyvän ja päälle ystävälliset ihmiset. Heille et ole vain joku, vaan suomalainen. Suomi on edelleen Namibiassa ”suurvalta”, ei kaupan volyymin eikä edes turistien määrän, vaan pitkän historian ja ystävyyden takia. Siis kaikki matkalle ystävien maahan, Namibiaan!

Namibiassa kunnioitetaan ikää, siksi vanhempien henkilöidenkin on hyvä matkustaa sinne. Iän kunnioitus näkyy myös Namibian politiikassa. Swapon vaaleissa, joista löydät katsauksen tästä tiedotteesta, aina vanhempi ehdokas voitti nuorempansa. Namibian seuraava presidenttikin on vuonna 2015 jo 74 vuotias.

Naisten asema Namibiassa on ollut hitaassa nousussa koko itsenäisyyden ajan. On hyvä muistaa, että ennen itsenäisyyttä, valkoisten vallan aikana, naisten asema ei ollut mitenkään kehuttava, vaan kulttuuri oli silloin hyvin maskuliininen. Tätä taustaa vasten voidaan sanoa, että paljon on menty eteenpäin. Swapon keskuskomiteaan nyt valituista jäsenistä 26 prosenttia on naisia.

Windhoekin kaupunki puolestaan valitsi jo toisen naispormestarinsa. Pitkään kaupungin hallinnossa ollut Agnes Kafula on Windhoekin uusipormestari. Muitakin naisia on pormestareina ollut ja on edelleen, esimerkiksi Otjiwarongossa. Muistetaan myös, että Walvisbayn entinen pormestari oli Namibian suurlähettiläänä Tukholmassa ennen nykyistä suurlähettilästä Daniel Smithiä.

Namibiassa on oma ministeriö nais- ja lapsiasioita varten. Tuon ministeriön kanssa teimme yhteistyötä aikanaan Opuwon ompelimohankkeessa. Silloin apunamme oli ministeriön johtajana ollut, ja syksyllä tästä ajasta pois siirtynyt Immanuel Iithete. Immo, kuten häntä kutsuttiin, opiskeli Suomessa ja oli ystäväni jo yli 40 vuotta sitten.

Kun itsekseni ihmettelin Swapon vaalikuvioita, muistui mieleen 1978 piispan vaali Namibiassa. Silloin piispan varahenkilöksi oltiin nostamassa juuri Amerikasta tullutta tohtori Abisai Shejavalia, jolta silloin puuttui vielä jokin muodollinen jakso palvelua pappina Namibiassa. Kovasti oli pyrkyä, mutta häntä ei lopulta valittu, Abisaista, hyvästä miehestä, ei koskaan tullut piispaa. Jo silloin huomasi, että Namibiassa ei pidetä siitä jos joku on liikaa tyrkyllä. Ainakin joidenkin Swapon johtoon pyrkineiden kohdalla taisi käydä juuri näin.

Yksi kaikkein aktiivisimmista jäsenistämme ja viime kevätkokouksessa vielä pöytäkirjantarkastajana ollut Taisto ”Stade ” Saarinen kuoli 27. joulukuuta 92 -vuotiaana. Vielä edellisvuonna hän oli Namibiassa, Onanjokwen 100 -vuotisjuhlamatkalla. Staden ensimmäinen vaimo Eila on haudattuna Onadjokwen hautausmaalle. Taisto Saarisen paikka on nyt tyhjä. Tarvitsemme uusia Taistoja pitämään Namibian asiaa esillä maassamme!

Tässä yhteydessä kiitos kaikille uskollisille jäsenillemme, heitä on paljon. Hallitus päätti nostaa jäsenmaksun 16 euroon, opiskelijoille 8 euroa. Pistähän maksu tulemaan, ne jotka eivät ole edellisiä maksuja vielä hoitaneet, saavat erillisen muistutuksen asiasta tiedotteen takasivulla.

Hankkeestamme Namibiassa saamme kuulla kevätkokouksessa. Hanna Peräkylä ja Maija Malmström ovat juuri sieltä palanneet ja kertovat meille tuoreita kuulumisia. Kokouksen tarkempi ajankohta ja paikka kerrotaan seuraavassa tiedotteessa.

Nyt kaikki nauttimaan talvesta ja suunnittelemaan Namibian matkoja! Samalla voidaan kertoa ystävillemme mahdollisuudesta liittyä Suomi-Namibia-Seuraan. Vuoden vaihtuessa jäseniä oli 699.

Seppo Kalliokoski

Suomi-Namibia-seuran puheenjohtaja
+358-40-7743504
seppo.kalliokoski at icenet.fi

 

  Portti maailmaan -dokumentti

Portti maailmaan -dokumenttielokuva

Kirjastokaistan, kirjastojen valtakunnallisen verkkopalvelun kuvausryhmä vieraili syksyllä 2012 Kirjastoseuran mukana Namibian pääkaupungissa Windhoekissa. Matkalla kuvattiin Greenwell Matongon kirjastosta kertova Portti maailmaan – dokumentti:

Dokumentti sijoittuu Windhoekin Katuturan kaupunginosaan. Ohjelmassa seurataan kahta nuorta köyhällä Greenwell Matongon alueella, jossa slummiin perustettu kirjasto toimii ihmisten porttina parempaan elämään. Trevelin (20v.) ei läpäissyt 10. luokkaa ja päätyi koulupudokkaaksi. Kaverin houkuttelemana hän löysi tiensä läheiseen kirjastoon, innostui opiskelemaan tietokoneiden käyttöä ja opettaa nykyään kirjastossa vapaaehtoisena alueen ihmisille tietokoneen käytön perusteita. Anna (13v.) käy koulua Olof Palmen ala-asteella. Koulun jälkeen hän suuntaa päivittäin Greenwellin kirjastoon. Anna on yksi kirjaston "prefekteistä", eli hän auttaa muita koululaisia läksyjen kanssa, neuvoo tietokoneiden käytössä ja leikkii kirjastossa lasten kanssa, joille kirjasto on yksi harvoista turvallisista paikoista viettää aikaa. Kirjastossa vietetty aika näkyy myös Annan koulumenestyksessä, ja hän aikookin jatkaa opiskelua ja kouluttautua insinööriksi.

Greenwell Matongon kirjasto perustettiin alun perin Windhoekin ja Vantaan kaupunkien yhteistyöohjelman puitteissa vuonna 2005. Tarkoituksena oli viedä kirjastopalvelut ruohonjuuritasolle asti, ja tänään voidaan nähdä, että tavoitteet saavutettiin jopa yli odotusten. Yhteisö on ottanut kirjaston omakseen, ja sitä käytetään niin vilkkaasti, että tila ei tahdo enää ollenkaan riittää. Greenwell Matongon kirjasto onkin ollut esimerkkinä Suomen Kirjastoseuran hallinnoimalle Kirjastot ja kehitys – hankkeelle, joka aloitettiin vuonna 2012 ja jossa on mukana 20 kirjastoa Namibiasta ja kaksi Tansaniasta. Greenwellissä opittua ollaan siis nyt levittämässä laajemmalle, ja väliaikatiedot kertovat, että konseptia on sovellettu suurella menestyksellä myös näissä muissa kirjastoissa.

kesto: 29 min, kieli: englanti ,tekstitys: suomi, ohjaus jakäsikirjoitus: Tuomas Lipponen

Portti maailmaan - domumenttielokuvan ensi-ilta oli 2.3. klo 15 Pasilan kirjastossa. Paikalla oli paljon Namibian ystäviä Presidentti ja Rouva Ahtisaaresta lähtien.

Sinulla on mahdollisuus nähdä Dokumentti myös seuraavissa paikoissa:

 • 6.3. Kouvolan pääkirjasto, klo 18
 • 7.3. Rikhardinkadun kirjasto, Afrikkaklubi, Helsinki, klo 17.30
 • 8.3. Hämeenlinnan pääkirjasto, klo 13
 • 14.3. Tapiolan kirjasto, Espoo, klo 17
 • 16.3. Kirjasto 10, Helsinki, klo 15
 • 20.3. Kallion kirjasto, Helsinki, klo 18
 • 21.3. Sellon kirjasto, Espoo, klo 18
 • 4.4. Myllypuron mediakirjasto, Helsinki, klo 17
 • 9.4. Tampereen pääkirjasto Metso, klo 16
 • 10.4. Entressen kirjasto, Espoo, klo 18
 • 26.4. Kirjasto Omena, Espoo, klo 18
 • 16.5. Rovaniemen pääkirjasto, klo 14
 • 3.6. Tikkurilan kirjasto, Vantaa – kellonaika ilmoitetaan myöhemmin
 • 5.6. Myyrmäen kirjasto, Vantaa – klo 18

Kevään kuluessa listaan tulee uusia paikkoja. Seuraa erityisesti kirjastojen ilmoittelua. Voit myös mennä oman paikkakuntasi kirjastoon ja esittää toivomuksen, että elokuva esitettäisiin siellä yleisölle.

Näihin tilaisuuksiin on kaikilla vapaa pääsy.

Lämpimästi tervetuloa!

Tuomas Lipponen, Kirjastokaista
Marjatta Lahti, Suomen kirjastoseura ry / Kirjastot ja kehitys - hanke
Minna Koskinen, Suomen kirjastoseura ry / Kirjastot ja kehitys - hanke

  Paavo Pitkänen: Namibia

Paavo Pitkäsen kirja: "Namibiassa" julkaistaan Kuopiossa 8. maaliskuuta 2013.

Kirja vie lukijan ainutlaatuiselle matkalle Namibiaan, Afrikkaan seuraamaan Namibian itsenäisyyttä valmistelleita vaaleja vuosina 1989-1990.

Paavo Pitkäsellä oli aitiopaikka vaalien valvonnassa, hän oli YK:n vaalivalvojien johtaja Namibian itäisellä Ambomaalla. Vaalien jälkiselvittelyissä hän vastasi YK:n puolesta koko Ambomaasta sekä Kaokomaasta. YK oli paikalla tuhansien työntekijöiden voimalla vahtimassa vaalien tasapuolisuutta ja rehellisyyttä.

Paavo Pitkänen kertoo valtataistelusta, jota käytiin sissijärjestö Swapon ja Etelä-Afrikan hallinnon välillä. Vastakkain olivat pensastoissa kulkijat ja voimakas sotilasmahti, juonikasta oveluutta osoitettiin molemmin puolin. Paavo Pitkänen kuvaa kirjassa myös Ambomaan värikästä arkea savolaishuumorin pilke silmissään. Lukija pääsee ambokuninkaan kraalille ja monenlaisiin muihin vallan paikkoihin. Suomalaiset lähetystyöntekijät sekä suomalaiset YK-sotilaat ovat mukana tapahtumien pyörteissä. Kirja on jännityskertomus uuden valtion syntymisestä Afrikan auringon alle.

Namibian vaaleissa kehittyi YK:n johdolla ns. Namibian malli, rauhanomainen tapa ratkaista suuria ongelmia vaalien avulla. Mallia on seurattu ETYJ:issä, EU:ssa ja YK:ssa. Paavo Pitkäsestä tuli tuon mallin asiantuntija, hän on sittemmin ollut kymmenissä eri vaalitarkkailumissioissa eri puolilla maailmaa mallia soveltamassa.

Paavo Pitkänen on eläkkeellä oleva everstiluutnantti ja valtiotieteen lisensiaatti. Hän on työskennellyt Punaisen Ristin, YK:n, ETYJ:in ja EU:n tehtävissä 35 maassa.

Omakustanteista kirjaa on saatavissa Paavo Pitkäseltä, pitkanen.paavo at luukku.com, värillisenä 25 e ja mustavalkoisena 20 e plus postikulut 3.50 e. Kirjan voi myös tilata tilata kaikista Suomen kirjakaupoista ja suurimmista verkkokirjakaupoista kuten Suomalainen.com. Kirjan palvelukustantaja on minunkirjani.com. Tilaukseen nimi ja osoite. Kirjalähetyksen mukana tilillepanokortti.

http://www.paavopitkanennamibiassa.fi/180233930.

  Puheenjohtajan palsta 3/2012

Menneen kesän kohokohta oli kokea kun suomalaiset vakaumukselliset körtit hetkeksi unohtivat, että seuroissa ei taputeta, vaan seurapuheen päätyttyä aloitetaan harras veisaaminen. Kun Namibian turvallisuusministeri Nangolo lopetti puheensa, viisitoistatuhatta körttiä taputti. Rajallisen puheajan takia Namutonin linnakkeen tuhoa käsittelevä osuus jätettiin seuroilla pidetystä puheesta pois. Mutta koska jäsenissämme on Namibian historian tuntijoita joille nuokin yksityiskohdat puhuvat, julkaisemme tässä tiedotteessa ministerin puheen koko komeudessaan.

Suomen ja Namibian poliisikoulutusyhteistyö on pitkäaikaista ja hedelmällistä. Osana Suomen vierailuaan ministeri tapasi sisäasiainministeriössä valtiosihteerin ja poliisiyhteistyöstä vastaavan Mika Pasasen.

Opetusalalla on tällä hetkellä paljon yhteistyötä Namibian kanssa. Ulkoasiainministeriö kutsui alan toimijoita kokoon 28.8. Ministeriö odotti alun perin noin kymmentä osallistujaa, mutta mukaan ilmoittautuikin 52, mihin olen osaltani syyllinen. Saatuani mutkan kautta kutsun jossa luki, että saa jakaa eteenpäin, niin sen myös tein. Koen, että juuri tiedon levittäminen on seuramme tehtävä. Seurana emme tiedä kaikkea, mutta pyrimme tietämään kuka tietää. Te kaikki voitte pitää meitä tämän suhteen ajan tasalla.

Pohjois-Namibian terveydenhoitotyön pioneerin lääkäri Selma Rainion jättikokoinen esittelylakana Helsingin yliopiston museon Hameiden hidastamat -näyttelystä kävi Oulun lääketieteellisen tiedekunnan seinällä elokuussa. Nyt Selma on matkalla Windhoekin vastaavan tiedekunnan seinälle, siellä lakanan tarkoitus myös pysyä. Syyskuussa sain tavata aktiivisia oululaisia jäseniämme Oulun ensimmäisillä matkamessuilla.

Tässä tiedotteessa kerrotaan Oulun yliopiston ja Namibian yliopiston välisestä opettajankoulutusyhteistyöstä. Ehkä seuraavaan tiedotteeseen voisimme saada jäseniltämme jutun Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tärkeästä yhteistyöstä Namibian yliopiston kanssa?

Seuramme hankkeessa, missä käden taitojen opetusta ollaan viemässä kaikkiin kouluihin, ollaan parhaillaan vaiheessa, jossa tehdään opettajien kirjaa. Namibiassa kumppanimme NIED on pitänyt valmisteluseminaarin. Kaksi alan ihmistä seurastamme, Hanna Peräkylä ja Maija Malmström, lähtevät helmikuussa Namibiaan kirjahankkeen merkeissä.

Namibian ulkoasianministeriön kansliapäällikkö Veiccoh Nighiweten vieraili delegaatioineen Lähetysseuranmuseossa 19. syyskuuta ja tapasi seuramme aktiiveja. Edellisenä iltana olin edustamassa seuraamme valtiosihteeri Torstilan tarjoamalla illallisella, missä vuolaasti kehuttiin Suomea ja erityisesti Suomen Lähetysseuraa, voi sitä ylistystä!

Tätä kirjoittaessa olen valmistautumassa uskollisen jäsenemme Taimi Likanderin hautajaisiin. Kesällä meidät jätti eräs tunnettu arkkitehti, jonka täti Maija Kantele opetti Ndongaa minulle ja vaimolleni yli 40 vuotta sitten. Heidän, ja Sirkan jonka elämästä kerron tässä tiedotteessa, tilalle tarvitsemme uusia uskollisia jäseniä. Sinäkin voit kertoa seurastamme lähiympäristössäsi, ilman jäseniä emme ole mitään.

Kiitos sinulle, joka olet jo hoitanut jäsenmaksusi. Sinä, jolta se on unohtunut, löydät tiedotteen osoitelapun vierestä huomautuksen. Tämänkin tiedotteen juttujen etsiminen oli työn takana. Te voitte lähestyä, kertoa hankkeistanne ja kirjoittaa niistä. Mielellämme juttuja myös julkaisemme, etenkin napakasti kirjoitettuja.

Tervetuloa syyskokoukseen, missä pidämme esillä viimeaikojen uusia Namibia-aiheisia kirjoja. Tuoreimman kirjan tekijä Aini Niinikoti on luvannut tulla kertomaan meille kirjastaan Erilaiset Maailmat - Suomen vaikutus namibialaiseen kulttuuriin.

Seppo Kalliokoski

Suomi-Namibia-seuran puheenjohtaja
+358-40-7743504
seppo.kalliokoski at icenet.fi

 

  Martti Ahtisaari 75 vuotta

Namibian itsenäisyyden "kätilö" (näin useat namibialaiset sanovat) presidentti Ahtisaari täyttää 75 vuotta 23.6.2012.

Suomen Lähetysseuran koordinoimasta syntymäpäiväkeräyksestä on tietoa sivuilla http://www.mission.fi/Ahtisaari.

Keräyksellä tuetaan erityisopettajien koulutusta Lushotossa, Tansanian Usambaran vuoristossa. Lähetysseuran yhteistyökumppanina toimii Tumainin Yliopiston Sebastian Kolowa University College (SEKUCo)

  Kalle Syrjä: Kapkaupungista Sambesijoelle

Kalle Syrjän kirjan "Kapkaupungista Sambesijoelle - Kuvia ja kertomuksia Afrikan etelä- ja lounaisosasta" takakannessa sanotaan: "Afrikka on löytöjen ja seikkailun laaja maa. Maassa asunutkin löytää aina uutta historian kerrostumista ja nykyisyydestä - Afrikan kehräävästä nykyhetkestä. Vierailemme monien etnisten ryhmien kotialueilla: luontoa, ihmisiä, tarinoita... Tervetuloa mukaan!"

Kirjoittaja on syntynyt ja ollut lähetystyössä (SLS) Namibiassa. Omien kokemustensa lisäksi hän paneutuu seudun kulttuuriin, luontoon ja historiaan. Matkareitti alkaa Etelä-Afrikasta, kulkee Namibian eri osissa ja päättyy Botswanan kautta Sambian ja Zimbabwen Victorian putouksille.

Kirjaa myy Antikvaarinen kirjakauppa Pokstaavi Oy, Suonionkatu 4, 00530 Helsinki, Puh. 040 156 8153, http://www.pokstaavi.fi . Kirjan hinta on hinta 35 euroa.

  Kalle Seppänen: Kauas on pitkä matka

Kalle Seppäsen kirja: "Kauas on pitkä matka. Suomalainen koulu 50 vuotta Etelän ristin alla Namibiassa" ilmestyi kesäkuussa omakustanteisena Kajaanin kirjapainosta. Kirja on A4-kokoinen ja noin 15 mm paksu. Hinta on 32 e (+4 e postituskuluja). Kirjaa voi tilata tekijältä: kalle.seppanen at pp2.inet.fi tai puh.040-5864067 tai os. Peippotie 5, 89400 Hyrynsalmi.

  Maria Syvälä: Katuturan lapset

Kirjailija Maria Syvälä ja valokuvaaja Lauri Dammert järjestivät marraskuussa 2011 Suomen ulkoministeriön tuella taidetyöpajan Katuturan slummin lapsille Namibian Windhoekissa.

Katutura tarkoittaa hereron kielellä paikkaa, jossa kukaan ei halua asua. Elämä ja tulevaisuus hökkelikylässä näyttävät toivottomilta, mutta silti ihmisissä elää vahva usko yhteisöönsä. Kirja on matkakertomus eri kulttuureista tulevien tavallisten ihmisten kohtaamisesta ja yhteistyöstä. Kirjassa myös lapset kertovat elämästään ja unelmistaan. Kuvituksena on lasten ottamia valokuvia. Neljännes kirjan tuotosta lahjoitetaan Katuturan päiväkotilasten ruokailun tukemiseen

Kirjaa myy Kustannusliike Robustos, robustos.fi . Kirjan hinta on hinta 30 euroa.

  Puheenjohtajan palsta 2/2012

Kiitos että olet olemassa, ilman sinua ei olisi seuraamme. Tervetuloa mukaan uusille jäsenille, kertokaa ystävillenne seurastamme ja kehottakaa tulemaan mukaan. Olemme kirjava joukko ympäri Suomea ja maailmaa. Meitä yhdistää rakkaus ja kiinnostus Namibiaan ja sen ihmisiin. Hankkeemme Namibiassa ”Minun kouluni” on jatkoa aiemmalle; Namibian kouluhallinnon kanssa kurssitamme opettajia käsitöiden opettamiseen. Käsityöopetuksen puute näkyy Namibiassa käsityön arvostuksen puutteena. Liian usein vielä ajatellaan, että vain koulujakäymätön tekee käsitöitä. Teemme hanketta yhteistyössä Namibian opetusministeriön kanssa, ja uskomme näin saavamme muutosta aikaan.

Tätä kirjoittaessani Professori Tarek Meguid, ystäväni 30 vuoden takaa Onadjokwelta, on pienen ryhmän kanssa Suomessa Oulun Yliopiston vieraana. Monet Namibian omat osaajat kuitenkin tekevät mieluummin yksityispraktiikkaa kuin tulevat yliopiston leipiin. Huhtikuussa sain tutustua uuteen lääketieteelliseen tiedekuntaan Windhoekissa. Viimeinen tekniikka ja upeat tilat, mutta kaikki professorit ovat ulkomaalaisia.

Kun Windhoekissa näkee upean hotelli Hiltonin, pohjoiskorealaisten rakentaman avaamista vailla olevan museon ja Hoosianna kirkon edustan sadat hienot autot tuhatpäisen kansan purkautuessa jumalanpalveluksesta, niin häikäistyy. Perään kun ajaa Katuturan perän idästä länteen, tulee vakuuttuneeksi YK:n tilastojen oikeellisuudesta: Namibiassa on maailman suurimmat tuloerot. Tuon kierroksen jälkeen syö itsensä kylläiseksi Leevi Gerson Maxin lesken luona yhdessä Katuturan vanhemmista taloista rakkaudellisessa ilmapiirissä. Sieltä onnittelemaan piispa Tomas Shivutea 70 v johdosta. Käsittämätöntä ystävällisyyttä niin köyhiltä kuin varakkaammiltakin. Namibia on ystävällisten ihmisten maa.

Mikä saa kaikkialla Namibiassa säpinää aikaiseksi on kun puhuu ndongaa ihmisille. Jotta sinäkin voisit niin tehdä, on Dora Puhakka pistänyt alkuun kielen opetuksen Helsingin seudun kesäyliopistossa. Toivotan kurssilaisille menestystä.

Kirjoja Namibiasta on kesäkuussa ilmestynyt Suomessa ainakin kolme, itselleni kakki tutuista aiheista. Yllättävin on Kalle Syrjän kirja, joka sisältää paljon värikuvia ja tietoakin laajasti. Kalleen tutustuin 1958 ja se on yksi iso syy, että itse lähdin aikanaan Namibiaan. Kalle Seppäsen kirja puolestaan on arvokas meille, joiden lapset ovat olleet Swakopmundin suomalaisessa koulussa, ainakin minun on ihan pakko se hankkia. Lasten koulumatkalle tuli pituutta 800–1000 km ja kotona pääsivät käymään vain 3-4 kertaa vuodessa.

Piispa ja rouva Kleopas Dumeni olivat Lähetysjuhlilla, missä monet meistä hänet tapasivatkin.

7.heinäkuuta Isossakyrössä Herättäjäjuhlien Lähetysseuroissa klo 15.30 puhuu Namibian turvallisuusministeri Nangolo Mbumba. Hän on hankkeemme suojelija ja edellinen opetusministeri. Ministeri puhuu edesmenneestä isokyröläisestä Kirsti Pakkalasta äitinään. Juhlille odotetaan +- 25 000 ihmistä (www.h-y.fi/herattajajuhlat).

Toivotan teille oikein hyvää kesää ja paljon Namibian matkoja, tavataan Isossakyrössä 7.7. tai Namibian sankarien päivän tilaisuudessa Lähetysseurassa 27.8. ( katso ilmoitus)

Seppo Kalliokoski
Suomi-Namibia-seuran puheenjohtaja
+358-40-7743504
seppo.kalliokoski at icenet.fi

 

  Puheenjohtajan palsta 1/2012

Tammikuussa tapasimme vaimoni kanssa professori Catharina Nordin Ruotsista, joka on aikanaan väitellyt Namibiasta ja erityisesti tutustunut Oshakatin sairaalaan. Nyt hän halusi tietoja Onandjokwen sairaalasta. Monta vanhaa asiaa nousi pintaan. Joka viikko kahdesti Onandjokwella oli saunavuorot miehille. Eräänä lauantaina, vuonna 1974, nuoret miehet tuli kysymään lainaksi tunkkia ja pyöränpumppua. Samana iltana saunassa olin heidän kanssaan, olimme saman ikäisiä. Kesken saunomisen he alkoivat laulaa suomeksi, ja Maa on niin kaunis. Välillä he kyselivät säkeiden välissä kommentteja lausuntaan ja kävivät uimassa pienessä uima-altaassa. ja jatkoivat sitten lasten laululla Pikku lintu riemuissaan, monta säettä ja kaikki oikein. Seuraavan yönä he jatkoivat korjatulla renkaalla rajalle ja Angolaan. Kun buurit kysyivät kuinka uskallan sotavuosina siellä asua ilman asetta ja vartijoita, vastasin että tuskin tulevat rynnäkkökiväärin kanssa etsimään että missä se meidän saunakaveri on jolle lauloimme parivirttä lähtiessämme. Yksi laulajista asuu nyt Hämeenlinnassa, muut ovat kaikki korkeissa viroissa Namibiassa. Kun Namibia täyttää tänä vuonna 22 vuotta, me vietämme sitä nostalgisissa merkeissä. Namibia oli vahvasti läsnä Matkamessuilla, niin namibialaisten ja Koononon kuin seurammekin toimesta. Ohjelmalavalla oli Namibialaista musiikkia Jakarandan esittämänä ja Heli Kuusipalon kanssa kerroimme ruokamatkasta Namibiaan. Seuralla oli mahdollisuus tavata hankkeemme puitteissa Dr. Hertha Pomuti, NIEDistä (National Institute for Education Development) ja Hannu Shipena Namibian opetusministeriöstä. Molemmat ovat entisiä Oshigambon oppilaita, ja neuvottelemassa yhteistyöstä Suomen Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Seuran oman Minun Kouluni -hankkeen aloitusseminaarin ajankohdaksi sovimme pääsiäisen jälkeisen viikon, aiheesta enemmän kevätkokouksessa.

Espoon hiippakunnalla on ystävähiippakuntana Namibian Läntinen hiippakunta. Siksi olikin luonnollista, että uutta piispaa oli helmikuussa vihkimässä myös Piispa Josaphat Shangala.

Oulussa ovat panneet tuulemaan ja seuran toimintaryhmä on aloittanut siellä aktiivisen toiminnan. Kävin Kastellin koululla kertomassa oppilaille Namibiasta ja vein terveisiä Presidentti ja rouva Ahtisaarelta. Oulussa myös juhlitaan Namibian itsenäisyyspäivää tänä vuonna. Oulun yliopistolla on UNAMin kanssa yhteistyötä opetuspuolella ja lääketieteen alalla. Professori Olli Vainion kanssa sovimme, että ohjaan kaikki lääketieteellisen tiedekunnan työstä Namibian vastaavan tiedekunnan kanssa kiinnostuneet hänelle.

Ja vastikään sain viestin Professori Peter Katjajivilta: "I am writing to inform you about the exciting project of the abattoir that is in the final stages of establishment (due to become operational in August 2012)." Suomalaiset yritykset ovat tiivistäneet yhteyksiään Namibiaan, mikä lupaa hyvää namibialaisen naudan ja lampaanlihan maahantuonnille, koska projekti auttaa varmistamaan että namibialainen liha läpäisee EU-kriteerit.

Kun jälleen muistutamme jäsenmaksun maksamisesta kuluvalta vuodelta, osalla on vanhojakin rästejä, niin en voi olla muuta kuin ihastella meidän ikävuosiltaan vanhempien jäsentemme uskollisuutta. Eräälle soitin tammikuussa, kun en ole nähnyt aikoihin. Anna-Liisa Sorsa, naisseminaarin rehtorina Okahaossa aikanaan vaikuttanut yli 90-vuotias, sydän Namibiassa. Tällaisia on meidän joukossa, samoin kuin nuoria ja kaiken ikäisiä, kaikkialta Suomesta ja muuallakin muuttaneita. Hienoa porukkaa: kiitos, että olet olemassa. Pidetään Namibian lippua korkealla, kehotetaan muitakin tulemaan mukaan.

Educa -messuilla tapasin ensimmäistä kertaa Eline Nghiitwikwan Namibian tasa-arvo ja varhaiskasvatusasioista vastaavasta ministeriöstä. Tervehdin ambokielellä ja hän kysyi tunnenko Matti Seppälän. Matti on ystäväni vuodesta 1956. Menimme Matin luo ja olimme kuin aina olisimme kaikki nämä vuodet olleet toistemme kanssa olleet tekemisissä. Namibia on ystävällisten ihmisten, ystävien maa.

Onnea 22 -vuotisesta taipaleestasi, juhlitaan sitä ystäviä muistellen!

Tapaamisiin

Seppo Kalliokoski
Suomi-Namibia-seuran puheenjohtaja
+358-40-7743504
seppo.kalliokoski at icenet.fi

 

  Puheenjohtajan palsta 4/2011

Kiitos kuluneesta vuodesta jäsenillemme, ilman teitä emme olisi tulleet toimeen. Myös Ulkoasianministeriön Minun Kouluni -hankkeelle lupaama tuki vuosille 2012–13 on ollut iloinen asia. Hyvässä vauhdissa oleva kädentaitojen saaminen osaksi koulujen opinto-ohjelmia saa näin mahdollisuuden toteutua. Vuoden alussa hiomme kumppanimme kanssa lopulliset suunnitelmat.

Syyskokous hyväksyi toimintasuunnitelman ja talousarvion ja valitsi hallituksen jäsenet. Paikalla oli runsas seuran 40 jäsentä. Namibialla on nyt 2 kunniakonsulia Suomessa, toivotaan että tämä edistää maidemme välistä kauppaa.

Namibian kalastusministeri Bernhard Esau tapasi seuramme edustajia Suomen Lähetysseuran museossa 15.12. Yllättävän monta yhteistä ystävää meillä ilmeni Swakopmundista, mistä hän on kotoisin. Vierailun aikana laskettiin Raumalla Namibialle rakenteilla olevan laivan köli. Asiainhoitaja Anne Saloranta Windhoekista oli mukana ja tulee myös Matkamessuille 19–22 tammikuuta. Namibian paikka messuilla on 7d28 ja seuramme 7ey5. Tervetuloa.

Olen edustanut seuraamme Kepan hallituksessa vuodesta 1996. Nyt jään pois, mutta varapuheenjohtajamme Ritva Semi valittiin toiseksi varapuheenjohtajaksi, onnea hänelle. Samoin Ystävyysseurojen liiton hallituksessa olemme mukana vahvasti, minut valittiin edelleen jatkamaan sen puheenjohtajana.

Aktiivinen toimintamme on huomattu laajalti. Toivon jäseniltämme myös intoa hankkia uusia jäseniä. Vain seura missä on mukana nuoria ja vanhoja, naisia ja miehiä on elinvoimainen: tehdään seurastamme yhä elinvoimaisempi. Nyt meitä on noin 700. Oulun Ahtisaari-päivä oli innostava esimerkki. Jäsenemme Tarja Aula on saanut ajatuksen koota yhteen voimia paikallistoimintaan. Menestyksen toivotukset Ouluun!

Ensi kesän Herättäjäjuhlille Isokyröön on varmistumassa turvallisuusministeri Mbumban vierailu. Eli aktiivinen Namibia-vuosi on tulossa. Sitä odotellessa voi lukea erittäin rehellisen kirjan Namibiasta ja sen liepeiltä, nimittäin Pekka Peltolan "Afrikassa (ks. sivu 10)", suosittelen. Itselläni on erilainen rakkaussuhde Namibiaan kuin Peltolalla ja siksi näen jotkut asiat toisin. Pekka Peltola oli muuten aikoinaan Suomi-Namibia -seuran puheenjohtaja. Lopuksi pyydän huomioimaan vetoomuksen sivulla 23. Jäsenmaksut ovat elinehtomme.

Oikein hyvää Uutta Vuotta! Näkemisiin tapahtumissa!

Seppo Kalliokoski
Suomi-Namibia-seuran puheenjohtaja
+358-40-7743504
seppo.kalliokoski at icenet.fi

 

  Puheenjohtajan palsta 3/2011

Terveisiä Namibiasta, Onandjokwen sairaalan 100-vuotisjuhlista. Juhlan nimi oli Getting Ready for Excellent Heath Service for Another 100 years! Juhla oli englanninkielinen, poikkeuksena esitelmä Selma Rainiosta, sairaalan ja koko terveydenhoito työn perustajasta alueella, jonka piti ndongaksi Ritva Kalliokoski, yksi Selman jalanjäljissä kulkeneista. Namibian ensimmäinen terveysministeri Nickey Iyambo puhui juhlassa, kuten myös nykyinen ministeri Richard Kamwi.

Tulevaisuuteen historiaa unohtamatta katsoo myös uusi hanke Onandjokwe Medical Museum (OMEM). Museo perustettiin sairaalan vanhimpaan, siis nyt 100-vuotiaaseen taloon, jossa muuten oli alueen ensimmäinen peltikatto. Sairaalan korjaus on vielä kesken, vaikka uusiakin rakennuksia on jo ihailtavina.

23. lokakuuta Selma Rainion syntymäkodin seinään Saarijärvellä ruuvattiin laatta kertomaan Selman elämäntyöstä. Ondongan kuningas Immanuel Elifas, jonka luona kävimme ennen juhlaa suurella seurueella, oli kutsunut Presidentti Pohamban luokseen ja vakuuttanut ”Selman sairaalan ” olevan kansan sairaala ja teroittanut, että sairaalan täytyy jatkossakin voida palvella kansaa. Koko alueen terveysjohtajana toiminut ja myöhemmin Oshanan virasta eläkkeelle jäänyt Naftali Hamata on nyt terveysministerin neuvonantaja. Entisenä Onadjokwen ylilääkärinä hänkin pitää sairaalan puolta.

Luonto, eläimet, ikivanhat kalliokaiverrukset, kivettynyt metsä ja erityisesti ihmisten ystävällisyys olivat matkan parasta antia. Kävimme Oshigambon lukiossa iloitsemassa sen hyvistä oppimistuloksista, maan toiseksi parhaista. Ystävyyskouluajatusta, jota presidentti Halonen on helmikuun käyntinsä jälkeen toivonut, edistettiin. Tapasin myös seuramme Käsi ja taidekasvatus syrjäytymisen ehkäisijänä –hankkeen vastuuhenkilöt. Näistä lisää syyskokouksessa.

Olukondan museoalue ja Rautasen rakentama kirkko tarvitsisivat kunnostusta, mihin liittyen toivomme että saisimme ensi heinäkuussa Isossakyrössä Herättäjäjuhlien puhujaksi turvallisuusministeri Nangolo Mbumban. Tapasin hänet kahdesti ja koska hänen henkinen äitinsä Kirsti Pakkala oli kotoisin Isostakyröstä, hän saattaa tullakin; perästä kuuluu tästäkin.

Namibia on ollut esillä tiedotusvälineissä mm. Matkalla- Martti Ahtisaaren tarinan kautta. Iso osa tuoreesta kirjasta käsittelee Ahtisaaren Namibia-aikaa, hän mainitsee Namibian rauhanhankkeistaan tärkeimpänä. Seitsemän silmäniskua, tuore kirja Pekka Simojoen elämästä, ja Kuku Luise sarjakuvakirja Selma Rainiosta ovat molemmat Suomen Lähetysseuran tämän syksyn kirjauutuuksia. Ahtisaari- päivää vietetään 16. marraskuuta esimerkiksi Oulussa Kastellin koululla. Muutakin kiinnostavaa on ilmassa, kuten Kleopas Dumenin elämänkerta.

Opettaja Tuulikki Jantunen kuoli 13. lokakuuta 89-vuotiaana, Hän oli Kavangon alueen kielen ja kulttuurin tuntija. Namibian tieteellinen seura julkaisi hänen kirjansa Pähkinänsydän englanniksi nimellä Kernel vuonna 1999. Itselleni tuli rakkaaksi hänen kirjansa Ken kulkee hän näkee vuodelta 1964, jonka monia kohtia muistan lähes ulkoa.

Pohjoismaiden suurin matkailualan tapahtuma, Matka 2012, järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 19.–22.tammikuuta. Meidät löytää uuden hallin laidalta, ulkomaan osastojen kohdalta, paikalta 7ey5. Namibialaisia messuedustajia, yhdessä Koononon kanssa, löytyy paikalta 7d28.

Tervetuloa syyskokoukseen 24.marraskuussa ja osallistumaan muutenkin, Facebook on väline jota voit myös käyttää, itse en sen saloihin ole vielä päässyt. Voit myös pyytää tuntemiasi Namibian ystäviä liittymään seuraamme, ohjeet löytyvät tästä lehdestä. Tarvitsemme uusia jäseniä ja uusia vastuunkantajia hallitukseen. Olemme hakeneet jatkoa hankkeellemme nimellä Minun kouluni ja odotamme rahoituspäätöstä vuoden vaihteessa. Näistä ja muusta taas seuraavassa tiedotteessa.

Kiitos mukanaolosta ja oikein hyvää loppusyksyä ja alkavaa talvea kaikille.

Seppo Kalliokoski
Suomi-Namibia-seuran puheenjohtaja
+358-40-7743504
seppo.kalliokoski at icenet.fi

 

  Seppo Kalliokoskelle Suomen Leijonan ansioristi

Suomi-Namibia-seurassa ja monissa muissa suomalaisissa järjestöissä pitkään toimineelle Seppo Kalliokoskelle myönnettiin itsenäisyyspäivänä Suomen Leijonan ansioristi.

"Minua on ajanut eteenpäin lähetyssaarnaajan mentaliteetti: ei riitä, että puhutaan vain niille, jotka jo ovat uskovaisia, vaan aatetta pitää levittää. Tällä tarkoitan myös uskoa vapaaehtoistoimintaan ja kehitysyhteistyöhön", sanoo Seppo Kalliokoski, 67.

Lue lisää Kepan sivuilta


Kuva: Sami Taberman

 

  Puheenjohtajan palsta 2/2011

Suurlähettiläs Daniel Smith jätti valtuuskirjansa tasavallan presidentille 17.3. ja osallistui saman päivänä myös Tuusulassa olleeseen valokuvanäyttelyyn. Ohjelmassa oli myös käynti Lähetysseuran museossa. Seuramme kevätkokous ja juhla 21.3. vaihtoi paikkaa ja oli OAJ:n tiloissa, suurlähetystö tarjosi tarjoilut. Kiitos tuvantäyteiselle osallistujajoukolle. Yhteistyö uuden suurlähettilään kanssa lähti heti luontevasti käyntiin.

Pääsiäisen jälkeisellä viikolla Ritva Semin kanssa kävimme Namibiassa evaluoimassa hankkeemme ”Käsi ja taidekasvatus syrjäytymisen ehkäisijänä.” Hankkeen oli tarkoitus päättyä vuonna 2009, mutta erilaisten henkilövaihdoksien ym. takia hanke on takkuillut, mutta vuosi sitten käytyjen uudelleen järjestelyjen kautta, nyt näyttää tosi hyvältä. NIED, National Institute for Educational Development www.nied.edu.na/ on nyt ainoa yhteistyökumppanimme. Lyhyen matkan aikana tapasimme parlamentaarikkoja ja ministereitä ja erityisesti hankkeen suojelijan entisen opetusministerin Nangolo Mbumban sitoutuminen hankkeeseen näkyi vaikka siinä, että aamulla klo 05.00 hänen virka-autonsa odotti meitä lentokentällä tullessamme. Viime vuoden aikana koulutimme 250 opettajaa, joilla noin 10 000 oppilasta, sekä 100 keskeistä opetusalan vaikuttajaa, koulutoimenjohtajia ja ns. klusterikoulujen rehtoria. Namibia on jaettu 13 alueeseen (lääniin) ja jokaisesta on ollut osallistujia, kuluvana vuonna saatamme hankkeen päätökseen vielä jatkaen kuudella seminaarilla. Tulimme täysin vakuuttuneeksi hankkeen nyt lähteneen hyvään vauhtiin ja siksi anoimme Ulkoasianministeriöstä jatkohanketta kolmeksi vuodeksi eteenpäin. Käsillätekemisen taitoa ei ole ollut Namibian kouluissa ja missä sitä on ollut. Joitakin poikkeuksia on ollut, mutta kuulimme joidenkin koulujen käsityöluokkien olleen jopa suljettuna tässä välillä. Uusi opetusministeri Abraham Iyambo on lanseerannut ajatuksen kouluista siisteinä ja vihreinä. Se tarkoitta koulurakennusten siistimistä ja ympäristön kaunistamista istutuksin ym. Siksi uuden hankkeeseen halusimme yhdistää nuo elementit mukaan. Vuoden takainen päättäjäseminaari sadalle osallistujalle on saanut aikaan suuren muutoksen ajattelutavassa ja sitä tahdomme nyt vahvistaa. Ajatuksena on kouluttaa eri tasojen opettajia, niin että kaikilla tasoilla olisi mukana kädentaitojen opettamista. Olemme mukana isossa hankkeessa, jolla uskomme olevan todellista merkitystä Namibian tulevaisuuteen. Käyttämäni esimerkki; nyt lääkäri leikatessaan potilasta ensimmäisen kerran eläissään tekee jotain käsityötä. Puuttuu ne meille kaikille tutut äitienpäiväksi virkatut pannulaput … Hankkeemme onnistumisen takana on jäsenistömme asiantuntemus ja henkilökohtaiset suhteet opetusviranomaisiin. Uutena apulaiskansliapäällikkönä opetusministeriössä on alkanut Hannu Shipena, jonka useat jäsenemme tuntevat Oshigambon oppilaana.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on esittänyt toiveen ystävyyskoulujen syntymiseen erityisesti Oshigambon lukion ja suomalaiskoulujen välille. (siitä oli mm Opettaja-lehdessä juttu) Tässä tiedotteessa on kerrotaan kouluista ja niillä vierailuista. Me seurassamme haluamme omalta osaltamme edistämässä koulujen välistä yhteyttä ja ystävyyttä. Ei kyse ole varojen siirrosta, vaan tärkeää on ihmisten välinen ystävyys. Nkurenkurun koulun synnyssä itse olin vahvasti mukana ja ihan tippa tuli silmään muistellessani aikaa jolloin Kavangon alueelta ei tahtonut löytyä ketään akateemisen koulutuksen saanutta. UM juhli 50 vuotta kehitysyhteistyötään 1.6, juontaja oli aloittanut että jo 150 vuotta on Suomen Lähetysseura sitä tehnyt. Sen takia Namibia on erityisesti meille vanhemmille ihmisille niin kovin tuttu ja läheinen. Tämän ystävyyden siteen jatkuminen maidemme välillä on seuramme tärkeä tehtävä.

Helsingissä Luonnontieteellisessä keskusmuseossa on näyttely Afrikan aarteita, joka pääasiassa Namibiasta, mukana myös Martti Rautasen aineistoa www.luomus.fi/museo/vaihtuvat/afrikanaarteita Hameiden hidastamat, missä mm Namibiassa, Onadjokwen perustaneen Selma Rainion esittely on, Yliopistomuseossa, kummatkin näyttelyt elokuulle asti.

Vanha huhu liikkuu, että monien meidän ystävämme veteraaniasioidenministeri Nickey Iyambo olisi tulossa Suomeen tänä vuonna. Pelkään tiedon varmistuvan varsin lyhyellä varoitusajalla ja siksi pyydän seuraamaan sivujamme etenkin elokuussa. www.suominamibiaseura.fi

Lähetysjuhlille Poriin 10–12.6. tulee uusi Läntisen hiippakunnan piispa Josafat Shangala ja seuralla on siellä pöytänsä.

Lopuksi muistutus jäsenillemme, julkaisemme artikkeleita joita meille lähetetään. Oikein virkistävää kesää, itse kerään voimia syksyn Namibian matkaan Onadjokwen 100 v juhlille.

Näkemisiin, jos elefantti ei synnytä yöllä. (namibialainen sananlasku)

Seppo Kalliokoski
Suomi-Namibia-seuran puheenjohtaja
+358-40-7743504
seppo.kalliokoski at icenet.fi

 

  Paluu Namibiaan - otteita matkapäiväkirjasta

Matematiikan opettaja Eeva-Maria Muurman teki 15-vuotiaan poikansa Heikin kanssa vuoden 2008 kesänä kymmenvuotismatkan Namibiaan. Kymmenen vuotta oli kulunut siitä, kun hän palasi Namibiasta Suomeen oltuaan Lähetysseuran lähettämänä opettajana Nkurenkurun oppikoulussa Kavangolla. Heikki ei muistanut juuri mitään maasta, jossa on viettänyt neljä vuotta lapsuudestaan.

Lue päiväkirja kokonaisuudessaan...

 

  12.11.2008: Puheenjohtajan palsta 4/2008

Ilon kyynelet ovat jo ehtineet kuivua Nobelin rauhanpalkinnon julkistamisesta.

Voimme reilusti todeta, että kantemme meni uusiksi ja hienosta syystä. On 19 vuotta Namibian ensimmäisistä vapaista vaaleista joiden vapaaksi ja rehelliseksi julistaminen oli Martti Ahtisaaren työn eräs tärkeimmistä hetkistä. Kymmenes joulukuuta saamme ja tässä matkan varrella olemme saaneet lukea ja kuulla ja katsella hänen muista ansioistaan. Jotenkin on tuntu, että myös seuramme on pienen osan tästä tunnustuksesta saanut, ainakin voimme täydestä sydämestä siitä iloita. 25.11. syyskokouksessa nautitaan siitä kahvin ja kakun kanssa.

Professori Filemon Amaambo pitkäaikainen Onandjokwen sairaalan ylilääkäri ja Oshakatin sairaalan kirurgi sekä Namibian yliopiston hallituksen (counsil) puheenjohtaja vieraili syyskuussa täällä. Hän oli Suomen Kristillisen Lääkäriseuran vieraana ja vieraili UM:ssä, Lähetysseurassa, Auroran sairaalassa, Lempäälässä, Tampereella ja tapasi kollegoita ja ystäviä. Hänen esityksensä Lääkärilähetys 100 v seminaarissa löytyy www.skls.fi Arkisto, menneet tapahtumat. Lyhennelmä Selma Rainiosta tässä tiedotteessa.

Suurlähettiläs Theresia Samaria piti puheen EPA sopimuksesta Ideaparkissa 22.9. www.mission.fi . Myös MOT-ohjelma oli aiheesta ja nyt UM:n sivuilla asiasta ministeri Väyrysen äskettäisen Namibian matkan tiimoilta. Tutkikaa netistä tätä kuumaa aihetta. Mielestäni MOT ohjelman asiat olivat ihan oikeita, ehkä otsikko Suomen pettämisestä oli yliampuva.

Viime tiedotteessa mainittu Ministeri Kataisen vierailu Namibiaan näyttää jäävän nyt pois. Tätä kirjoittaessa Vantaalla vierailee ryhmä Windhoekin kaupunginvaltuutettuja tutustumassa ja ”valvomassa” kunnallisvaaleja. Ilokseni vantaalaisena olen huomannut Vantaan kaupunginjohtajaa myöten olevan aidosti ja innokkaasti luomassa yhä syvenevää yhteistyötä Windhoekin kanssa. Katso www.vantaa.fi. Namibia näyttelyä, jonka Vantaan kaupunginmuseo on toteuttanut, kannattaa katsoa.

Seuramme syyskokous lähestyy ja vielä haluan muistuttaa, että vain jäsenmaksunsa maksaneella on äänioikeus. Jos mukana ei ole erillistä lappua niin asiasi on kunnossa, kiitos. 25.11 toivottavasti tavataan syyskokouksessa, missä esillä sääntömääräiset valinnat ja asiat. (saannot) . Kaiken muun lisäksi silloin kuulet viimeiset uutiset hankkeestamme Käsityö- ja taidekasvatus.

Kiitän jäsenistöä aktiivisesta vuodesta ja toivotan Hyvää ja Rauhallista Joulua. Nyt meillä on hyviä ajankohtaisia vinkkejä joululahjoiksi: Namibialainen keittokirja 10 euroa, Välähdyksiä Namibian Itsenäistymisestä 5 Euroa ja Maria Kaakungan kirja Tie jota kuljin 10 euroa ja 10.10 saadaan uusi postimerkki Martti Ahtisaaresta.

Seppo Kalliokoski
Suomi-Namibia-seuran puheenjohtaja
+358-40-7743504
seppo.kalliokoski at icenet.fi

 

  Onnea Namibian itsenäisyyden "kätilölle" Martti Ahtisaarelle

Meitä on monia, joille tuli tippa silmään, kun uutisista tuli tieto Nobelin rauhanpalkinnosta. Me, jotka olemme saaneet seurata Namibian itsenäisyysprosessia, olemme odottaneet tätä palkintoa jo 18 vuotta. Namibian itsenäisyys ei tietenkään ole yhden miehen ansio, mutta namibialaiset usein kutsuvat Ahtisaarta Namibian kätilöksi. Ei kätilö synnytä, kyllä se on äiti, tässä tapauksessa namibialaiset itse.

Sain elää nuo vaiheet Namibiassa paikan päällä, ja tiedän, miten vaikeasta pitkittyneestä synnytyksestä oli kyse. Siinä tarvittiin Martti Ahtisaaren pitkäjänteistä sitoutumista, todella pitkää pinnaa ja hänelle suotuja monia lahjoja.

Tavalliset ihmiset Namibian sotatila-alueella, joka oli pitkälti yhtä kuin Ambomaa, luottivat Marttiin. Kerrottiin hänen syntyneen Ambomaalla, lähetyssaarnaaja Heikki Saaren poikana, jonka etunimi on Ahti. Hän on myös ensimmäisen lähetyssaarnaajan Martti Rautasen kaima. Kaima on siellä kuin sama ihminen. Tästä väärinkäsityksestä ei ollut haittaa tehtävän suorittamiseen, päinvastoin.

Varsinainen operaatio UNTAG kesti vain vuoden. Sen aikana kysyin kymmeniltä erimaalaisilta YK:n ihmisiltä Ahtisaaresta ja aina sain ylistäviä vastauksia. On taitolaji luoda yli 50 maasta tulleesta ihmisestä yhtenäinen joukko lyhyessä ajassa. Siitä tuli historian ensimmäinen onnistunut YK:n operaatio rauhanturvan alalla. Tänään yhdymme riemuun ja onnitteluun namibialaisten kanssa.

Seppo Kalliokoski

  22.8.2008: Puheenjohtajan palsta 3/2008

Suomi-Namibia-seuran historian hektisin kesä on takana ja mielenkiintoisia tapahtumia on edessä.

Monta vuotta on ollut odotettu Namibian pääministerin vierailua ja se tapahtui kesäkuussa. Nahas Angula sai etenkin Oulun seudulla paljon julkisuutta ja oli Lähetysjuhlien tärkein puhuja noin kuudelle tuhannelle kuulijalle. Hänen ylitsevuotavat kiitoksen Namibiassa tehdystä työstä ja voimakas todistus Selma Rainion perustaman Onadjokwen sairaalan merkityksestä hänelle itselleen ja koko Pohjoisen väestölle jäi varmasti kuulijoiden mieleen. Myös Opetusministeri Nangolo Mbumba ehti mukaan Helsingin osuuteen ja saimme keskustella hänen kanssaan hankeemme tilanteesta Namibiassa. Seuraavassa numerossa kerromme tarkemmin missä mennään siinä nyt.

Alkukesän vierainamme olivat myös Namibian kirkon valtuuskunta, joka kävi neuvotteluja Turussa Suomen kirkon kanssa. Tampereella vieraili Piispa Sindano uutta piispaa vihkimässä ja Espoossa heinäkuussa piispa Shivute, hänestä oli Suomen Kuvalehdessä iso henkilöhaastattelu. Vantaalla oli vieraina nuoria leirillä ja elokuussa saimme vieraaksemme vanhan hyvän ystävämme nyt turvallisuus -ja vankeinhoitoministerinä toimivan Nickey Iyambon.

Valitan täten näiden vierailujen tulleen tietoomme edellisen tiedotteen julkaisemisen jälkeen ja siksi emme olleet mahdollisuudessa tiedottaa kuin nettisivuillamme ja sähköpostitse heille joiden osoitteet on tiedossa. Siksi kehotankin jäseniä säännöllisesti vilkaisemaan sivujamme www.suominamibiaseura.fi, joille yritämme päivittää näitä yllättäen tulevia tärkeitä tapahtumia ja vierailuja.

Myös kehotuksen sana yhteistyöjärjestöillemme, kertokaa meille Namibia tapahtumistanne ja hankkeistanne, mielellämme jaamme sitä jäsenistöllemme.

Ensi vuosi on kirkon lähetystyön 150-juhlavuosi. Se tulee automaattisesti tietämään mediassa ja muulla Namibian esillä pitoa monella tapaa, seurataan sitä.

Seuraavan tiedon löysin Windhoekin suurlähetystön sivuilta (osoite löytyy sivujemme linkeistä):Suomalaisista ministereistä ainakin ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen ovat suunnitelleet matkustavansa työvierailulle Namibiaan vielä tänä vuonna. Paljon muutakin siellä on, kannattaa käydä lukemassa.

Aiemmin olemme kertoneet Namibian itsenäistymisen aikaisesta arkistoprojektista. Sen rahoitus on ollut katkolla, mutta nyt jälleen Windhoekin lähetystön rahoituksen turvin Namibian valtion arkisto on saanut siihen rahoitusta joten sen saattamista loppuun voidaan jatkaa suomalaisen aineiston osalta. Jos sinulla on aiheeseen liittyvää materiaalia, ota yhteyttä. Etenkin Namibia Seuran hallituksen pöytäkirjojakin puuttuu meiltä 80 luvun alkuvuosilta.

Kuten huomaatte, palstassa ei ole paljon visioita, vaan enemmän infoa, hektisestä kesästä, joka on sisältänyt, myös raportteja ulkoasiainministeriöön. Aktiivinen toimintamme jatkuu ja siihen toimintaan haastamme Sinua mukaan. Mutta Sinä joka et ole vielä maksanut jäsenmaksua löydät välistä muistutuksen, ja toimi sen mukaan. Pidetään yhteyttä jaetaan kokemuksia, suunnitellaan matkoja Namibiaan. Iloitaan yhteydestä joka on vahvistunut Namibian kanssa kesän aikana.

Seppo Kalliokoski
Suomi-Namibia-seuran puheenjohtaja
+358-40-7743504
seppo.kalliokoski at icenet.fi

 

  25.2.2008: Puheenjohtajan palsta 2/2008

Seuramme toiminta on pyörähtänyt vauhdikkaasti liikkeelle, matkamessuilla olimme käsityötaiteen kanssa esillä. Paikka oli hyvä käytävän päässä, joten se oli helppo löytää. Iloitsemme uusista jäsenistä, joita siellä liittyi joukkoomme. Namibia oli myös virallisella osastollaan mukana.

Eteläisessä Afrikassa vuodenvaihde on lomakausi ja kalenterivuosi on myös toiminnan kannalta alkamassa lomien jälkeen. Käytännön seuraus on vastausten saamisen vaikeus. Mielellään kertoisin tässä enemmän projektimme vaiheista, mutta edellä olevan takia joudumme odottamaan.

Käsityönäyttelymme kiertää vielä kevään aikana Lempäälän Idea Parkkia myöten, pyrimme saamaan ohjelman nettisivuillemme.

Meillä on päätös keittokirjamme uusintapainoksesta kuluvan vuoden aikana. Kirjaamme Välähdyksiä Namibian itsenäistymisestä on edelleen saatavissa. Samoin Maria Kaakungan kirjaa Tie jota kuljin. Ilokseni olemme kuulleet muistakin Namibiaan liittyvistä kirjahankkeista, Leena Lehmuspuun kirja ilmestyy kesän alussa ja ainakin Oulussa lähetysjuhlilla myynnissä. Rovasti Heikki Tervonen kävi Olle Erikssonin kanssa yli 6000 km kierroksen Namibiassa keräämässä materiaalia entisen lisäksi tulevaa kirjaansa varten. Uskon siitä aikanaan löytyvän kuvaus autosta kiinnijääneenä saveen, kuin aikanaan vanhoissakin kirjoissa härkävankkurit. Jäädään odottamaan.

Tänä vuonna tulee 100 vuotta siitä kun ensimmäinen suomalaislääkäri ja yleensä lääkäri saapui Namibian pohjoisosiin Ambomaalle tai muualle. Hän Selma Rainio on jättänyt vahvat jäljet ihmisten mieliin, siitä kertoo Selman oleminen aina vaan suosituin etunimi alueella. Syksyllä asiaa on tarkoitus pitää esillä. Suomen Kristillinen lääkäriseura kutsuu vieraan Namibiasta ja mielenkiintoinen yksityiskohta on mm. tosiasia, että Suomessa nainen ei voinut vielä 1908 toimia kuin mieslääkärin alaisuudessa. Terveyssektori on ollut vahvasti mukana maidemme välisessä yhteistyössä ja on sitä edelleen. Aiheesta löytyy lisää mm Angulan, Rasin ja Kinni-Huttusen puheista http://www.finland.org.na/fi/ -sivuilta, käykääpä lukemassa.

Nyt on siirrytty siis lopullisesti uuteen vaiheeseen maidemme välillä, siksi alivaltiosihteeri Rasi vieraili Namibiassa. Kumppanuus etsii uusia muotoja ja me ystävyysseurana olemme tässä muutoksessa mukana. Meillä riittää sarkaa entistä enemmän. Aktiivisesta kumppanuudesta kertoo M4 yhtyeen vierailu toukokuussa täällä ja mahdollisesti opetusministeri Mbumba tulee silloin myös täällä käymään. Kesäkuussa seuramme on kutsumassa 2-3 henkeä kansainväliseen lastensuojelun konferenssiin Finlandia-talolle 11.–13.6. Hilma Amaambo ja Selma Shejavali ovat tätä kirjoittaessa ilmaisseet mahdollisuuden tulla. Pyrimme järjestämään seuran jäsenille mahdollisuuden heitä tavata, seuraa nettiämme. Samoihin aikoihin (8.6.) Tampereen uutta piispaa vihitään virkaan ja piispa Sindano on kutsuttu tietojeni mukaan sinne. Kirkkojemme välinen yhteistyöneuvottelu lienee myös noihin aikoihin ja Sindanon lisäksi on tulossa useita muita vieraita Namibiasta. Heinäkuun alussa on Herättäjäjuhlat Espoossa ja Piispa Shivute entisenä Leppävaaran seurakunnan stipendiaattina on kutsuttu sinne. Vantaan kaupunki taas on kutsunut kunnallisvaalejaan seuraamaan vieraan Windhoekista, muutenkin Vantaalla on Namibia innostus päässyt hyvään vauhtiin. Hallituksemme jäsen Anna Holmström on heidän kansainvälisten asioiden koordinaattori. Iloitsemme seurassa kaikista Namibia yhteyksistä, joista kuulemme ja haluamme osaltamme olla innostamassa uusiin.

Toivomme jatkuvasti eri toimijoiden myös kirjoittavan tiedotteeseemme omista projekteistaan. Kevätkokouksessa saamme kuulla mitä Diakonissalaitos tekee Namibiassa. Kun reilu 35 vuotta sitten lähdin Namibiaan kuusi ja puoli vuotta Diakonissalaitoksella työssä olleena KTV:n ammattiosasto 494 puheenjohtajana, niin en arvannut entisen työnantajani olevan aikanaan merkittävästi mukana kehitysyhteistyössä Namibiassa.

Mitä olen yrittänyt sanoa? Seuramme tehtävä on innostaa eri toimijoita ja mahdollisuuksien mukaan välittää tietoa eri toimijoille ja kertoa siitä jäsenillemme sekä suurelle yleisölle. Matkamessuilla Matkailutoimittajien kilta valitse parhaaksi ulkomaankohteeksi Namibian. Edellä olevaan viitaten, sihteerimme kanssa olimme kutsuneet heidät Lähetysmuseoon ennen heidän Namibian matkaansa. Valinta ei meistä johtunut, mutta ehkä ihan vähän edesauttoi sitä. Vastaavasti vinkistämme Vantaan kaupunki kutsui heidät tutustumaan juuri päättyneeseen erinomaiseen Namibia Näyttelyyn Vantaan kaupungin Museossa..

Jäsenistömme koostuu mitä erilaisimmista ihmisistä, eri-ikäisistä ja eri alojen todellisista asiantuntijoista yhteiskuntamme kaikilta tasoilta, tehdään yhdessä työtä Namibian ystävämaamme parhaaksi. Näkemisiin kevätkokouksessa 13.3. Valitettavasti itsenäisyyspäivä osuu pitkäperjantaihin, joten poikkeuksellisesti kokoonnumme vääränä päivänä.

Seppo Kalliokoski
Suomi-Namibia-seuran puheenjohtaja
+358-40-7743504
seppo.kalliokoski at icenet.fi

 

  Henning Melber: Transitions in Namibia

Kirja "Transitions in Namibia - Which Changes for Whom?" on ilmestynyt. Kirjan on toimittanut Henning Melber. Sitä voi tilata alla olevasta osoitteesta:

http://www.nai.uu.se/publications/books/book.xml?id=25190.

  13.1.2008: Puheenjohtajan palsta 1/2008

Terveisiä Namibiasta, sain käydä siellä seuramme projektin puitteissa joulukuussa. Swapon puoluekokous oli juuri ollut ja tehnyt merkittäviä päätöksiä, joista merkittävin lienee ensimmäisen presidentin Sam Nujoman jääminen pois puolueen puheenjohtajan tehtävästä. Swaposta on irtautunut joukko politiikan veteraaneja, ja he ovat perustaneet uuden puolueen Rally for Democracy and Progress (RDP). Mukana on entisiä ministereitä ja muita korkeassa asemassa olleita. Joidenkin arvioiden mukaan pelkästään se, että uusi puolue oli perusteilla, sai aikaan Swapon kokouksessa myönteisen päätöksen Nujoman jäämisestä pois puolueen elimistä. Joka tapauksessa nyt presidentti Pohamban ollessa myös puolueen johtaja, hänen asemansa vahvistui merkittävästi.

Uuden puolueen ilmestyminen on aktivoinut Swapon toimintaa ja suuria kokouksia on pidetty joulukuussa ainakin kaksi Ambomaalla. Uutta puoluetta on syytetty heimopohjaiseksi, johtuen johtajien kwanyama-taustasta. Elämme siis mielenkiintoista vaihetta Namibian politiikassa.3.12.2007 julkistettiin uusi kirja Helsingissä, Transitions in Namibia - Which Changes for Whom. Kirjan on toimittanut Henning Melber. Samoin Ydin-lehdessä oli joulukuun numerossa Pekka Peltolan ja Gwen Listerin artikkelit Namibian politiikan nykyvaiheesta. Namibian politiikan ongelma on ollut opposition heikkous, jospa siihen tulisi nyt vahvistusta. Swapo hallitsevana puolueena näyttää ottaneen tilanteesta vaarin.

Tapasin kolmasti opetusministeri Nangolo Mbumban, ja keskustelin seuramme projektista, jossa pyritään saamaan kädentaitojen opetusta kouluihin. Sain osallistua vuotuisen kulttuurifestivaalin avaukseen, joka pidetään vuorotellen eri lääneissä. Tällä kertaa se järjestettiin Ohangwenassa 7.–12.12.2007. Katsellessani eri koulujen ja kulttuuriryhmien tansseja ja esityksiä tulin vakuuttuneeksi näiden taiteenalojen vahvuudesta Namibiassa. Käsitöiden tekijöitä, toinen toistaan taitavampia, kyllä löytyy, mutta kouluissa käsitöitä ei pääsääntöisesti ole. Samoin äidinkielen asema on heikoilla erityisesti kaupunkien kouluissa, missä lapsille ei välttämättä opeteta ollenkaan äidinkieltä, edes alimmilla luokilla. Näiden kahden aineen yhteen kytkemistä niin että käsityöopetus tapahtuisi äidinkielellä, olemme mm. projektissamme markkinoineet.

Eehnanassa uudessa nuorisokeskuksessa oli Käsityö- ja taidekasvatus syrjäytymisen ehkäisijänä- eli AHACE-projektiin osallistuneiden koulujen festivaali viikon työpajojen päätteeksi 7.12 iltapäivän ja illan aikana. Lasten innostuneet ilmeet ja loistavat silmät antoivat uskoa tulevaisuuteen. Käsitöiden vähäisyys tanssiin ja esittävään taiteeseen nähden oli silmiinpistävää ja siitä kävin pitkiä keskusteluja kumppaneidemme kanssa.

OAJ nimesi erään Katuturan koulun presidentti Ahtisaaren mukaan 10 vuotta sitten ja on aktiivisesti pitänyt yhteyttä kouluun siitä saakka ja tukenut sitä vuosittain. Ilo oli tavata em. Martti Ahtisaari Koulun oppilaita opettajansa kanssa myös Eehnanassa. Tapasin myös koulun rehtorin Windhoekissa ja hänen aktiivisuutensa teki hyvän vaikutuksen. Tapasin tavattoman monia vanhoja ja uusia ystäviä tuon reilun kolmen tuhannen kilometrin matkalla, Windhoek- Rundu-Nkongo-Eehnana-Oniipa-Odangwa-Oshikango-Olukonda-Omandongo-Onayena-Ongwediva-Oshakati-Okahao-Tsandi-Outapi-Opuwo-Etosha-Outjo-Okahandja-Windhoek. Tiet olivat hyvässä kunnossa, auton vuokraus toimii maassa helposti ja hyvin. Lyhyesti sanottuna turistin on helppo liikkua ja saada hyvää palvelua. Kun katsoin Namibiaa 35 vuoden kokemuksella ja mietin, mitä tänään Namibia tarvitsee, niin tulin ajatukseen: rohkaisua. Monet namibialaiset työntekijät, olivatpa he sitten opettajia, sairaanhoitajia, lääkäreitä tai pappeja tuossa kaksi ja puoli kertaa Suomea suuremmassa maassa, kokevat yksinäisyyttä. Johtuen pitkistä matkoista, heidän esimiehensä ei välttämättä ole nähnyt aikoihin heitä. Siinä tilanteessa tällaisen satunnaisen vieraankin tapaaminen saattaa olla rohkaisuksi, kun joku kysyy, miten sinä jaksat, ja kuuntelee.

Näin uskon käyneen kun sain käydä meidän takavuosien projekteissa Olukondassa Nakambalen (Martti Rautasen) museossa, jonne seuramme toimesta saatiin perinteinen ”ambotalo” kävijöiden ihasteltavaksi, majat ja talon paaluaita olivat kunnostettu ja oikein hyvässä kunnossa.

Opuwossa, missä toimimme useita vuosia, ensin naisten ompeluprojektin ja sitten käsityökeskuksen nimellä, voidaan ihan hyvin. Keskus on mäellä ja siistissä kunnossa, ja heillä on pieni myymälä uudessa ostoskeskuksessa, missä myynti tapahtuu. Laadun valvonnassa on ehkä vähän puutteita, mutta kävijöiden rohkaisu varmasti piristää heitä yrittämään parastaan.

Windhoekin käsityökeskus Tal street:llä on vain laajentunut ja sieltä löytyy Pambilin (josta olemme aiemmin kertoneet) uudet tilat myös. Kun vaan matkalaukussa olisi tarpeeksi tilaa, niin kyllä ostettavaa matkamuistoksi löytyy.

Namibialainen käsityö oli esillä seuramme näyttelyssä, joka on siirtynyt Tikkurilan kirjastossa Korson kirjastoon 12.1 asti ja seuraavaksi se on esillä Matkamessuilla osastollamme 6s15 ja 6s17. Namibian virallinen osasto löytyy paikalta 6k4. Alkuvuodesta olemme valmiit kierrättämään näyttelyämme, jos kiinnostaa, ottakaa yhteyttä. Vantaan kaupunginmuseossa on Namibia-näyttely vielä 24. helmikuuta asti, se on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Onkohan koskaan näin monipuolisesti Namibiaa pidetty esillä? Museo löytyy Tikkurilan vanhasta asemarakennuksesta. Näyttely on avoinna: ke klo 11-16, to klo 13-18, pe-su klo 11-16, puhelinnumero (09) 8392 4007 ja osoite Hertaksentie 1, Vantaa. Näyttelyssä on Namibiaa esillä kahdessa kerroksessa ja seitsemässä huoneessa: luontoa, täytettyjä eläimiä, historiaa, nykypäivää, taidetta, taloutta, Martti Rautasesta Martti Ahtisaareen ja paljon muuta. Taiteilija Alpheus Mvula on ollut vieraanamme viikon 6.1–14.1 ja pitänyt työpajoja Vantaalla yhteistyössä Vantaan kaupungin Namibia-projektin kanssa.

Tämän vuoden aikana tarkoitus on nostaa Namibialainen ruokakulttuuri jälleen esille. Tarkoitus on ottaa uusintapainos keittokirjastamme, joka kyllä löytyy kotisivultamme, mutta kirja itse on loppuunmyyty. Siitä enemmän seuraavassa numerossa. Paljon oli toimintaa viime vuonna ja paljon on edessäpäin. Ilman jäseniä emme voisi toimia, kiitos kun olet ollut mukana. Meitä oli vuoden vaihteessa sama määrä kuin vuotta aiemmin: 672. Se on merkinnyt esillä oloa monissa yhteyksissä ja uusia jäseniä pois jääneiden tilalle. Tervetuloa kaikki vuoden aikana mukaan tulleet. 564 oli hoitanut jäsenmaksun menneenä vuonna 2007 ja runsaalta sadalta odotamme sitä vielä näin jälkikäteen. Kiitos, että hoidat asian kuntoon. Toivomme jäsenten maksavan jäsenmaksun oma-aloitteisesti, ilman eri kehotusta. Tapaamisiin tilaisuuksissamme, käy sivuillamme www.suominamibiaseura.fi. Ja jos kerrot sähköpostiosoitteesi, niin voimme kertoa tapahtumista tiedotteiden välillä.

Seppo Kalliokoski
Suomi-Namibia-seuran puheenjohtaja
+358-40-7743504
seppo.kalliokoski at icenet.fi

 

  6.11.2007: Puheenjohtajan palsta 4/2007

Syksy on jo pitkällä ja syyskokous edessä 7.11. kuten jo aiemmin kerrottu. MUTTA kellon aika ja paikka muuttuneet. Siis klo 18.00 Kaisaniemenk. 13 A 4. krs 00100 Helsinki Suomen teologinen instituutti. Ja myös konsertti paikka on muuttunut ja se on Kulttuurikeskus Caisa (vaihtoehtoiset käyntiosoitteet: Mikonkatu 17 C / Vuorikatu 14 / Kaisaniemen metroasema) klo 19.30 aloitetaan liput 8 euroa. Tilaisuus on Etnosoi festivaalien osa. Katso tarkemmin erillisistä ilmoituksista.

Käsityötaiteen näyttelymme on siirtynyt Sellon kirjastosta Leppävaarasta tuolloin jo Tikkurilan kirjaston lastenosastolle ja käymme vielä neuvotteluja sen siirrosta vielä muualle Vantaalla. Jos kiinnostusta riittää, niin se voidaan pystyttää muuallekin. Olkaa yhteydessä. Näyttelyn rautalankalehmän tekijä taiteilija Alpheus Mvula käy Suomessa lokakuun lopulla ja käymme hänen kanssaan keskusteluja mahdollista uusista avauksista. Hän on yksi Namibian nousevista kyvyistä. Katso: www.keketop.com/html/mvula.html Hänen kanssaan olemme aiemminkin tehneet yhteistyötä.

Onnea edelliselle puheenjohtajallemme järjestöneuvos Arvo Karviselle. Näkövammaisten Keskusliitto esitti Euroopan Sokeain Unionin (European Blind Union, EBU) hallitukselle, että se myöntäisi Arvolle "Honorary Life Membership'in" eli EBU:n elinikäisen kunniajäsenyyden hänen merkittävästä työstään EBU:n ja WBU:n (Maailman Sokeain Unioni) toimikunnissa ja yleensäkin kansainvälisessä työssä, mm. NKL:n kehitysyhteistyön uranuurtajana.

EBU:n hallitus myönsi elinikäisen kunniajäsenyyden Arvolle kesäkuun kokouksessaan. Arvon kunniajäsenyys julistetaan/julkistetaan EBU:n Yleiskokouksessa Turkin Antalyassa 24.–27.10. Seuramme edustajat ovat tavanneet eri vieraita Namibiasta, kuten Namibian poliiseja, mielenkiintoinen yhteistyökuvio Suomen poliisien kanssa. ( katso erillinen artikkeli) Juuri nyt näyttää olevan erittäin mielenkiintoinen vaihe Namibian politiikassa. Swapo-puolueen päättävät elimet kokoontuvat ja päätetään puolueen presidentistä ym. Nyt Sam Nujoma on ilmoittanut luopuvansa em pestistä, mutta kaikenlaiset spekulaatiot kulkevat ympäriinsä. Tätä kirjoittaessani luin Namibian lehdestä nuorisosiiven ajatuksia, jotka ainakin oman pääni sekoittivat. Tuntuu demokratia ja vapautusliikkeen puolueeksi muuttumisen kehitys olevan hakusessa. Näistä asioista pääsee perille seuraamalla internetistä seuramme sivujen kautta aukeavia Namibian lehtiä.

Kun olemme huolissamme ystävämaan politiikasta ja sen suunasta, niin olemme kehitysyhteistyön ympärillä toimivat tahot olleet täälläkin huolissamme uudesta kehityspoliittisesta ohjelmasta, jonka ministeri Väyrynen runnoi läpi pikapikaa. Kepa jonka jäseniä seurammekin on, sanoo sen olevan kuitenkin tyydyttävä. Hyvä näin, sillä harmaita hiuksia ehti jo monelle tulla aiemman version kanssa.. Ohjelma löytyy netistä http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=103143

Omasta hankkeestamme Käsi ja taidekasvatus syrjäytymisen ehkäisijänä, josta Namibiassa käytetään nimeä AHACE Arts, Handicraft and Culture Education sen verran, että joulukuun alussa 3.-8.12. vietetään hankkeen School festival, jolloin palkitaan pilotti vaiheeseen osallistuneita kouluja. Olemme astuneet vaativaan hankkeeseen ja jännityksellä seuraamme joka vaihetta. Paljon työtä ja vaivaa täytyy nähdä, jotta Namibian kouluissa olisi käsityöopetus mukana tulevaisuudessa. Monenlaisia koulutusalan ja eri toimijoiden yhteistyökuvioita on ilmassa. Me tässä tiedotteessamme mielellämme kerromme niistä kaikista, kun vaan saamme tietoa.

Vantaalla on ollut aktiivista yhteyttä Windhoekin kanssa ja pormestari Shikongo tapasi meitäkin ja tulee uudelleen pikaisesti Vantaalle avaamaan Namibian historiasta ja luonnosta kertovan näyttelyn 14.11, näyttely on auki 24.2.2008 asti Vantaan kaupunginmuseossa Tikkurilan vanha asema Hertaksentie 1.

Jos sinulta on Lähetysmuseon Namibia-kokoelma jäänyt katsomasta niin poikkea siellä, mistä em pormestari sanoi: ” Täällä minä haluan käydä aina kun Suomessa käyn”. www.lahetysmuseo.fi Sitten jälleen kaino kysymys heille joiden jäsenmaksu ei vielä tullut tilille, sinun lehtesi mukana tilillepano lappu, hoida asia kuntoon, niin jäsenyytesi säilyy kunnossa. Oikein hyvää loppu vuotta, seuraava tiedotteemme tulee tammikuun lopulla ja on keskittynyt matkailuun. Olemme Matkamessuilla, kuten Namibialaiset matkanjärjestäjätkin 17.1–20.1.2008. Näkemisiin syyskokouksessa

Seppo Kalliokoski
Suomi-Namibia-seuran puheenjohtaja
+358-40-7743504
seppo.kalliokoski at icenet.fi

 

  10.8.2007: Puheenjohtajan palsta 3/2007

Kirjoitan tätä äitini 100-vuotispäivänä ja vaikka on 25 vuotta hänen poismenostaan, niin haikeus on mielessä. Mutta iloa antaa ajatus kuulua äidinsukuun, sen opin Namibiassa. Siellä termi isänmaa sanotaan äidinmaa. Niin on myös Sankarien päivä 26.8. vuosittain äitien lasten päivä, sillä jokaisella sankarilla on ollut äiti. Tervetuloa 27.8. viettämään Namibian sankarien päivää.

21.3. julkaistu Maria Kaakungan kirja Tie jota kuljin, on tosi mielenkiintoinen kuvaus tytön varttumisesta naiseksi ja äidiksi. Kirjassa on paljon tietoa kulttuurista. Kaiken kaikkiaan hyvin rehellisesti kirjoitettu hänen, Marian elämänpolku Namibian Ambomaalta pakolaiseksi hakemaan itsenäisyyttä Namibialle ja sekin kerrotaan rehellisesti, että kaikki ei ollutkaan taivasta kun palasi takaisin kotiin Namibiaan. Hän on esimerkki Namibian sankareista joiden päivää Namibia viettää vuosittain 26.8. Suosittelen kirjan hankintaa lämpimästi. Kirjaa voi tilata Heli Kuusipalolta osoitteesta heli.kuusipalo@uta.fi hintaan 10 euroa.

Meillä on vielä myös kirjaamme Välähdyksiä Namibian itsenäistymisestä jäljellä. á 5 euroa, tilaa osoitteesta seppo.kalliokoski@icenet.fi
.

Tulevia tapahtumia on myös Käsityötaidenäyttelyn esillä pito Leppävaaran kirjastossa kauppakeskus Sellossa ja myöhemmin syksyllä vielä jossain kirjastossa Vantaalla. Syyskokous tulee olemaan 7.11. klo 17.00 Ravintola Kaisaniemessä ja heti perään on mahdollisuus ostaa liput Ravintolaan Namibian yliopiston musiikkiyhtyeen iltaan. Yhtye on Sibelius Akatemian vieraan ja Helsingin vierailu yhteistyössä Etno Soi tapahtuman kanssa, http://www.globalmusic.fi/.

Tämä on siis jo kutsu Syyskokoukseen 7.11. klo 17.00.

Meillä on nyt uusi Suurlähettiläs Tukholmassa ja uskomme hyvän yhteistyön jatkuvan hänen kanssaan.

7.-12.5. Gudrun Kober, director of the PEACE vieraili Suomessa Psykologien sosiaalisen vastuun vieraana. Tapasin hänet ja suosittelin yhteistyötä Vantaan ja Windhoekin yhteistyön kanssa. Aika näyttää tuleeko siitä mitään. Ilmassa on monta muutakin ideaa erilaisista yhteistyöprojekteista.

Mielellään yrittää edistää kaikkia hankkeita maidemme välillä, sillä nyt elämme sitä vaihetta, jona ns. kehitysyhteistyö valtioiden tasolla loppuu. Mutta järjestöjen osalta ei lopu.

Mukava iloinen uutinen on Kirsti Löytyn taidenäyttely Swakopmundissa parhaassa mahdollisessa paikassa.

Kun omasta Namibian matkasta on jo lähes vuosi, niin siellä käyneiden kuvien kanssa saa aina terveisiä, samoin täällä vierailevien Namibialaisten välityksellä. Meillä tulee olemaan taas toimintarikas syksy. Käy sivuillamme www.suominamibiaseura.fi. niin näet uusimmat tilaisuus- ilmoitukset tiedotteiden väliaikoina.

Sitten velvollisuus, miten on jäsenmaksusi kanssa. Olemme yrittäneet säästää kuluissa ja toivoneet maksua ilman erikseen lähetettyä tilillepanolappua. Mutta vajaa puolet jäsenistämme on vasta maksanut. Nyt on tässä numerossa mukana lappu heille, joiden maksu kirjanpitomme mukaan ei ole tullut. Ole kiltti ja maksa, niin se takaa toimintamme pysymisen vireänä ja projektimme omavastuuosuuden riittävyyden

Oikein hyvää syksyä Teille kaikille. Kiitos, että olet mukana seuramme toiminnassa.

Seppo Kalliokoski
Suomi-Namibia-seuran puheenjohtaja
+358-40-7743504
seppo.kalliokoski at icenet.fi

 

  20.6.2007 Maria Kaakunga: Tie jota kuljin

Maria Kaakungan omaelämäkerta avaa inhimillisen mikrohistoriallisen näkökulman itsenäisen Namibian syntyvaiheisiin. Kirjaa myydään omakustannushintaan 10 euroa/kpl.

Sitä voi tilata osoitteesta:
seppo.kalliokoski at icenet.fi

  2.3.2007: Puheenjohtajan palsta 2/2007

Vuosi on jo pitkällä ja Namibia oli mahtavasti esillä Matkamessuilla, paremmin kuin koskaan.

Kuten edellisessä numerossa kerroimme, tulossa oli iso delegaatio Namibiasta sekä Kristiina Reinke, vanha tuttumme. Sen lisäksi Olle Eriksson piti Namibiaa esillä Afrikka-seuran osastolla ja me tietenkin ansiokkaasti Omalla seuramme osastolla. Kiitos kaikille vaivannäöstä.

Heti seuraavana päivänä messujen jälkeen 22.1. oli Namibian turismista ilta Lähetystalolla, jossa oli myös runsas osanotto ja saimme Namibiasta tulleilta vierailta kuulla ja nähdä kuvia meille ei-niin-tutuista ympäristöistä kuten Rehobothin alueesta.

Namibia on ollut esillä kiitettävästi muutenkin. Joulukuussa oli radio ykkösellä pätkä meidän Kaikuja Namibiasta -illasta, jonka onnistuminen vieläkin lämmittää mieltä. Tammikuun 28. päivän Hufvudstadsbladet kirjoitti viiden sivun jutun Namibiasta. Mahdollisesti Hesariin on tulossa juttua ym. Radio Deihin olen ollut kutsuttuna työni puolesta ja juttuja tulee 9.3. klo 9, 16.3. klo 20.30 ja 23.3. klo 20.30.

Namibian itsenäisyyspäivänä meillä on ilo pitää vieraana Maria Kaakungaa ja juhlia hänen kanssaan niin Namibiaa kuin hänen uutta kirjaansa, joka julistetaan samassa yhteydessä. Toisaalla tässä tiedotteessa on kirjasta enemmän. Tulemme myymään sitä Maailma kylässä tapahtumassa missä olemme 26–27.5. Kaisaniemessä, kuten aina olemme olleet.

Alustava suunnitelma on järjestää Namibialaisen käsityön taidenäyttely OAJ:N tiloissa Helsingissä toukokuussa ja kutsua Namibiasta National Institute for Educational Development:istä heidän ainoa alan asiantuntija Calvin Martin silloin Suomeen. Hänen ohjelmaansa voi tehdä ehdotuksia.

Meidän oma iso hankkeemme, Käsityö- ja taidekasvatus syrjäytymisen ehkäisijänä, josta jo viime numerossa oli juttua, edistyy koko ajan. Olemme muodostaneet projektille johtoryhmän, jonka muodostaa hallituksesta puheenjohtajat ja Janne Sykkö sekä jäsenistämme olemme pyytäneet ja saaneet suostumuksen seuraavilta; rouva Eeva Ahtisaari, arkkipiispa Jukka Paarma sekä Valtion säveltaidetoimikunnan puheenjohtaja Pekka Vapaavuori. Projektin suojelijoiksi ollaan pyytämässä niin Namibiasta kuin Suomesta vielä henkilöt, mutta heistä kerromme heti myös www-sivuillamme kun olemme niin pitkällä. Lyhyesti voin vakuuttaa meillä olevan työtäyteinen vuosi ja iso haaste. Siksi on tärkeää myös saada jäsenmaksuja sisään, jotta omavastuuosuutemme voidaan kattaa, siinäkin tilanteessa, jos anomme lisärahoitusta kesken vuotta Ulkoasiainministeriöstä.

FINNISH ARCHIVES OF THE ANTI-COLONIAL RESISTANCE AND THE LIBERATION STRUGGLE IN NAMIBIA projekti on edistynyt hyvin ja tällä hetkellä vaikeutena on rahoituksen epävarmuus ja loppuminen kesken tänä vuonna. Projektia hallinnoi Lähetysmuseo ja sen sihteerinä toimii Liisa Hovila-Helminen fi . Tähän asti rahoitus on tullut Ruotsista Pohjoismaisesta Afrikka-instituutista. Jos jäseniltä löytyy aineistoa vuosilta 1960–1990 aiheeseen, ottakaa yhteyttä ja jos teiltä löytyy rahoitukseenkin neuvoja, niin niitä otetaan vastaan. Namibialaisia tutkijoita varten työtä tässä tehdään Lähetysjuhlat ovat tänä vuonna Hyvinkäällä 8-10.6 ja sinne seuramme on jälleen menossa pöydällä ja kirjoilla Välähdyksiä Namibian itsenäistymisestä (saatavissa edelleen a 5 euroa seppo.kalliokoski@icenet.fi) ja Maria Kaakungan uudella kirjalla.

Me saamme myös Namibiasta vieraan huhtikuussa 14–19.4. Samson Ndeikwila Coordinator Forum for the Future järjestöstä. Heidän ohjelmansa on: The major FFF programmes for 2007-2009 are Democracy & Human Rights which also includes Gender, Hiv-Aids & Advocacy; Economic Justice; and National Reconciliation. Eli tärkeitä teemoja. He hakevat kumppania Suomesta ja siinäkin suhteessa vinkkejä otetaan vastaan. Pyrimme järjestämään yleisötilaisuuden hänen vierailunsa yhteyteen, seuraa www.sivujamme.

Iloitaan keväästä ja Namibian 17 vuotispäivästä 21.3. silloin ensin kevätkokous klo 17 ja juhlamme klo 18.00. Paikka on Salomoninkatu 17 D toinen kerros Seuratupa, Aivan Kampin metroaseman vieressä toisella puolella katua, ns. Autotalossa. Maria Kaakungan ja hänen uuden kirjansa lisäksi siellä musiikkista vastaa Kaj Chydenius. Kannattaa pistää heti kalenteriin ja nähdään silloin.

Nyt on myös oikea aika jäsenmaksulle, vaikka et pääsisikään paikalle, sääntöjemme mukaan vain maksanut on äänioikeutettu ja toisaalta jäsenmaksutuloilla rahoitetaan koko oma toimintamme mukaan luettuna omavastuu osuutemme kehitysyhteistyö hankkeissamme.

Seppo Kalliokoski
Suomi-Namibia-seuran puheenjohtaja
+358-40-7743504
seppo.kalliokoski at icenet.fi

 

  1.1.2007: Puheenjohtajan palsta 1/2007

Namibia kutsuu

Jos koskaan, niin nyt kannattaa harkita matkaa Namibiaan. Matkamessuilla Namibia on esillä voimakkaammin kuin koskaan. Heti messujen jälkeen maanantaina 22.1.2007 klo 18 on Namibian matkailuilta Pihasalissa Tähtitorninkatu 18. Siellä on mukana useita matkanjärjestäjiä Namibiasta. Myös suomalaisia alan asiantuntijoita ja siellä asuneita, joilta voit kysyä ja saada vastauksia. Itse sain käydä Namibiassa joulukuussa seuramme hankkeen merkeissä ja sain tavata monia vanhoja ystäviä ja sain jälleen uusia. Namibian erikoisuus, on juuri erittäin ystävälliset ihmiset. Namibiassa on helppo olla suomalainen, sillä suhteemme maahan on jo 137 vuotta vanha ja 17 vuotta sitten sitä merkittävästi lisäsi Martti Ahtisaaren toiminta ja suomalainen YK-pataljoona. Suomi on myös merkittävällä kehitysyhteistyöllään saanut paljon hyvää aikaan.

Maidemme välisestä runsaasta kulttuurivaihdosta oli seuramme järjestämä Kaikuja Namibiasta seminaari Sibelius-Akatemiassa 14.11 hyvä esimerkki. Illan aikana saimme nauttia niin musiikista kuin hyvistä esitelmistä, siitä mitä Namibia on antanut meille suomalaisille musiikin kautta. Erityisesti kirkon nuorisomusiikin saralla voi varmaan sanoa sillä olleen jopa ratkaiseva merkitys. Rippikoulun suosio Suomessa on maailman huippu ja siinä nuorten käyttämillä mm ns. punaisella laulukirjalla on ratkaiseva merkitys, kirjan lauluista huomattava osa on Jaakko Löytyn ja Pekka Simojoen käsialaa. Valitettavasti em. Namibiassa lapsuudessa asuneet muusikot eivät itse päässeet tilaisuuteen.

Namibiassa on voimassa lause yksi Namibia yksi kansa. Se on totta, mutta Namibiassa on monta eri kulttuuria ja kieltä. Se taas tekee Namibian kulttuurin värikkääksi ja monipuoliseksi. Meillä Suomi-Namibia-Seurassa riittää ammennettavaa niin luonnon erilaisuuden kuin erityisesti käsityön mahtavan tarjonnan esille tuomisessa. Kun nyt hankkeemme pääsee alkuun, jota olimme valmistelemassa ja josta toisaalla tässä tiedotteessa, niin saamme seuraavan kolmen vuoden aikana paljon sellaista tietoa josta emme ole ennen tienneet..

Erityisen iloisia olemme jäsenkunnan jatkuvasta kasvusta. Periaatteemme on ollut siivota jäsenistöstämme pois jäsenmaksunsa hoitamattomat kerran vuodessa. Eli jäsenmäärässä tapahtuu aina pieni notkahdus alkuvuodesta, mutta matkamessuilla alkaa taas kasvu ja sitä jatkuu pitkin vuotta. Netto kasvu oli vuonna 2006 60, eli vuoden vaihteessa meitä oli 672 jäsentä. Vapaajäseniä meillä ei ole, vaan kaikki olemme samalla viivalla, ikään ja säätyyn katsomatta. Nyt syyskokous päätti nostaa varovasti jäsenmaksun 14€ ja opiskelijat 7e. Toivomme, että moni maksaisi jäsen maksun oma-aloitteisesti, se säästää vapaaehtoisesti toimivan seuran työtä huomattavasti. Jos olemme lähestyneet Sinua muistutuksilla, niin älä loukkaannu, vaan hoida asia kuntoon. Erityisesti kun toimintamme volyymi on kasvussa, tarvitsemme jäsenmaksu ym. tulomme. Hallituksen jäsenet tekevät vapaaehtoisesti kaiken työn ilman palkkioita. Meitä innostavat Namibian ystävälliset ihmiset, luonto ja rakkaus maahan jonka rinnalla olemme saaneet kulkea sen eri vaiheissa.

Vaikka olemme kasvava yhdistys, niin aina saamme myös suru viestejä jäseniemme siirtymisestä ajan rajan tuolle puolen. Vuoden vaihteen tienoilla kolmen pitkäaikaisen ja monella tapaa Namibian eri kehitysvaiheissa ollutta jäsentä on näin poistunut riveistä. Mikkelissä on ollut vahva keskittymä Namibian veteraaneja, nyt ovat pois nukkuneet Elli Lokka ja Anni Hatakka, he aloittivat Namibiassa 40-50 luvun vaihteessa. Tekniikka elämään palvelemaan yhdistys on jatkanut Espoon Namibia toimikunnan aloittamia projekteja omiensa ohessa, mm aurinkokeittimien valmistusta, taimitarhaa ns. Green Namibia projektia ja monia muita. Näissä ja monissa muissa projekteissa useissa eri Afrikan maissa vuosikymmenien saatossa oli mukana Kyösti-Ville Venermo. Häneltä jäi Namibian projektit nyt kesken. Seuramme haluaa kunnioittaa heidän muistoaan. Kaksi ensin mainittua olivat opettajia ja viimemainittu arkkitehti, mutta kaikki he opettivat namibialaisia. Olkoon heidän esimerkkinsä innostamassa meitä heidän viitoittamallaan tiellä, niin toiminnassa, kuin jäsenhankinnassa.

Lopuksi sain tehtäväksi Namibiasta kertoa paljon terveisiä Teille kaikille, erityisesti opetusministeri Nangolo Mbumbalta, Calvin Martinilta ja Banana Shekupelta hankeemme yhteistyötahoilta. Samoin piispoilta Sindanolta ja Shivutelta sekä Ondongan kuninkaalta Immanuel Elifakselta. Lista olisi liian pitkä jos kaikki mainitsisin. Tervetuloa Matkailuiltaan 22.1 ja 21.3 itsenäisyysjuhlaan (paikka kerrotaan myöhemmin mm www.suominamibiaseura.fi).

Suomi-Namibia-Seura toivottaa kaikille oikein hyvää Uutta vuotta, tavataan ja mennään käymään Namibiassa.

Seppo Kalliokoski
Suomi-Namibia-seuran puheenjohtaja
+358-40-7743504
seppo.kalliokoski at icenet.fi

 

  16.10.2006: Puheenjohtajan palsta 3/2006

Kolmastoista päivä oli meille Namibian ystäville pettymyksen päivä - ilman taikauskoakin. Odotimme presidentti Martti Ahtisaaren saavan palkinnon,joka sitten kyllä meni kehitysyhteistyölle, mikä sinänsä on hyvä asia. 17 vuotta sitten näihin aikoihin eduskunnan ulkoasianvaliokunta vieraili Namibiassa. Paavo Pitkäsen kanssa sain olla vierailua järjestämässä Ambomaalla. Silloin ei vielä tiedetty, miten ensimmäiset vaalit onnistuisivat ja kuinka Namibian itsenäisyys onnistutaan viemään rauhallisesti läpi. Nyt sen tiedämme ja muistamme, siksi olisimme toivoneet palkintoa Namibian kätilölle, Martti Ahtisaarelle. Meillä on vielä varastossa kirjaa Välähdyksiä Namibian itsenäistymisestä. Sitä voi tilata sähköpostilla allekirjoittaneelta a 5 € vaikka joululahjaksi ystäville, että hekin tietäisivät.

Ystävämme maatalousministeri Nickey Iyambon vierailu oli virkistävä varmaan puolin ja toisin. Kari Karanko oli järjestänyt maaseutukierroksen, jolla ministeri tutustui mm. suorakylvömenetelmään Aarre Anttilan tilalla, vieraili lähetystyöntekijä Hilma Ranttilan haudalla Lammilla ja tapasi seuramme entisen puheenjohtajan Lauri Kankaan hänen tilallaan.

Sankarien päivän tilaisuuteen oli tullut noin 70 ystävää ministeriä tapaamaan. Valitettavasti uusi suurlähettiläs ei sitten tullutkaan, kun ei ole vielä jättänyt valtuuskirjaansa presidentille. Asianhoitaja Seija Kinni-Huttunen Windhoekista kertoi terveisiä ja toivotti kaikki sinne heidän lähetystönsä uusiin tiloihin tervetulleiksi. Iyambo kertoi elämästään ja hämmästyksestään, kun sai niin paljon onnitteluja syntymäpäivänään Suomesta. Hän muisteli ensimmäistä tuloaan Suomeen ja kuinka lentokentällä oli häntä vastassa Martti Ahtisaari. Viikonlopulla hän sitten tapasi Ilona Immosen, hänen 70 vuotisjuhlissaan, Ilonan edesmennyt mies Otto Immonen taas oli henkilö joka oli lähettämässä ministeriä aikanaan Suomeen Tansaniasta.

Tämän päivän haasteista Namibiassa ja yleisemminkin käsitellessään Iyambo korosti Kongon tilanteen vakauttamista ja Namibiassa olevaa vaikeaa maareformikysymystä. Hänen mielestään Namibian on ratkaistava kysymys omalla tavallaan, eikä kopioimalla mallia suoraan naapureilta. Namibian linja on ollut vapaaehtoinen myynti ja osto. Monille meistä uutena asiana kuulimme aivovuodosta. Ulkomailta tullaan värväämään Namibian koulutettua työvoimaa hyviä palkkoja lupaamalla Amerikkaan ja Eurooppaan.

Maidemme välisestä suhteesta kertoo Nickeyn haave saada takaisin Suomen kansalaisuus, jos Namibia hyväksyisi kaksoiskansalaisuuden. Hän oli joutunut siitä luopumaan, koska se ei ole Namibiassa mahdollinen. Valitettavasti hänen vierailunsa oli lyhyt ja kaikkia ystäviään hän ei ehtinyt ja ollut mahdollisuudessa tapaamaan. Helena Kekkonen on parissa lehdessä lämpimästi kertonut tapaamisesta. Virallisen osuuden oli UM järjestänyt, joten hänen vierailunsa oli todella tiivis ja antoisa.

Seuramme oma projekti Namibiassa ”Taide ja kulttuurikasvatus osana elämänhallintaa” on nyt vihdoin pääsemässä vauhtiin. Lyhyesti tarkoitus on järjestää joulukuun alussa Namibiassa opetusalan päätöksentekijöille seminaari, jossa kerromme erään syyn Suomen hyviin Pisa-tuloksiin olevan kädentaitojen opetuksen, jota on kaikille oppilaille kaikissa kouluissa. Emme mene neuvomaan miten Namibian tulisi koulutuksensa järjestää, vaan kerromme miten meillä tehdään. Opetusministeri Nangolo Mbumba on kutsujamme siellä. Projektin asiantuntijoiksi olemme saaneet professori Heikki Ruismäen Helsingin yliopistosta ja dosentti Antti Juvosen Joensuun yliopistosta. Seminaarin tarkoitus on olla keskusteleva. Yhteistyökumppaneinamme ovat myös Namibian taide- ja käsityön ammattilaiset. Erään heistä John Muafangejo Art Centren Papa Ndasuunje Shikongenin juuri tapasin ja hän iloitsi ajatustemme olevan täysin samoilla aaltopituuksilla. Eli taitajia löytyy itsestään Namibiasta, kun päättävä taso saadaan mukaan.

Lyhyesti taustasta: vanhaan aikaan Suomen Lähetysseuran ylläpitämissä kouluissa, joita oli toista sataa, oli perinteisiä käsitöitä ja laulua. Sitten vuodesta 1963 eteenpäin, kun koulut siirtyivät Lounais-Afrikan hallinnon alaisuuteen, nämä aineet tippuivat vähitellen pois, kuten myös matemaattiset aineet keski- ja oppikouluista mustilta. Jäi jäljelle vain ns. muut akateemiset aineet. Nyt Namibian itsenäistyttyä ovat matemaattiset aineet tulleet takaisin ja monia muitakin uudistuksia tehty. Kouluissa on jopa taideaineita, mutta kädentaidon opetusta ei joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta ole. Jossain vaiheessa kopioitiin suoraan brittiläistä ohjelmaa, mutta siihen tarvittavia välineitä esim. puutyökoneita ei ollut, eikä muitakaan resursseja noudattaa ulkoa tuotua mallia.

Emme halua olla oppimestareita, vaan yhdessä Namibialaisten päättäjien kanssa nostaa ”kissa pöydälle” ja katsoa löytyisikö ratkaisu namibialaisten omasta perinteisestä käsityötaidosta, joka on maan eri osissa erilaista. Namibian eräs suuri ongelma on ne suuret määrät nuoria, jotka käyvät kymmenen vuotta koulua eivätkä pääse jatko-opiskelemaan eivätkä saa työtä. Heitä projektimme toivoo voivansa auttaa, jos kouluissa olisi kädentaidon opetusta. Kuten edellä mainittu Papa aina sanoo, taitelijakin tarvitsee leipää. Edellisessä numerossa kerroimme Samuelista ja Ristosta jotka rautalankataiteella elävät ja opettavat toisia. Seuraavassa tiedotteessa lisää aiheesta.

Marraskuun 14. päivänä tapaamme varmaan monia Teistä ensin syyskokouksessa klo 17 ja sitten seminaarissamme Sibelius-Akatemiassa. Namibiassa keskustellaan tulisiko kaikille sotaveteraaneille maksaa korvauksia, myös Etelä-Afrikan puolella taistelleille sotilaille ja pahamaineisille Koevoet-poliisiyksikössä palvelleille. Minusta tämä on hyvä uutinen, vain 17 vuotta on kulunut. Meillä on Suomessa vieläkin vaikea puhua vuoden 1918 tapahtumista. Toinen hyvä uutinen on sateiden alkaminen Namibiassa, ainakin Windhoekissa on tullut vettä.

Kiittäen jo tässä vaiheessa kuluneesta vuodesta jäseniä, seuraava tiedote ilmestyy vuoden alussa jälleen Matkamessujakin varten, missä luonnollisesti olemme 18–21.1.2007.

Seppo Kalliokoski
Suomi-Namibia-seuran puheenjohtaja
+358-40-7743504
seppo.kalliokoski at icenet.fi

 

  10.3.2006: Puheenjohtajan palsta 2/2006

4100 välähdystä välähtänyt Suomeen ja 200 Namibiaan

Välähdyksiä Namibian itsenäistymisestä -kirjamme on levinnyt laajasti maamme kirjastoihin, historian- ja uskonnonopettajille, kansanedustajille ja jäsenistöömme viime vuoden jäsenmaksunsa hoitaneille. Toistaiseksi lehdet Kumppania ja Lähetyssanomia lukuun ottamatta eivät ole reagoineet, siinä jäsenet voisivat olla aktiivisia ja tarvittaessa antaa vinkin toimittajasta, jolle kannattaisi kirja lähettää arvosteltavaksi. Välähdyksiä-kirjasta pidettiin Matkamessuilla 22.1.06 osastollamme suurlähettiläs Shingengen kanssa julkistustilaisuus, paikalla oli myös kauppakamarin johtaja Tarah Shaanika ja kirjan toimittaja Olle Eriksson. Kirjaa saa tilata sähköpostilla seppo.kalliokoski@icenet.fi viiden euron käsittelykuluilla. Tekstiviestikin onnistuu 040–7743504.

Miten kuninkuus tuotetaan ja miten se muuttuu. Tutkimus riiteistä ja niiden muutoksista osana poliittisen vallan kenttää entisellä Ambomaalla Namibiassa oli 4.3 väitöksen aihe Märta Salokoskella Helsingin yliopistossa. Sali on ääriään myöten täynnä, noin 90 henkeä. Itse onneksi olin etuosassa ja kuulin mitä puhuttiin, toisaalta tilannetta helpotti suomenkielinen kopio väittelijän osuudesta. Salokosken lisensiaattityön pohjalta seuramme julkaisi Phut, Nangomben Kalunga Anna meille sade -kirjasen vuonna 1992. Sain olla häntä osaltani materiaalin keruuvaiheessa auttamassa 1988 ja siksi odottanut nyt julkaistua kirjaa innokkaasti. Koska Ondongan kuningas nimesi minut elengaksi (neuvosmieheksi päälliköksi) minua aihe erityisesti on kiinnostanut. Vaikka kirjan tutkimuksen kohdeaika on ennen siirtomaavaltaa ja sen aikana, niin se valaisee myös tätä päivää. Monesti kuulen arvosteltavan Namibian nykyjohtajia, varmaan joskus aiheestakin heidän tavastaan valtaa käyttää. Olen silloin usein sanonut: He ovat presidentti tai ministeri, mutta toimivat kuten perinteinen kuningas tai heimopäällikkö. Se ei ole varmaan tarkoituksellista, mutta se on heidän perinteensä malli ja sitä on tietenkin eurooppalaisen ja myös nuoren namibialaisen, joka on mahdollisesti koulutettu Namibian ulkopuolella vaikea ymmärtää. Siksi nyt julkaistu Salokosken työ auttaa tähän ymmärrykseen. Tällä en tarkoita paluuta vanhaan, vaan rakennuspuiksi tulevaan yhä parempaan namibialaiseen demokratian malliin, jonka he kokevat omakseen. Vastaväittäjä Prof. Robert Gordon, University of Vermont:sta teki mielenkiintoisia kysymyksiä ja huomioita ja näin antoi uusiin syventäviin tutkimuksiin aiheita. Häntä kiinnosti mm. miksi ns. itsenäisiä pieniä kirkkokuntia ei ole syntynyt Ambomaalle niin kuin muualle Eteläisessä Afrikassa on käynyt ja milloin Swapon asenne muuttui kuninkaisiin nähden myönteiseksi. Ilmeisesti ajatellen tässä myös kuninkailla olleen roolinsa. Samoin busmannien osuudesta kuninkaiden vaimoina ja mahdollisesti isinä hän teki kysymyksen, joka jäi vastausta vaille tilaisuudessa. (Soitin Petrus Shipenalle Namibiaan ja sain häneltä kuulla, että näin on saattanut olla aikojen kuluessa.) Lehdissä on noussut esille kuninkaiden murhat kohtuuttomasti, pääasia on kuninkaiden ”pyhyys” ja uskonnollinen merkitys. Mutta kehotan ihmisiä lukemaan kirjan, niin asia valkenee. Kirja löytyy netistä tai Yliopistopainosta (ISSN 1458-3186 ISBN 952-10-2973-0 How Kings are Made, How Kingship Changes A Study of Ritual and Ritual Change in Pre-Colonial Owamboland, Namibia) Märta Salokoski http://ethesis.helsinki.fi/julkaisut/val/sosio/vk/salokoski/abstract.html.

Suomi-Namibia-Seuran onnittelut sain viedä kehitysyhteistyön "Grand Old Ladylle" Marja-Liisa Swantzille 18.2. Hartolaan. Tilaisuudessa oli afrikkalaista tunnelmaa ja paljon vieraita. Puheita pidettiin runsaasti ja erityisesti hänen ansioitaan tuoda vaikeat kehityskysymykset yleiseen tietoisuuteen oli monen puheen aiheena. Ulkoasiainministeriön edustajien puheissa tuli esille, kuinka he kehitysyhteistyön alkutaipaleella eivät osanneet ottaa hyötykäyttöön lähetystyön yhteydessä saatua kokemusta ja kuinka juuri siinä 80 vuotta nyt täyttänyt päivänsankari on tehnyt merkittävää työtä.

Namibiassa on satanut todella paljon. Ambomaa on kuin Suomi täynnä vettä sanoi Shipena puhelimessa ja Maan suuret tekojärvet dammit von Bach Okahandjassa ensi kertaa historian aikana ja Hardap Marientalissa ovat täyttyneet. Viime mainitulla paikkakunnalla mm. tuhat sikaa hukkui ja paljon muutakin tuhoa vesi sai aikaan. Näitä ja muita uutisia voi seurata netissä http://www.namibian.com.na ja http://www.newera.com.na/.

21.3.2006 klo 17 toivottavasti tapaamme monen Teidän kanssanne. Katso erillinen ilmoitus. Seuraavan kerran olemme Maailma Kylässä -tapahtumassa Kaisaniemessä 27-28.5. Siellä mukana ovat namibialaiset taiteilijat Risto Iita ja Samuel Kamati, rautalankataiteen mestarit. Seuraavaksi Jyväskylässä Lähetysjuhlilla omalla pöydällä 9-11.6. Näissä tilaisuuksissa on saatavana kirjaamme.

Syksyksi on tulossa jälleen mahdollinen seminaari, mutta siitä myöhemmin.

Seuramme on mukana kehitysyhteistyövarojen noston 0,7 % kampanjassa http://www.kepa.fi.

TÄRKEÄ TIEDOTUS JÄSENILLE: jos mahdollista niin seuraa sivujamme huhtikuun lopussa ja toukokuun alussa. On mahdollista, että saamme vieraita Namibiasta, mutta siitä ei ole mitään varmuutta vielä, joten emme voi siitä enempää kertoa. Mutta pistämme heti sivuillemme asiasta tietoa, jos vierailu toteutuu.

Oikein hyvää kevättalvea Teille ja Näkemisiin

Seppo Kalliokoski
Suomi-Namibia-seuran puheenjohtaja
+358-40-7743504
seppo.kalliokoski at icenet.fi

 

  20.1.2006 Välähdyksiä Namibian itsenäistymisestä

Suomi-Namibia-seura on julkaissut alkuvuodesta 2006 kirjan “Välähdyksiä Namibian itsenäistymisestä”.

Kirjassa on joukko kirjoituksia ja aikalaismuistelmia Namibian itsenäistymisprosessista. Muistojaan Namibiasta ja yhteyksistään Namibiaan kirjoittavat yli kolmenkymmenen kirjoittajan joukossa rouva Eeva Ahtisaari ja Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen. Lisäksi kirjasta löytyvät muun muassa presidentti Martti Ahtisaaren sekä arkkipiispa Mikko Juvan haastattelut.

Artikkeleiden koonnista on vastannut Olle Eriksson ja ulkoasusta kustannustoimittaja Laura Teräsvirta.

Välähdyksiä on kirja yksittäisten suomalaisten kokemuksista ja osuudesta Namibian yli kolmekymmentä vuotta kestäneissä itsenäistymispyrkimyksissä ja tuskallisen vapaustaistelun aikana. Suomalaiset vaikuttivat merkittävällä tavalla kaukaisen maan vapauden ja itsenäisyyden saavuttamiseen.

Vuonna 1990 itsenäistyneen Namibian kysymykset sekä rasismin ja apartheidin vastustaminen yhdistivät hyvin erilaisia suomalaisen yhteiskunnan osapuolia. Tästä kertoo myös kirjoittajien ja haastateltujen henkilöiden taustat ja toiminnalliset puitteet.

Kirjaa on saatavissa seuran tilaisuuksissa hintaan 5 euroa. Kirja on toimitettu maamme kirjastoihin, historian ja uskonnonopettajille, kansanedustajille, ulkoasiainministeriöön ja jäsenmaksun maksaneille jäsenille tammikuussa 2006.

Voit myös tilata kirjan osoitteesta seppo.kalliokoski@icenet.fi samaan hintaan 5 euroa.

Hae tästä tiedote toimittajille.

  20.1.2006: Puheenjohtajan palsta 1/2006

Namibia kutsuu käymään
Namibia ja sen ystävälliset ihmiset kutsuvat käymään. Maillamme on 136 yhteistä vuotta takana. On ilon ja surun aikoja. Juuri ilmestyneen kirjamme “Välähdyksiä Namibian itsenäistymisestä” sivuilta jokainen voi lukea niin iloista kuin vaikeuksista ja surusta. Mutta tavoite saavutettiin 16 vuotta sitten. Nyt voimme iloita niin tavoitteen saavuttamisesta kuin siitä kertovasta kirjasta. Seuramme jäsenmäärä oli vuoden vaihteessa 612, eli suurempi kuin koskaan. Odotamme vielä menneen vuoden maksua niiltä jäseniltämme, joilta se on suorittamatta. NYT ON MYÖS UUDEN MAKSUN AIKA. Jäsenmaksu pysyy entisellään, 12 euroa, tai opiskelijat 6 euroa.

Vaikka saammekin eri projekteihin tukea Ulkoasiainministeriöltä, niin jokaisessa projektissa tulee olla myös ns. omaa rahaa. Toimintamme tapahtuu täysin vapaaehtoisin voimin ja siksi mielellämme otamme vastaan tietoja mahdollisuudestasi osallistua yhteiseen työhömme. Joskus työ on aika isoakin. Kirjamme painos on 5500 kpl ja se ei lähde itsestään minnekään. Syyt miksi itse jaksan puurtaa, ovat rakkaus Namibiaan ja jäsenmäärä. Jälkimmäinen kertoo uusista Namibian ystävistä, joita Namibia tarvitsee, ja se innostaa. Kevätkokouksessa voimme todeta vuoden 2005 olleen jälleen erään vilkkaimmista vuosistamme.

Vuosi 2006 ei varmaan jää jälkeen, olemme saaneet rahoitusta niin hankkeeseemme ”Taide ja kulttuurikasvatus osana elämänhallintaa” kuin syksyn seminaariin. Joudumme uudelleen katsomaan suunnitelmia, koska saimme vähemmän kuin anoimme. Mutta varmasti jotain hyvää on tulossa syksyn seminaariin. Samoin jännityksellä odotamme, kuinka hankkeemme lähtee käyntiin. Näistä myöhemmin lisää.

Nyt tammikuussa olemme Matkamessuilla ja 27.–28.5.2006 Maailma kylässä -tapahtumassa. Meillä on tilaisuuksissa myynnissä uutta kirjaamme ja esittelemme toimintaamme.

Tammikuun lopulla tulevat Suomen kunniakonsuli Libolly Haufiku ja Kauppakamarin johtaja Shaanika maahamme valmistelemaan ministeri Kiviniemen vierailua Namibiassa helmikuussa. Taloudellisen toimikunnan vetäjä Risto Elomaa on mukana aktiivisesti näissä tapaamisissa.

Opetusministeri Nangolo Mbumba soitti vuodenvaihteessa ja lähetti rakkaita terveisiä ja kiitokset lokakuisesta vierailusta Suomi-Namibia-Seuran jäsenille.

Tämä numero keskittyy Namibian matkailuun. Ilman matkailun kasvua Namibiaan talous ei voi kehittyä, sillä matkailu on eräs tärkeä talouden selkäranka nykyisessä Namibiassa. Toisaalta namibialaiset toivovat ystäviensä vierailevan luonaan ja pitävän yllä ystävyyttä. Erityisen rakkaita ovat heille kaikki, jotka osallistuivat

Namibian itsenäisyyden saavuttamisen tukemiseen. Se joukko on todella suuri ja toivottavaa olisi heidän matkustaa katsomaan, miten asiat nyt ovat Namibiassa. Voittopuolisesti ne ovat paremmalla tolalla kuin ennen. Varsinkin matkailijan kannalta Namibia on todella kehittynyt valtavasti. Mene ja totea se itse!

Suomi-Namibia-seuralle on ilo nähdä matkailun kasvavan, sillä olemme yli 10 vuotta olleet esim. Matkamessuilla asiaa esillä pitämässä. Vanha kumppanimme Namibiassa www.sitatunga.iway.na palvelee kuten ennen ja tässä tiedotteessa ilmoittavat luotettavat kumppanimme ovat Sinua varten, kun suunnittelet matkaa Namibiaan. Toivomme etenkin uuden kirjamme saavan aikaan oikean matkailuinnostuksen. Jäsenemme, jotka ovat hoitaneet menneen vuoden jäsenmaksun saavat tämän tiedotteen mukana uuden kirjamme. Muille se lähetetään sitä mukaa, kun jäsenmaksu on suoritettu. Kirjaa saa tilata sähköpostilla seppo.kalliokoski@icenet.fi 5 euroa kpl kulukorvausta vastaan. Uskomme kirjan osaltaan luovan myönteistä suhtautumista kehitysyhteistyöhön. Seuramme on vuodenvaihteessa ollut monella tapaa synnytyspoltoissa ja nyt on kiitoksen ja onnittelujen aika. Tiedottajamme Merja-Leena Määttälä synnytti ensin joulukuun tiedotteen, sitten pienen tyttövauvan ja nyt tämän tiedotteen. Kiitos Merja-Leena ja Onnea ja Siunausta näin julkisesti koko seuramme puolesta. Samaan aikaan kirjamme koki synnytyksen viime vaiheet tahollaan, kiitos kuuluu Olle Erikssonille ja kaikille projektiin osallistuneille ja kirjoittaneille, samoin kuin Ulko-asianministeriölle taloudellisesta tuesta.

Tapaamisiin viimeistään 21.3. kevätkokouksessa, joka on samalla Namibian itsenäisyyspäivä.

Innostunutta Namibia-ystävyystoimintaa toivottaen

Seppo Kalliokoski
Suomi-Namibia-seuran puheenjohtaja
+358-40-7743504
seppo.kalliokoski at icenet.fi

 

  14.12.2005: Puheenjohtajan palsta 3/2005

Lokakuun kolmen illan tapahtumasarja onnistui ja sen esityksiä löytyy omilta sivuiltamme www.suominamibiaseura.fi. Maidemme välinen erityislaatuinen lämpö tuli esille kaikissa puheissa. Ministeri Nangolo Mbumba oli varannut puheen tilaisuuteen, mutta hän ei halunnutkaan pitää ”virallista” ehkä vähän kuivaa puhetta, vaan halusi puhua vapaasti sydämestään. Kaikki tilaisuudet on taltioitu, joten kun ehdimme, niin saatetaan jäsenistön käyttöön loputkin. Ministeri Mbumba oli seuramme vieraana, mutta tapasi Ulkoasianministeriön ja OAJ:n yhteistyön kautta myös tärkeimmät opetusalan vaikuttajat opetusministeri Kalliomäkeä myöten.

Vierailu oli näin ollen myös hänelle virallinen vierailu Suomeen, vaikka hän yöpyi omaistensa luona. Hän katsoo olevansa edesmenneen lähetystyöntekijä Kirsti Pakkalan poika ja näin Kirstin omaiset ovat hänen omaisiaan. Kun hän on Olukondasta kotoisin, missä Martti Rautanen vaikutti kuolemaansa asti ja Ondongan kuninkaan hovi on siinä naapuristossa, niin allekirjoittaneella on ollut mahdollisuus kokea hänet ystäväksi. Hänen veljensä oli naimisissa kuninkaan sisaren Hilman kanssa ja kuninkaan isä Elifas Shindondola oli taas elämäni parhain ystävä, mitä minulla on koskaan ollut. Edellä oleva on vain yksi pieni esimerkki erilaatuista yhteyksistä Namibiaan, mitä meillä Suomesta on.

Syyskokouksessamme hyväksyttiin toimintasuunnitelma tulevalle vuodelle ja tehtiin hallitusvalinnat. Ministeri Tuomioja oli vieraanamme myös. Kun jäsenet lukevat yhteyksistämme Ystävyysseurojen liittoon www.saunalahti.fi/ysl ja Kepaan www.kepa.fi, niin voidaan sanoa seurallamme olevan luonnolliset suhteet. Itse olen Suomen Afrikka -seuran edustajana tullut valittua Ystävyysseurojen puheenjohtajaksi ja Kepan hallituksessa on ollut neljäkin seuramme jäsentä. Tulevana vuonna olen varapuheenjohtaja ja seuramme varapuheenjohtaja Ritva Semi on OAJ.n edustaja ja jäsenemme Seppo Kallio MTK:n edustaja Kepan hallituksessa. Tämäkin osaltaan kertoo seuramme aktiivisuudesta ja näkyvyydestä järjestökentässä.

Silloin tällöin joku lähestyy minua ja antaa ymmärtää, että minun Suomi-Namibia- Seuran puheenjohtajana tulisi edesauttaa ns. totuuskomission aikaansaamista Namibiaan. Luin juuri päättyneellä lomallani vaikuttavan kirjan, Anteeksiantaminen – Tie tulevaisuuteen, Desmond Tutu ( ISBN 951-566-066-1). Kirja ei jättänyt kylmäksi, suosittelen. Mutta mistä löytyy Namibiaan Piispa Tutun ja Nelson Mandelan kaltaiset ihmiset, johtajat. Mieleeni tulee vain edesmennyt piispa Leonard Auala, josta Elina Vuola kirjoitti Kepan sivuilla kolumnissaan Mustan piispan polvella 25.11. http://www.kepa.fi/uutiset/4596/? Toisaalta oman maamme historia ei anna sellaisia esimerkkejä, että voisi rinta röyhistellen mennä Namibiaan neuvomaan. Me jotka olimme Malmin kirkossa 13.10. kuuntelemassa ministeri Mbumbaa, saimme hänen puheestaan aavistaa samaa ajattelua kuin piispa Tutulla on, kun hän puhui aiheesta ”Armo Namibiassa”. Se oli juhlaa meille kuulijoille ja illan intiimi tunnelma sai kohokohdan ministerin polvistuessa alttarille Malmin pappien siunattavaksi.

Varmasti totuuskomissiolla olisi Namibiassa paikkansa, mutta sen tulee nousta heistä itsestään, ei ulkopuolelta. Viime aikojen uutisissa on ollut joukkohautojen löytymisiä esim. Eehnassa läheltä entistä Etelä-Afrikan joukkojen tukikohtaa. Lienevät niitä 1.-9.4.1989 taistelujen hautoja. Ne ajat paikan päällä eläneenä tuovat ikäviä muistoja mieleen. Silloin ei moni uskonut voitavan saavuttaa niinkin hyvä tulos kuin 21.3.1990 saavutettu Namibian itsenäisyys. Ystävyys koetellaan aina vaikeina aikoina ja kun niiden yli päästään, niin ystävyys voimistuu. Tästäköhän on kyse seuramme jäsenmäärän kasvussakin? Olemme ylittäneet 600 rajan ja kun löydät tiedotteen mukana maksulapun, se vain kertoo meidän odottavan Sinun suoritustasi. Ensi vuonna pääsemme postittamaan jäsenille kirjaamme Välähdyksiä Namibian itsenäistymisestä, siitä tulee yli 300-sivuinen ja yli 35 eri henkilön välähdysten summa. Olen varma sen kiinnostavuudesta.

Kiitos kaikille uskollisuudesta Namibian asiassa, meidän yhteisessä asiassamme. Seuraavat koitokset ovat Matkamessut - Matka 2006 19.-22.1.2006 ja 21.3. Namibian itsenäisyyspäivä.

Mahdollisesta kirjan julkaisutilaisuudesta ei vielä ole tätä kirjoittaessa tietoa.

Oikein Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2006 Teille kaikille.

Seppo Kalliokoski
Suomi-Namibia-seuran puheenjohtaja
+358-40-7743504
seppo.kalliokoski at icenet.fi

 

  SUOMI JA NAMIBIA – 135 VUOTTA KUMPPANUUTTA

Kulttuuri ja tutkimus oppaina kansainvälistymisessä

Suomi-Namibia-Seura ry ja Helsingin yliopiston kehitysmaatutkimuksen laitos järjestivät 11.-14.10.2005 kolmen illan mittaisen seminaarisarjan, jonka aiheita olivat mm. Namibian itsenäisyystaistelu, itsenäisyyden ajan haasteet sekä yhteistyö kulttuurin ja tutkimuksen saralla.

Seminaarisarjassa esitelmöivät esiintymisjärjestyksessä:

 • puheenjohtaja Seppo Kalliokoski, Suomi-Namibia-Seura ry
 • Namibian opetusministeri Nangolo Mbumba
  ( Mbumban haastattelu Opettaja-lehdessä 46/2005)
 • pääjohtaja Erkki Liikanen, Suomen pankki
 • erikoistutkija DI Pekka Pietilä, Tampereen teknillinen yliopisto
 • hallinnollinen ulkoasiainsihteeri Helena Kuivila
 • varapuheenjohtaja Ritva Semi Suomi-Namibia-Seura ry
 • professori, suurlähettiläs Peter Katjavivi
 • suurlähettiläs Kari Karanko (esitys)
 • suurlähettiläs Panduleni Kaino Shingenge
  (esitys suomeksi , esitys englanniksi )
 • rouva Eeva Ahtisaari
 • ent. puheenjohtaja Tri Pekka Peltola, Suomi-Namibia-Seura ry
 • professori Harri Siiskonen, Joensuun yliopisto (esitys)
 • kustannusjohtaja FT, Minna Saarelma-Maunumaa (esitys)
 • tutkija Märta Salokoski, Helsingin yliopisto
 • tutkija Lalli Metsola, Helsingin yliopisto

Kiitos onnistuneesta seminaarista esitelmöijille, yleisölle ja järjestäjille.

 

  14.10.2005: Martti Ahtisaari -koulu Opettaja-lehdessä

Opettaja-lehdessä 41/2005 oli artikkeli Windhoekin Martti Ahtisaari -koulusta.
- linkki artikkeliin OAJ:n Lahjakoulu
- linkki artikkeliin Täpötäysi koulu

 

  16.6.2005: Puheenjohtajan palsta 2/2005

Kiitos Teille kaikille, jotka uskollisesti olette osallistuneet eri tavoin seuran toimintaan menneen talvikauden aikana. Viime syksy oli tiivis – olihan seuramme 30-vuotisjuhla ja 30. toimintakausi. Kuluvan vuoden kevät alkoi matkamessuilla ja 21.3. Namibian 15-vuotisjuhlalla Näkövammaisten uudessa Iiris-talossa. Juhlassa oli muotinäytös Aini Niinkotin luomuksista ja historian havinaa entisten puheenjohtajiemme Lauri Kankaan, Pekka Peltolan ja Arvo Karvisen puheenvuoroissa. Jakaranda esitti Namibialaista musiikkia, kuten usein aiemminkin seuramme tilaisuuksissa.

Kevään aikana olemme myös työstäneet UM:lle avustusanomuksen ensi vuodelle. Tavoitteena on järjestää Namibiassa opetusalan seminaariin, jossa tarkoitus on nostaa esiin käsi- ja taidekasvatuksen merkitys muuhunkin oppimiseen. Tulevaa projektia tukee lokakuussa pidettävä kolmen illan seminaarisarja ”Suomi ja Namibia 135 v kumppanuutta” Kulttuuri ja tutkimus oppaana kansainvälistymisessä.

Seura osallistui Maailma Kylässä -festivaaliin toukokuun lopussa Helsingin Kaisaniemessä, isossa teltassa, ehkä parhaalla paikalla Nawa Nawa näyttelyn kanssa. Kiitos Taideteollisen korkeakoulun ihmisille ahkerasta päivystyksestä tapahtumassa ja hyvästä yhteistyöstä. Tapahtumaan kerrotaan osallistuneen jopa 100 000 ihmistä ja iloksemme Erkki Tuomioja poikkesi osastollamme.

Seuraavaksi olimme Vammalassa kesäkuun alussa Lähetysjuhlilla, jossa ensi kertaa vieraili myös Tasavallan Presidentti, pitäen puheen pääjuhlassa. Molemmista tapahtumista saimme jälleen uusia jäseniä, jotka näin toivotamme tervetulleiksi maamme suurimpaan Afrikka-ystävyysseuraan. Vuodenvaihteessa jäsenmäärämme oli suurempi kuin koskaan 580 ja näyttää siltä, vaikka olemme pudottaneet ne jäsenemme pois, jotka eivät ole kahteen vuoteen maksaneet jäsenmaksuaan, että saavutamme 600 jäsenen rajan tänä vuonna. Näin laaja toiminta vaatii varoja. Ne tulevat ainoastaan jäsenmaksuista, joten jos löydät maksulapun tästä postituksesta, niin odotamme suoritustasi. Vain erillisiin hankkeisiin voimme saada ulkopuolista rahoitusta.

Seuran julkaisema namibilainen keittokirja ilmestyi vuosi sitten. Hieman surimme etukäteen, miten saamme sen markkinoitua. Mutta nyt täytyy kertoa markkinoinnin menneen niin hyvin, että kirjan painos on loppu, mutta se löytyy onneksemme myös kotisivultamme (tästä: Keittokirja). Jos löytyy taho joka on valmis tilaamaan kirjaa vähintään 300 kpl, niin harkitsemme uusintapainosta. Ottakaa yhteyttä!

Seuramme on tavannut lukuisia namibialaisia vieraita, viimeksi kauppakamarin ihmisiä, professori Katjajivin, John Muafangejo Art Schoolin johtajan Ndasuunye Papa Shikongenin, toimittajia ja kesälukioseuran vieraita.

Archives of Anti-Colonial Resistance and the Liberation Struggle -maakomitea on toiminut aktiivisesti ja on saamassa rahoitusta Pohjoismaisesta Afrikka-instituutista ja anomus on jätetty myös Opetusministeriöön. Jos Sinulla on aiheeseen liittyvää materiaalia, kerro siitä tämän kirjoittajalle, joka toimii em. komitean puheenjohtajana.

Olemme olleet aktiivisesti etsimässä mahdollisuuksia kaupallisten suhteiden rakentamiseksi maidemme välillä. Matkailu on vahvasti esillä 22.8. avattavassa tapahtumassa Saksan suurlähetystössä, kutsu toisaalla tässä tiedotteessa. Myös aktiivijäsenemme, Olle Eriksson on tehnyt uuden avauksen, kuten huomaat hänen ilmoituksestaan tiedotteessamme.

Sitten kaikille jääkiekon ystäville yllätys, Namibian rullakiekkojoukkue pelaa Kuopiossa maailmanmestaruuskisoissa 9.-16.7.2005. He ovat majoittuneina hotelli Cumulukseen. Nyt kaikki lomalla olevat kohti Kuopiota, kannustamaan Namibiaa.

Suunnitelmia on Namibian historiasta kertovan näyttelyn saamiseen Helsingin Sanomataloon ja paljon muuta. Mutta pistä kalenteriin myös 25.11. Silloin on syyskokous suunniteltu pidettäväksi. Siitä ja muusta sitten syksyllä.

Oikein hyvää virkistävää kesää Teille kaikille, kiitos vielä kerran aktiivisuudestanne. Tavataan 22.8.

Seppo Kalliokoski
Suomi-Namibia-seuran puheenjohtaja
+358-40-7743504
seppo.kalliokoski at icenet.fi

 

  11.3.2005: Puheenjohtajan palsta 1/2005

NAMIBIA 15 vuotta

Monet meistä osallistuivat aktiivisesti monin tavoin Namibian itsenäisyyden saavuttamiseen. Välillä usko horjui, mutta emme antaneet periksi. Siitä on nyt 15 vuotta kun tuo tärkeä päämäärä saavutettiin. Sen jälkeen on ollut kansakunnan rakennusvaiheen aika ja presidentti Sam Nujoman aika. Nyt alkaa uusi aika teiniksi varttuneen Namibian elämässä. Uusi presidentti Pohamba on vaaleilla valittu ja uusi parlamentti, nämä asiat ovat tiedossa. Mutta ketkä istuvat uudessa hallituksessa 21.3. eteenpäin ei ole tätä kirjoittaessa tiedossa. Muuttuuko mitään vai jatkuuko kaikki kuten ennen jää nähtäväksi. Namibian kysymysmerkki on nyt virkansa jättävän presidentin jääminen Swapon eli valtapuolueen johtajaksi. Näistä ja muista Namibian asioista saa tietoa internetissä www.suominamibiaseura.fi. ja etusivulta Namibian-lehtilinkistä.

Samoihin aikoihin oman juhlamme kanssa Suomen virallinen kehitysyhteistyö täyttää 40 vuotta.

Tapausta juhlittiin helmikuun viimeisenä päivänä mm. julkaisemalla Juhani Artton kirja Kohti Kumppanuutta. Kuinka ollakaan, kirja alkaa:"Suomalaiset ovat tehneet kehitysyhteistyötä yli sata vuotta. Vuosikymmeniä se oli ennen muuta Suomen Lähetysseuran Ambomaalla, Pohjois-Namibiassa tekemän työn varassa." Kirjasta löytyy myös Nujoman kuva ja kuvatekstin mukaan Martti Rautanen, mutta kuva ei ole Rautasesta vaan Hannu Haahdesta, no virheitähän sattuu. Myös Kehitys-lehdessä Namibia on esillä.

Moottori-lehden ja Johtoporras-lehden ensimmäisissä numeroissa oli isot artikkelit Namibiasta. Matka messuilla Namibia-juliste tuli kolmanneksi kilpailussa ja muutenkin Namibia oli hyvin esillä niin seuramme osastolla kuin Kristina Reinken emännöimällä osastolla. Hän suomalaisena osaa palvella meitä Windhoekista käsin www.sitatunga.iway.na.

Myös Air Namibia on lähestynyt seuraamme tarjoamalla edullisia lentoja Namibiaan. Näistä ja muista ajankohtaisista asioista yritämme kertoa kotisivuillamme. Ja sähköposti on aina tervetullutta, yritän vastata parhaan kykyni mukaan.

Suomi-Namibia-seuran huoli on ollut ja on miten tulevaisuudessa hoidamme ystävämaan kanssa suhteita vuoden 2007 jälkeen kun ns. kehitysapu lakkaa. Olemme lähestyneet näissä asioissa ministeriä ja saaneet vastauksiakin, mutta erityinen huoli on kaupallisten suhteiden aikaan saaminen maidemme välille, niin, että se toisi kaivattuja työpaikkoja Namibiaan. Kirjahankkeemme Namibian taistelun vuosista etenee ja olemme olleet mukana samojen vuosien Suomen maakomitean perustamisessa Namibian viranomaisten ohjeiden mukaan.

Näistä ja monista muista asioista kuullaan lisää 21.3. klo 17 alkavassa kevätkokouksessa ja klo 18 juhlassamme.

Iloitaan yhdessä 15 vuotiaasta Namibiasta

Seppo Kalliokoski
Suomi-Namibia-seuran puheenjohtaja
+358-40-7743504
seppo.kalliokoski at icenet.fi

 

  19.1.2005 klo 20.00

Namibian historiaa tutkimusmatkailija Martti Rautasen seurassa TV1:ssä 19.1 klo 20.00.

Rauli Virtasen tekemässä ohjelmassa haastatellaan mm. prof. Matti Peltolaa ja aikaisemmissakin ohjelmissa esiintynyttä prof. Matti Löytöstä, ja esitetään historiallisia kuvia sekä kuljetaan hieman Martti Rautasen jalanjäljillä Namibiassa. Lähetys uusitaan perjantaina 21.1.

  8.6.2004 Namibialainen keittokirja

Heli Kuusipalon kokoama namibialaisen ruoan keittokirja ilmestynyt

Keittokirja on katseltavissa myös seuramme sivuilla.

Voit myös tilata kirjan osoitteesta seppo.kalliokoski@icenet.fi
hintaan 5 euroa.
Kappaleet arvosteltavaksi, koulutuskäyttöön yms. sopimuksesta.

  2.6.2004: Puheenjohtajan palsta 2/2004

Kiitos kaikille, jotka osallistuitte 21.3. juhlaamme. Meitä oli runsaasti paikalla ja erityisen paljon vieraita Namibiasta, noin 20, kun Windhoekin kaupungin edustajien lisäksi saimme National Information Society Conference, From Local to Global:n osanottajat Namibiasta vieraiksemme - muuten ensi kerta, kun saimme kuninkaan vieraaksemme seuramme tilaisuuteen, sillä mukana oli Damara-kuningas ja parlamentin jäsen Justus Garoeb. Tilaisuuden esitelmä löytyy jäsentiedotteesta.

Nyt on myös Namibian suurlähettiläs Panduleni Kaino Shingenge (kuvassa) jättänyt valtuuskirjansa ja vieraillut kahdesti maassamme ja seuramme hallituksen kokouksessa. Hyvä ja hedelmällinen yhteistyö on näin saanut uutta intoa erityisesti kaupallisten suhteiden luomiseksi maidemme välillä ja vaikka emme yleensä kerro uusista jäsenistämme, niin suurlähettilään halu liittyä seuraamme olkoon ilahduttava poikkeus.

Mahdollisuuksien torilla olimme Helsingissä ja seuraavaksi seuramme on esillä Lähetysjuhlilla Mikkelissä 11.-13.6.

Tätä kirjoittaessa Namibiassa on eletty jännittäviä aikoja, on presidenttivaalien ehdokkaasta äänestetty Swapon puoluekokouksessa. Hifikepunye Pohamba, joka toimii maankäyttöministerinä on sitten Swapon ehdokas seuraavaksi presidentiksi ensi keväänä, kun Nujoma jää eläkkeelle. Hän on Swapon puolueen varajohtaja ja oli istuvan presidentin suosikki.

Namibian demokratia on vielä nuorta ja asian ympärillä varmaan käydään vielä monenlaisia keskusteluja. Kuten asiaa seuraavat muistavat presidentti syrjäytti pääministerinsä noin vuosi sitten, kun alkoi olla ehkä liian suosittu. Nyt hän juuri ennen puoluekokousta pisti ulkoministeri Hidipo Hamutenyan ja hänen varansa Kaire Mbuenden pois ilman mitään näkyvää syytä. Ellei syy ollut ministerin suuri mahdollisuus tulla valituksi puolueen presidenttiehdokkaaksi. Jostain syystä tulee mieleen Kekkosen aika Suomessa. Puolueen kolmas ehdokas oli Nahas Angula opetusministeri, monen meistä hyvin tuntema mies. Hän tippui ensimmäisellä kierroksella ja toisella kierroksella häntä äänestäneet antoivat äänensä yhtä lukuun ottamatta Pohamballe, joka sai näin kaksi kolmasosaa äänistä ja on siis näillä näkymin tuleva presidentti. Nujoma jää vielä itse puolueen johtajaksi, joka näin ulkopuolista ihmetyttää. Mitään varsinaista nuorennusta ei tapahdu kun Nujoma on 75 v ja Pohamba 70 v. Lukekaa lisää Namibian-lehden nettiversiosta, jonne pääsee kotisivujemme etusivuilta.

Uudeksi ulkoministeriksi tuli Marco Hausiku ja hänen varaksi Lempy Lucas. Uudeksi työministeriksi tuli Marlene Mungunda ja hänen varaministeriksi meitä Namibia seuran ihmisiä lähelle tuleva yllätys nimi Angelika Muharukua.

Angelika kävi runsas 10 vuotta sitten Suomessa Vantaan seurakuntayhtymän vieraana, kun Vantaan seurakunnat olivat keräämässä rahaa Opuwon kirkon rakentamista varten. Silloin hän itsekin himba innostui Vantaan käsi- ja taideteollisessa koulussa pyytämään opetusta naisille Opuwoon ompelussa. Sen seurauksena Vantaalle muodostui Angelika-projektiryhmä, josta muodostui 1994 rekisteröity Vantaan Namibiayhdistys ry, joka on kerännyt vuosittain noin puolet Opuwon yhteisen projektin omavastuusta. Hän on sittemmin istunut parlamentissa ja nyt siis apulaisministeri. Ei voi kun onnitella. Vantaan Namibiayhdistys suunnittelee lähettävänsä Mari Bisin ensi vuonna katsastamaan miten projektimme on pärjännyt omillaan. Itse siellä käydessäni joulukuussa olin positiivisesti yllättynyt näkemästäni.

Seppo Kalliokoski
Linnunrata 13 A
01450 Vantaa FINLAND
tel/fax +358-9-8511905
gsm +358-40-7743504
seppo.kalliokoski@icenet.fi

 

  3.3.2004: Puheenjohtajan palsta 1/2004

Namibian ystävien määrä ei ole vähentynyt, vaan kaiken aikaa olemme saaneet uusia jäseniä. Viimeksi Matkamessuilla ja sen jälkeen sähköpostin välityksellä. Teille kaikille uusille erityisesti Tervetuloa mukaan. Jäsenmaksun maksaminen luo meille edellytykset pitää Namibia-asiaa esillä, siis hoidetaan sekin asia itse kukin tahollamme kuntoon.

Seuramme perustama työryhmä on yhteistyössä Suomen Namibian kunniakonsulin Libolly Haufikun kanssa haravoinut liikesuhteiden mahdollisuuksia maidemme välillä. Matkamessuilla olimme mukana niin seuramme omalla pienellä osastolla kuin Namibian virallisella osastolla. Tällä kertaa Namibiasta oli matkanjärjestäjä Kristina Reinke paikalla edustaen SITATUNGA TOURS nimistä toimistoa sitatunga@iway.na. Osaltamme pystytimme Namibian osaston ja autoimme yhteyksien luomisessa. Tällä kertaa Namibian juliste sijoittui neljänneksi julistekilpailussa.

Tämä 30-vuotisjuhlavuotemme ensimmäinen isompi tapahtuma on 21.3. itsenäisyyspäivän tilaisuus. Olemme suunnitelleet pientä näyttelyä Tampereelle ja Kirja- ja taidenäyttelyä Helsinkiin. Syksyllä sitten oikein juhlimme kolmekymmenvuotista taivaltamme.

AamuTV Maikkarilla on näyttänyt Namibian luontoa ja lisääkin on kuulemma tulossa. Itsekin joulukuussa sain nauttia Namibian luonnosta ja erityisesti ihmisistä ja heidän ystävällisyydestään.

Tuoreimpia ilon aiheita on Johannes Sindanon valinta Itäisen hiippakunnan piispaksi, hän tulee kirkon vähemmistö siivestä ja on syntyjään Angolasta, eli Namibiassa voidaan ylittää heimorajat, se on aikuisuutta.Toinen itseäni lähelle tuleva asia on ensimmäinen naispuolinen suuri päällikkö valittu Ondongassa. Hän on Ester Amaambo. Vuosia sitten myin hänelle hiehovasikan, mikä oli tärkeä asia kulttuurissa missä lehmät ovat miesten juttu. Meme Ester opetti ndongaa useille suomalaisille. Yhteistä näille ystävilleni on myönteisyys ja iloisuus joka tarttuu.

Vaikka Namibian taivaalla on synkkiä pilviä, erityisesti Aidsin takia, niin elämänmyönteisyys on se jokin , josta me suomalaiset voimme ottaa oppia. Tavataan 21.3. ja vaihdetaan kuulumisia yhdessä Windhoekin kaupungin ja muiden namibialaisten ystävien kesken.

Vantaan ja Windhoekin yhteistyö on tiivistynyt viime aikoina, siitä kuulemme mukavan yhdessä olon lomassa.

Pidetään yhteyttä

Seppo Kalliokoski
Linnunrata 13 A
01450 Vantaa FINLAND
tel/fax +358-9-8511905
gsm +358-40-7743504
seppo.kalliokoski@icenet.fi

 

  13.8.2003

Ministeri Antimba Toivo ya Toivon yleisötapaaminen

Namibian vankiloista ja rikosseuraamuspalveluista vastaava ministeri ja itsenäisyystaistelija Andimba Toivo ya Toivo tapaa suomalaisia ystäviään Lähetysseuran pihasalissa. Sitä ennen halukkailla on mahdollisuus tutustua Lähetysmuseon Namibia-kokoelmiin klo 17.00 alkaen.

13.08.2003 Suomen Lähetysseura, Helsinki klo 18-20

***

Ulkoministeriön tiedote 7.8.2003 (formin.finland.fi/suomi):

" Namibian itsenäisyystaistelun tunnetuin nimi Andimba Toivo ya Toivo saapuu vierailulle Suomeen maanantaina 11. elokuuta oikeusministeri Johannes Koskisen kutsusta. Viikon kestävän vierailunsa aikana Toivo ya Toivo tapaa tasavallan presidentti Tarja Halosen ja presidentti Martti Ahtisaaren lisäksi ulkoministeri Erkki Tuomiojan sekä muita vanhoja ystäviään. Keskiviikkona 13. elokuuta ulkoasiainministeriö ja Suomi-Namibia-Seura ry järjestävät ministerille ja hänen valtuuskunnalleen kansalaistapaamisen Suomen Lähetysseurassa.

Toivo ya Toivo tuli suomalaisille tunnetuksi Namibian itsenäisyyttä ajaneen Swapon perustajajäsenenä. Hänet tuomittiin terrorismista Robben Islandin vankilaan 16 vuodeksi, jossa hän solmi suhteet eteläisen Afrikan toiseen tunnettuun vapaustaistelijaan Nelson Mandelaan. Namibian itsenäistyttyä vuonna 1990 Toivo ya Toivo on ollut mukana laatimassa maalle perustuslakia sekä luomassa pohjaa demokraattiselle kansalaisyhteiskunnalle. Vuosina 1990-1999 hän oli kaivos- ja energiaministeri, sen jälkeen vuoteen 2002 työministerinä. Tällä hetkellä 79-vuotias Toivo ya Toivo toimii vankiloista ja rikosseuraamuspalveluista vastaavana ministerinä.

Suomen ja Namibian satavuotinen yhteistyö sai uutta merkitystä yli kaksikymmentä vuotta kestäneen itsenäistymistaistelun aikana, jolloin Suomi ajoi Namibian asiaa kansainvälisillä areenoilla."

  17.5.-9.6.2003

PANDURENI-KUORO KONSERTOI SUOMESSA

Pandureni-kuoro on namibialainen, kristilliseen yhteisöperinteeseen ankkuroituva ryhmä. Kuoro on perustettu vuonna 2000 Windhoekissa. Sen johtaja on Johnny Hambyuka Rundulta. Jäseniä on yhteensä 50, joista mukana on 30.

Kuoro esittää uutta namibialaista kuoromusiikkia, jossa hyödynnetään afrikkalaisia vaikutteita. Säestyssoittimina käytetään muun muassa kitaroita, bassoa ja afrikkalaisia rumpuja. Kuoro tunnetaan hyvästä ja tarkasta sekä dynaamisesta laulutyylistä. Varsinkin sopraanot ovat huikaisevan kirkkaita ja laulavat huomattavalla volyymillä jopa ilman sähköistä vahvistusta. Esityksestä välittyy ilo ja laulamisen riemu. Laulut ovat sekä ambokielen eri murteilla, oshikwanyama, oshindonga, että rukuangaliksi. Myös joitain englantilaisia gospelvaikutteisia kappaleita on ohjelmistossa.

Pandureni-kuoro on julkaissut yhden omakustanteisen cd-levyn, Purakeni eraka, joka tarkoittaa Kuunnelkaa sanomaa.

Kuoron kiertueeseen kuuluu esiintymiset muun muassa
- Maailma kylässä -festivaaleilla 17.5. www.maailmakylassa.net.
- Helsingin Vanhassa kirkossa 21.5.
- Kirkkopäivillä Helsingissä, www.kirkkopaivat.fi, PULAClubilla, Kulttuuriareena Gloriassa, Pieni Roobertinkatu 12, 23.5.2003 kello 20.30.
- Konsertit Espoossa, Vantaalla ja Tampereella sekä kirkkopäivillä Joensuussa

  25.4.-29.6.2003

Helinä Rautavaaran museon uusi vaihtuva näyttely Helsinki – Opuwo – Helsinki. Turismi, toimeentulo & taide esittelee taidokasta käsityöperinnettä ja modernia namibialaista suunnittelua käsityöesineiden, kuten korujen, korien ja tekstiilien, sekä äänen ja kuvien avulla. Samalla näyttely kuvaa nykytaidetta, joka elää ajan hermolla. Näyttely valottaa myös matkailun ja materiaalisen kulttuurin suhdetta Namibiassa ja tarjoaa koululaisryhmille tilaisuuden pohtia turismin merkitystä globalisoituvassa maailmassa. Matkustaminen ja matkamuistot ovat tuttuja monille, mutta näyttely tuo esiin myös toisen osapuolen, esineen valmistaneen käsityöläisen. Matkamuistot kulkevat pitkän matkan maasta ja kulttuurista toiseen. Mitä kaikkea ne tuovat mukanaan?

Näyttely on syntynyt namibialais–suomalaisena taideteollisuuden alan yhteistyönä. Taideteollisen korkeakoulun, Namibian yliopiston ja Katuran taidekeskuksen opiskelijat kohtasivat himba–sepät ja –käsityöläiset yhteisessä workshopissa Opuwossa Namibiassa. Helsinki – Opuwo – Helsinki. Turismi, toimeentulo & taide –näyttely esittelee workshopin tuloksena syntyneitä käsityöesineitä. Näyttelyä tukevat Ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyöosasto, Suomen Namibian suurlähetystön paikallisen yhteistyön rahasto ja Taideteollinen korkeakoulu.

Helinä Rautavaaran museo,
WeeGee-talo, Tapiola,
Ahertajantie 5, 02100 Espoo

www.helinarautavaaramuseum.org

  23.2.2003

Suomi-Namibia-Seuran varapuheenjohtaja Minna Saarelma-Maunumaan odotettu väitöstilaisuus 14.3.2003 kello 12 Helsingin Yliopiston Pienessä juhlasalissa. Tilaisuus on englanninkielinen.

NIMET YHDISTÄVÄT SUOMALAISIA JA NAMIBIALAISIA

Tutkimukseni käsittelee Namibian ambojen henkilönnimistöä ja se kuuluu suomen kielen (nimistöntutkimus) alaan. Väitöskirjan nimi on "Edhina ekogidho - Names as links: The encounter between African and European anthroponymic systems among the Ambo people in Namibia" (Edhina ekogidho - Nimet yhdistävät: Afrikkalaisen ja eurooppalaisen henkilönnimisysteemin kohtaaminen Namibian Ambomaalla). Se julkaistaan elektronisena väitöskirjana kymmenen päivää ennen väitöstä osoitteessa http://ethesis.helsinki.fi/. (Kirjana se ilmestyy myöhemmin tänä vuonna.)

Vastaväittäjänä on xhosa-kielen professori ja Afrikan henkilönnimistön tuntija Siebert J. (Bertie) Neethling Kapkaupungista Etelä-Afrikasta (University of Western Cape) ja kustoksena suomen kielen professori Lea Laitinen Helsingin yliopistosta.

Väitöstilaisuus on avoin, joten kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita!

Minna

  16.1.2003

Lyhenne Suomen Messujen tiedotteesta 16.1.2003

Matka 2003 -messuilla valittiin paras kotimainen ja ulkomainen osasto Matka-messuilla valitaan joka vuosi paras kotimainen ja ulkomainen messuosasto. Tänä vuonna palkinnon saivat Namibian ja VR:n osastot. Parhaan messuosaston valintaan vaikuttavat osaston idea, informatiivisuus, tekninen toteutus ja toimivuus.

Parhaaksi ulkomaiseksi messuosastoksi valittiin Namibian Tourism Board:in osasto (6h11). Osasto on toteutettu standardiprofiilein vähäeleisesti. Vähäeleisyydessään erittäin vaikuttava. Toteutus, jossa on löydetty Namibian matkailun ydin.

Raatiin kuuluivat Matkailutoimittajien killan edustajana valokuvaaja Mauritz Hellström, Matkailualan verkostoyliopiston professori Arvo Peltonen ja Raision Ammattiopisto Timalin koulutusvastaava Marjo Heinonen-Tuomi.

Lisätiedot:
Suomen Messut, Marjut Vainio puh. (09) 150 9323, 050-386 4382,
marjut.vainio@finnexpo.fi

  15.1.2003

Uudet Samuli Lintosen tekemät kotisivut avattu. Laita linkkeihisi
www.suominamibiaseura.fi

Anna palautetta: postia ylläpidolle

  15.1.2003: Puheenjohtajan katsaus vuoden 2002 tapahtumiin

Vuosi alkoi Matkamessujen merkeissä. Seuramme osallistui ja julkaisi oppaan maasta sinne jakeluun. Namibian posteri voitti kilpailun ensi kerran, vaikka on aiemminkin menestynyt hyvin. Namibia Tourism oli omalla osastollaan, jonka rakenteet oli pj heille rakentanut SLS:n materiaaleista. Namibia oli esillä lehdissä messujen yhteydessä sekä Radiossa. Kaiken kaikkiaan menestys.

John Muafangeyon näyttelyn avaus meni paremmin kun kukaan osasi odottaa, arvovieraineen Eeva ja Martti Ahtisaari sekä presidentti Halosen kukat. Myönteistä kirjoittelua lehdissä, sekä uusinta Onnellinen Mies TV2:ssa taiteilijasta. 21.3. Itsenäisyysjuhla meni näyttelyn merkeissä sekä namibialaisen vieraamme Margo Tim-Forsterin erinomaisen esitelmän taiteilijasta kuulemisessa.

Afrikka 2002 tapahtumaan osallistuimme omalla osastollamme. Siellä oli myös Heli Kuusipalon ja Satu Miettisen omat esitykset. Mainittakoon että seuramme oli myös lavalla jauhatuskilpailussa. Korkeasaareenkin menimme Afrikka-talon avajaisten kunniaksi pöydän kanssa 5. toukokuuta. Mahdollisuuksien Torilla Helsingin rautatietorilla olimme toukokuussa ja Hämeenlinnassa Lähetysjuhlilla kesäkuussa.

Ensi kertaa vuosiin juhlimme Sankarien päivää, entistä Namibia-päivää taitelija Alpheus Mvulan taidenäyttelyn avajaisten merkeissä Kulttuurikeskus Caisassa 26.8. Näyttelystä pidettiin ja taiteilija sai lisää hyödyllisiä kontakteja maahamme. Caisan messuillakin seuramme oli lokakuussa esillä.

Projektimme on edistynyt Opuwossa, siitä tuoreita terveisiä erikseen. Paljon on tapaamisia ollut vuoden aikana. Pj tapasi helmi- ja maalis-huhtikuussa Namibian matkojen yhteydessä monia. Hän tapasi myös maassamme vierailleita valtuuskuntia, mm. piispa Shivuten tammikuussa, suurlähettiläs Hellaon kolmasti, Namibian yliopiston edustajia ja parlamenttivaltuuskunnan 23.5. Syksyllä valtiovarainministeri Mbumba, ympäristö-ja turismiministeri Malima sekä kauppa-teollisuusministeri Nyamun rikastuttivat eloamme.

Namibia on ollut esillä YLE-TV1:llä kesäkuussa dokumentissa Lehmien mies, ja muitakin ohjelmia on tulossa. Eli lyhyesti, parhaamme mukaan olemme yrittäneet pitää Namibian asiaa esillä.

Seppo Kalliokoski
Linnunrata 13 A
01450 Vantaa FINLAND
tel/fax +358-9-8511905
gsm +358-40-7743504
seppo.kalliokoski@icenet.fi

 

  30.10.2002: Puheenjohtajan palsta

Syyskokous on edessä 15.11 , silloin tavataan taas joukolla. Kyllä Namibia on ollut esillä kesän ja syksyn aikana tavallista enemmän.

Sankarien päivänä 26.8 meitä oli runsaasti Caisassa taidenäyttelyn avajaisissa. Kesäkuinen TV-ykkösen dokumentti Lehmien mies, josta olen saanut palautetta, velvoitti minut hankkimaan lehmän tänne Suomeenkin ja Taiteilijavieraamme Alpheus Mvula ystävällisesti lupasi oikean kokoisen rautalangasta vierailunsa aikana tekemän lehmän pihalleni.

Mainittu TV-dokumentti ei jää ainoaksi Namibiasta Vesa Saarisen tiimin tuotteeksi viime pääsiäisen matkalta. Tapaninpäivänä on mahdollisesti ulos tulossa Nkurenkurun lähetyssaarnaaja (Pentti Toivanen), ja valmiina on Vanhuus (ja Viisaus) sekä ohjelma Opuwossa tehtävästä raamatunkäännöstyöstä, jota seuramme jäsen Ulla Nenonen on vuosia Johannes Tolun ja tiimin kanssa tehnyt. Kaikki ohjelmat tulevat ulos TV-ykköseltä. Mahdollisesti ohjelmassa Basaari tulee myös projektistamme. Aikoja ei ole vielä tiedossa, mutta seurataan ohjelmatietoja. Lehmien miehen uusinnasta ei myöskään ole tietoa vielä.

Kestävän kehityksen Johannesburgin kokouksen aikoihin Namibia sai negatiivista julkisuutta presidenttinsä lausumista mm. Aamulehti lainasi englantilaisen kirjoittajan artikkelin. Nujoma on sitoutunut vanhaan ystäväänsä Mugabeen niin voimakkaasti, että se näyttää olevan rasite Namibialle. Miksi englantilainen kirjoittaja niin negatiiviseen sävyyn kirjoitti, johtui pitkälti Nujoman ikävään sävyyn annetuista lausunnoista Britannian nykyjohdosta ja menneisyydestä puolustaessaan ystäväänsä Mugabea.

Samoin ministerivaihdokset Namibiassa eivät ole saaneet ymmärtämystä ulkomailla. Keskustelu jatkuu Nujoman seuraajasta ja hämmennystä aiheuttaa esimerkiksi heimokuninkaiden vetoomus Nujoman neljännestä kaudesta. Toisaalta käytännössä ei muuta dramatiikkaa liene Namibiassa viime aikoina tapahtunut kuin koko itsenäisyyden ajan pääministerinä toimineen Geingobin tiputtaminen paikallishallintoministeriksi, jota tehtävää hän ei vastaanottanut. Meidän monen hyvä ystävä Nickey Iyambo on nyt siis Kaivosministeri.

Ministereitä Namibiasta on vieraillut Suomessa syksyn aikana valtiovarainministeri Nangolo Mbumba , jonka vierailun päätarkoitus oli tutustua paremmin Kirsti Pakkalan sukuun, jonka kokee omaksi suvukseen. Rakkaus edesmenneeseen Kirstiin näkyi siinäkin, kun sanoi menevänsä kotiin , niin tarkoitti Kirstin sisaren tyttären kotia. Seuraavana oli ympäristö- ja turismiministeri Maliman vierailu seurueensa kanssa lokakuun alussa, hän vakuutti 132 vuotta jatkuneesta yhteydestä maidemme välillä Espoon kirkossa 9.10. ja toivoi valtioidemme ja kirkkojemme yhteyden jatkuvan ja vahvistuvan.

Tätä kirjoittaessa on menossa Kauppa-ja teollisuusministeri Nyamun suuren delegaation kanssa suorittama vierailu jonka aikana allekirjoitetaan investointisuojasopimus maidemme välillä. 29.10. klo 18 vieraat tutustuivat Lähetysmuseoon kuten edellinen seurue ja sen yhteydessä hän tapasi seurammekin edustajia. Ministeri Nyamun kanssa illasti myös hänen kaksi "vanhaa" opettajaansa ja ilta oli mitä sydämellisin. Saimme yksityiskohtaisen selostuksen siitä, kuinka lempinimi opettajalle oli annettu. Opettaja on pienikokoinen ja kävelytyyli oli heille outo, kuulemma paljon liikettä, mutta vähän eteenpäin menoa, näin nimeksi tuli "pikkuelävä". Myös Lähetysmuseossa he seurueineen ostivat paljon Lahja Lehtosen kirjaa "School in Ovamboland 1870-1970". Sitten viimeinen vieraamme hauskuututti meitä kertomalla saaneensa selkään lähetystyöntekijältä. Hän oli malariassa mennyt Oshigambon klinikalle ja ei halunnut ottaa pahan makuista kiniiniä, joka siihen aikaan oli lähes ainoa tehokas lääke tautiin. Silloin lääkärin mies oi häntä läimäyttänyt, että nyt poika otat lääkkeen ja tulet terveeksi. Ja näin ministeri nauroi, että lähetti pelasti lyönnillään hänet elämään. Kaikki 3 ministeriä ovat Oshigambon oppilaita ja siksi tapaamisiin liittyi myös opettajien tapaamisia; se käsin kosketeltava kunnioitus heitä kohtaan oli silminnähtävä ja aistittavaa. Toivotaan uusien avauksien kansojemme väliseen yhteyteen löytyvän myös kaupan alalta.

Professori Rehabeam Auala pistäytyi myös täällä ja on tulossa 3.11. Ouluun luentomatkalle. Hänellä oli onni osallistua Pauli Laukkasen väitöstilaisuuteen raamatunkäännöksistä Namibiassa Helsingin yliopistossa, missä hänen isänsä 1967 sai kunniatohtoruuden.

Opuwossa on ahkeroitu, jotta projekti voisi jatkua omin jaloin ilman ulkopuolista tukea. Mari Bisi valvoo vielä tämän vuoden puolella, jotta kaikki menisi suunnitelmien mukaan. Projektin omarahoitus kaipaa vielä jäsenten muistamista. Kiitos.

Tavataan 15.11. syyskokouksessa ja vaihdetaan kuulumisia tarkemmin.

Virkistävää Kesää toivotellen

Seppo Kalliokoski
Linnunrata 13 A
01450 Vantaa FINLAND
tel/fax +358-9-8511905
gsm +358-40-7743504
seppo.kalliokoski@icenet.fi